Lucka 1

lucka1

Första advent och första december på samma dag.

Först ut i min lilla adventskalender är en blogg som jag tycker är väldigt klok. Lev mer på mindre heter den och handlar om just det. Den drivs av en finlandssvenska och vi får följa med till hennes gård där hon och hennes familj lever lite smartare än många av oss andra. Mig själv inräknad. Familjen sätter och skördar egen potatis (och inga små mängder!), gör must av gårdens äpplen och plockar in ägg från gårdens höns. De har testat kaninuppfödning (vilket inte jag förespråkar, men ska man nu äta djur tycker jag att bästa vägen dit att att föda upp och döda själv), minskar på köttet till vardags (vilket jag absolut förespråkar!) och använder vad gården och naturen har att erbjuda. Bloggen uppmuntrar att ta tid för varandra och att minska strävan efter större inkomst för sakens skull.

Mycket trevlig bloggläsning och jag tycker att ni ska klicka in och se om det kan bli en ny favoritblogg för er också!

Ha en fin första advent, kära ni. Lite senare drar jag den första adventsvinnaren så kom ihåg att titta in snart igen!

Här kan du läsa om min tanke med kalendern.

12 thoughts on “Lucka 1

 1. Yael

  ska absolut kolla! Alltid trevligt med nya bloggtips. Nu har jag ju inte läst just den bloggen och själv är jag sådan att jag gärna gör så mkt jag kan själv för att jag tycker det är roligt och givande, så det är ingen kritik mot ngn specifik blogg men eftersom jag lever med en svår utbrändhet och har både bättre och sämre perioder har jag ofta tvingats fundera på det här med att göra “allt” själv. Att kunna vara självständig, göra det mest själv, köpa mindre osv kräver ofta att man själv gör desto mer, dvs att man själv har väldigt mkt energi och kraft att utföra alla dessa saker. Har man inte den energin är man tvungen att göra mindre och ja, för mig är det en svår balansgång. Vissa bloggar kan verkligen inspirera medan andra, för mig, blir alldeles för mkt “kolla allt vad vi klarar av att göra”… Äsch, jag vet inte om du förstår hur jag menar…. :)

  Reply
  1. Mona / La Vie est Belle

   Jag förstår vad du menar Yael! :) Man önskar att man själv var så duktig som de här bloggarna men det känns som att man då borde bo på landet, odla allt själv och inte ha ett heltidsjobb på kontor. Det krävs en hel del energi för detta och att även driva en blogg om det, eller som jag med en annan inriktning, tar sin lilla tid och det är lätt att bli stressad. Menar ingen kritik mot någon heller, jag tittar avundsjuk på dessa fina bloggar ibland. :)

   Reply
  2. Tilda Post author

   Jag förstår precis vad du menar! Och håller till stor del med dig. Det är lätt att känna att det som ska vara en positiv förändring i ens liv istället blir ett tungt ok, när orken eller lusten inte finns. Vare sig det är saker som är roliga eller mer ett jobbigt “måste”, kanske för att må bättre i slutändan, så kan det bli väldigt jobbigt. Jag hoppas och tror att jag inte bidrar till detta och vill aldrig bli en “titta-vad-perfekt-mitt-liv-är-blogg” – för så är det verkligen inte. Börjar det luta åt det hållet hoppas jag att ni andra säger ifrån ;) När det gäller den här bloggaren tycker jag inte att hon visar upp något perfekt liv – det verkar rätt kämpigt emellanåt – men det är också inspirerande att läsa om de som kämpar på fast att det är jobbigt. Detta funkar såklart inte för alla och man måste dra sina egna gränser! :)

   Reply
 2. Yael

  alltså… det handlar ju inte om ngn Jantelagsgrej. Klart man ska få visa det man är bra på. Det handlar nog bara om mig själv….

  Reply
 3. Linda i Berlin

  Den bloggen måste jag titta in till. En dröm jag har är att ha ett hus på landet och vara självförsörjande. Jag hoppas att det blir verkligehet inom en rätt så snar framtid. Tack för tipset!

  Reply
 4. Sofia

  Tack för tipset!
  Håller med Yael lite, det negativa med att läsa såna bloggar är att man själv känner sig dålig för att man kanske inte har möjlighet att förändra allt man skulle vilja förändra.

  Reply
  1. Tilda Post author

   Och det är absolut inte meningen att någon ska få dåligt samvete! Men jag vet att det är lätt hänt, jag trillar själv dit ibland men så gaskar jag upp mig och bestämmer mig för att det är OKEJ att jag inte kan göra allt. Jag kommer troligen aldrig bo på en stor gård och bli självförsörjande men ändå kan jag tycka att det är kul och intressant att läsa om hur andra får det livet att gå ihop. Det kommer inte bara bli den typen av tips i min kalender heller, förvänta dig också lite lättsamma bloggar med mycket humor.

   Reply
 5. Maria

  Oj, vilken trevlig överraskning. Tack! Vad glad jag blir. Läser förstås även med stort intresse kommentarerna. Jag blir alltid lika förvånad (och lite glad) över att folk tror/tycker att jag är präktig och duktig, för det är massor som jag inte gör som jag egentligen borde göra. Mina fönster är så skitiga så jag nästan inte ser ut, jag städar väldigt sällan, jag har i sommar inte tvättat bilen en enda gång, jag odlar inga fina blomsterrabatter bara sådant jag kan äta. Jag testar på massor av grejer, men det som jag tycker är tidskrävande eller tungt skippar jag direkt.

  Det jag däremot har gjort är att jag dragit ner rejält på min arbetstid, vilket gör att jag har mera tid till det som känns viktigt för mig och får mig att må bra. Sedan att ta sig tid att blogga är ju ett stort intresse. Min tanke är ju absolut inte att få någon att känna dåligt samvete utan snarare tänka att kan hon så kan säkert jag. Sedan tror jag ju inte på att propagera för saker utan genom att förhoppningsvis inspirera kan alla hitta sitt sätt att fixa saker och ting. Stort eller litet spelar ingen roll. Allt är hemåt …

  Reply
  1. Tilda Post author

   :) Varsågod!

   Ja det är så jag har uppfattat dig genom din blogg: en person som lever ganska enkelt med en ganska enkel attityd till livet och det du pysslar med.

   Reply

Leave a Reply