Julklappshets

Nu är snart december här och många har börjat, ja kanske rentav avslutat, årets julhandel. Jag har som vanligt en komplex inställning. För även om jag tycker om att ge bort (och få!) gåvor så tycker jag inte om de negativa aspekterna som det kan innebära: konsumtionshets, ångest, stress, pengabrist och känslan av otillräcklighet.

Jag föredrar att ge gåvor närsomhelst på året, när jag stöter på något som jag tycker passar någon i min närhet istället för att pressa fram idéer eller blocka av en önskelista. Dessutom är det alltid så många utgifter vid den här tiden på året, och jag är nog inte ensam om att att inte dra in mer pengar månaderna runt jul bara för det. Det är trist när glädjen i att ge en gåva ska överskuggas av ångesten att inte ha råd med mat eller räkningar.

Även om vi oftast inte har det så illa är det många som sitter i den sitsen vid den här tiden, år efter år. Och ändå ska det köpas nytt pynt till huset och nya leksaker till barnen/partnern/familjen/barnbarnen. Men vem gör vi det för? Är det för att upprätthålla en fasad, att det skulle vara pinsamt att inte kunna eller vilja prioritera sånt som “hör till denna säsongen”? Är vi rädda för vad andra ska tycka om oss, för vad vi själva ska tycka om oss eller för att våra handligar (vårt inhandlande?) ska spegla vad vi tycker om andra?

Någonstans tycker jag ändå att gåvor hör julen till. Så hur gör man för att inte bli offer under förutbestämda och traditionsbundna krav?

presentEn kokosfrökaka som jag gjorde själv och packade in i bakplåtspapper. Enkelt men från hjärtat.

Varför måste vi ge av det vi inte har? Är det inte bättre att istället ge av det vi faktiskt har, blir det inte mer äkta? Det kanske ÄR pengar men det kan lika gärna vara vår tid, ett uppmuntrande ord, ett handskrivet brev, ett smycke som vi sparat på men tror passar kompisen bättre. Varför måste det vara nyinköpt för att ha ett värde? För mig är det tvärtom, pengavärdet är inte lika viktigt som affektionsvärdet.

För den som har råd är det troligen enklast att klicka hem julklapparna på nätet eller ta en tur ner på stan (det kan ju vara jättemysigt det också, med mörker, gatubelysning och kalla näsor!), och för de som vill eller måste hålla lite hårdare i pengarna behövs det kanske lite större eftertanke. Skruva och knåda lite på normen om hur klapparna ska införskaffas: kanske ska jag leta efter personliga saker på loppisar/blocket/tradera, pyssla ihop något eget, sy ett plagg, stöpa några vackra ljus, göra lite goda praliner, skriva något personligt uppmuntrande, sjunga en sång, ringa ett telefonsamtal för att höra hur det verkligen är med den eller den, ge bort en teckning… Jamen du hör själv: det finns många sätt att visa vår uppskattning – för är det inte därför vi ger varandra gåvor? Och om inte, borde det inte vara det?

I år blir det mycket (kanske bara?) secondhandlat och egengjort. Dels för att det är lite tight just nu, men även för att det känns mer äkta. Jag kan stå för det. Några idéer har jag redan och några filar jag på. Jag kan inte visa er allt innan jul eftersom att en del familj och vänner tittar in här ibland, men något pyssel ska jag nog kunna dela med mig av. På lördag träffar jag två av favoritkvinnorna i min närhet och pysslar tillsammans, det är kanske mitt bästa tips: att träffas och göra en trevlig dag/kväll av det. 

Och som avslutning vill jag säga: är du en person som brukar ge presenter till mig vid jul och tycker att det är jobbigt så SKIPPA DET! Jag vill inte få en gåva som framkallar ångest hos givaren. Då är det en större gåva att du låter bli ^^

Lycka till i julklappsfixet, om du planerar att ge bort några klappar i år!

8 thoughts on “Julklappshets

 1. Ett Eko

  Tänkvärt inlägg! Jag tycker ungefär som du. Men vi köper mest till barnen, våra och deras kusiner, och det tycker jag är svårare. Våra egna barn blir glada för en second hand-bok eller nåt hemsytt, men de andra… särskilt tonåringarna känns svårt.

  Reply
  1. Tilda Post author

   Ja till andras barn är det inte så enkelt alla gånger. Det är lätt att tänka “kommer de verkligen uppskatta gåvan, kommer de bli nöjda?” Men jag tänker att det är likadant om jag skulle köpa något nytt till dem. Jag köper eller gör något jag tror att de kommer att uppskatta, mer kan jag inte göra ifall jag inte vill bocka av önskelistor.

   Reply
 2. Josefin

  Jag håller verkligen med dig. Förra året var nog första gången som jag “på riktigt” reflekterade över julklapparna och dess konsumtion(-hets). Förra året var dessutom det år som jag uppskattat umgänget, maten och julglädjen betydligt mer än just själva julklapparna och förmodligen är det tack vare att jag började inse den mörka sidan av dem. I år ska jag, precis som du, försöka att antingen göra julklapparna för hand eller köpa begagnat. Jag har redan börjat lite smått och som det ser ut nu lär jag inte behöva köpa något nytt alls (förutom några småsaker till hemmagjort pyssel) vilket känns himla bra. Dessutom är julklänningen redan inhandlad på second hand och julklapparna ska slås in i tidningspapper. Jag har dock funderat på det här med julkort en del och har försökt leta efter miljövänligt, färgat papper utan så lyckat resultat. Har du några tips att dela med dig av?

  Reply
  1. Tilda Post author

   Härligt att höra! Tyvärr har jag inte hittat något vettigt miljövänligt alternativ till julkort. Jag köper antingen vanligt tjockare papper hos papperhandeln eller så återanvänder jag pappkartonger som det varit annat i. Söta ekologiska tekartonger med fina tryck på tex. Eller om man vill pynta själv kan man ta någon mindre fin kartongbit och limma fast allt från tidningar till presentpapper. Och sen scrappa ihop sitt egna fina kort. Det är nog mitt bästa tips. Om ni andra läsare har kommit över återvunnet papper som lämpar sig för kortpysslande får ni gärna hojta till!

   Reply
 3. Ellie

  Fan vad jag gillar din blogg Tilda! Snubblade random in här när jag satt och googlade på jobbet ^^
  Jag ville bara berätta att jag förra året bestämde mig för att “sluta med julklappar” :) Jag tycker, precis som du, bättre om att ge gåvor under hela året och tycker julklappshetsen har gått lååångt över styr. Det är löjligt hur mycket skit som köps bara för köpandets skull och hur mycket ångest julen blir förknippad med tack vare detta. Våga vägra julklappar! :D

  Reply
  1. Tilda Post author

   Tack Ellie, vad roligt att höra! Ja jag kommer ju inte dissa julklappar helt eftersom att jag tycker det är alldeles för roligt att tänka ut och fixa med det, men jag dissar julstressen och ångesten som det brukar innebära. Och då blir det roligt på riktigt! :)

   Reply
 4. Anna-Carin

  Mycket smarta tankar. Jag håller med, det blir en del julklappar här mest till min son, han får en del bra att ha grejer och så ska han få ett begagnat Lundby som jag ska renovera (jag har ju hela december på mig! =), böcker, spel och pussel. Hans kusiner ska få varsin Klean Kanteen av tomten… =)

  Reply
  1. Tilda Post author

   Bra att köpa användbara saker, och en Klean Kanteen kanske inte är det första deras egna föräldrar hade köpt? ;)

   Reply

Leave a Reply