Tilda utmanar!

Igår när jag var i Malmö gick jag förbi en juice- och kaffebar som såg så fräsch ut. Stora korgar med frukt och grönt: det var apelsiner, äpplen, bananer, ingefära… Jag var liksom tvungen att gå in. Så himla fräscht.

När det blev min tur frågade jag om de använder ekologisk frukt. Nej, tyvärr inte. Ert kaffe då, är det ekologiskt och rättvisemärkt? Njaa det veeet jag inte, (vänd till kollegan:) vet du om vårt kaffe är ekologiskt? Inte det.

Jag tackade och gick därifrån. Korgarna med frukt kändes inte lika lockande, inte så himla fräscha längre. Som jag skrivit förr handlar jag inte heller allt ekologiskt, utan i den mån jag kan, men det blev så väldigt tydligt att normen är besprutad frukt och grönt. Att jag befinner mig i en liten eko-bubbla i en förgiftad värld istället för tvärtom som jag önskar att det var. För visst vore det härligt om det ekologiska istället blev normen och den besprutade frukten blev undantaget?

Så nu utmanar jag både dig och mig själv att alltid fråga om ditten eller datten är ekologisk – även när det är uppenbart att det inte är det. Mest för att skapa en dialog mellan konsument och handlare, att visa att det finns en medvetenhet och ett intresse. Konsumentmakt, ni vet. Det är ett sätt att byta ut normen! Vilka är på?

ekoshopping1 ekoshopping2

Jag köpte ingen 50-kronorsjuice (seriöst?!) med giftrester (seriöst igen?!) utan gick vidare till ekobutiken Astrid & Aporna. Hittade betydligt trevligare saker där. Så himla fräscht!

Bananerna är från förra veckan och reades ut för 10:-/klasen istället för att slängas. Mer sånt, tack!

4 thoughts on “Tilda utmanar!

 1. Anna-Carin

  Sjukt, sjukt irriterande! Jag gick in på en kaffe-kedja för ett tag sen. Kaffet kostar ju seriöst 40 spänn för en mugg, och då är det INTE eko. Hur kan det inte vara eko när det är så dyrt?? Fin bloggen blivit förresten! =)

  Reply
  1. Tilda Post author

   Ja det är märkligt det där. Visserligen är det inte bara kaffet man betalar för: Det är hyror, löner, arbetsgivaravgifter, övriga räkningar, inköpspriser… Och extra dyrt blir det i större städer, även om de stora kedjorna tillämpar dessa priser även i de små städerna. Men ändå!

   Tack så hemskt mycket, roligt att du säger det :)

   Reply

Leave a Reply