Tildas krämdeo

Deodoranter du kan köpa på mataffärer, eller i kosmetikbutiker för den delen, innehåller ofta aluminium som är förknippat med cancer. Det finns många mer eller mindre bra deodoranter och antiperspiranter att köpa men gemensamt för dem alla är att de tappar effekt efter ett tag – åtminstone för mig.

Om vi ska vara lite sakliga och reda ut begrepp först kan jag berätta att en deodorant döljer/tar bort de illaluktande medan en antiperspirant hindrar kroppen från att svettas. Det kan ju låta bekvämt att slippa gå runt och svettas, men det är ändå så att kroppen svettas av en orsak och att förhindra den funktionen är kanske inte så genomtänkt. Svettas du inte under armarna kanske du börjat svettas i ansiktet eller handflatorna, och är det verkligen bättre?

Jag har provat diverse “bättre” deodoranter som fasta bars och pudrigt pulver från Lush och kristalldeo från Urtekram (andra fabrikat kallar det kanske Thai-sten eller alunsten). De dyrare märkena som Rosenserien har jag aldrig testat på grund av priset, men de har fått bra recensioner. Kristalldeon gav mig efter ett tag brännmärken i armhålorna så att jag fick gå utan tills det läkt.

kokosdeo1En tom burk krämdeo

Jag har även testat egenkomponerade varianter. Ren bikarbonat i armhålan (vilket jag egentligen inte rekommenderar för det är väldigt starkt, men ett tag var det det enda som funkade på mig), det gav inga brännskador förrän mot slutet, då la jag alltså av. Jag har strukit på ren kokosolja vilket gav mig en riktigt läskig svettlukt. Jag har även gjort egen krämdeo genom att blanda kokosolja, alun (inte att förväxla med aluminium) och pilrot. Detta har funkat halvbra, helt okej när jag bara varit hemma men inte tillräckligt om jag haft bråttom någonstans, och så blev den väldigt pulvrig och inte så slät som jag önskar.

Nu gjorde jag mig en ny omgång och även om jag bara använt den en vecka vill jag dela med mig av receptet till er då jag tycker att den funkat väldigt bra hittills. Och ingen i min omgivning har klagat.

kokosdeo2

0,5 dl kokosolja
1 msk alun (mortlad)
1 msk bikarbonat
3 msk pilrot
3 droppar eterisk lavendelolja
3 droppar eterisk tea tree-olja

kokosdeo3

kokosdeo4

Mjuka upp oljan lätt om den blivit fast genom att värma i vattenbad. Blanda i alun och bikarbonat tills det löst sig. Tillsätt de eteriska oljorna och rör ut pilroten. Blanda väl, häll upp på burk och sätt på ett lock. Ställ in i frysen i fem minuter om du vill att deon ska stelna fortare och inte skikta sig.

Kanske är det kombinationen alun och bikarbonat (alla andra recept jag stött på har antingen eller), kanske är det att jag använde ekologisk pilrot istället för o-ekologisk som förra gången. Hur som helst blev den här deon mycket krämigare och skönare än den förra jag gjorde. Och mycket mer effektiv. Jag har gått hem i en storm, bakat och lagat mat i ett varmt kök, haft alldeles för mycket kläder på mig i en varm tågvagn med ett klängigt barn i knäet och ändå har jag inte luktat så farligt. Möjligen lite svett någon av gångerna men det har lagt sig så snart jag blivit torr under armarna igen.

Kanske något för dig att testa om du har svårt att hitta en deodorant som fungerar bra? Eller har du andra tips att dela med dig av?

11 thoughts on “Tildas krämdeo

 1. Syndromas - 'Creative is a way of life'

  Den här varianten ska jag definitivt prova. Har precis slängt ihop en med kokosolja, pilrot och bikarbonat men måste dryga ut med mer kokosolja tror jag, för mycket bikarbonat gissningsvis. Dessutom tyckte jag den blev lite rivig liksom. Har förmodligen hittat riktigt kass bikarbonat. Tänker inte ge mig dock!

  Reply
 2. Elin

  Jag gillar Green Loves ekologiska deo med vanilj- och smultrondoft. Den innehåller Tapoica pulver, olivolja, bikarbonat utan aluminium , candelilla vax, vanilj och smultron. Har testat några veckor nu och är supernöjd. Jag är luktfri och hyffsat torrt under armarna. Bra om man är lite lat och inte orkar göra egen ;) Men ska nog testa ditt recept nån gång :)

  Reply
 3. Annika

  Hej. Jag står precis i valet och kvalet över vilket av alla deorecept jag ska välja till min första deo. (just nu har jag en köpt variant på sheasmör, kokosolja, alunrot och bikarbonat + lavendelolja som funkar bra på mig) Jag har sett många varianter med antingen bikarbonat eller alunrot, (och eller majjstärkelse?) men väldigt lite info om vad de har för funktioner i deodoranten. Vet du vad alun gör? Har detta samma funktion som potatismjöl/majsstärelse (fuktbindande) eller som bikarbonat (eh.. svettlösande?)? Eller är det något helt nytt och häftigt. Helt ok om du inte vet såklart, men jag bara undrar.

  Reply
 4. Emmie

  Jag har kört på DeoNat ett tag, deras mineralsten med aloevera och den tycker jag funkar jättebra! Har dock garderat mig med en “vanlig” deo också av lite snällare variant för de gånger jag vet att jag svettas mer, så som till fest och lite annat. Fungerar bra för mig! :)

  Reply
 5. Annie

  Tänkte testa denna variant, testat med bikarbonat och kokosolja innan vilket funkat rätt bra. Jag har inte pilrot hemma just nu, och undrar om man kan utesluta det eller vad har den för funktion?

  Reply
  1. Tilda Post author

   Pilrot är en sorts stärkelse som du kan byta ut mot exempelvis potatismjöl eller majsstärkelse. Den binder samman det hela och har en lätt “uppsugande” effekt. Jag kan inte garantera att resultatet blir detsamma, men prova går alltid! :)

   Reply

Leave a Reply