Måste man vara miljövetare för att rädda världen?

Förra veckan satt jag och letade utbildningar på de största högskolorna och universiteten i närheten. Jag studerade listan över vilka program som finns eftersom jag kommit till den punkten då jag inte längre visste vad jag ville göra med mitt liv. Men jag ville göra något meningsfullt, något som betyder något, och inte bara för mig.

Min blick sökte sig till Miljövetenskapsprogrammet. Vilken grej, tänkte jag, då får man fina verktyg för att göra något åt den här världen och det här samhället. Sen kollade jag på intagningskrav och hjärtat sjönk. Höga kunskaper av Matte, Kemi, Fysik, Biologi. Ämnen jag har väldigt svårt för. Biologi tyckte jag visserligen var kul i grundskolan, och kemi har jag börjat intressera mig för på senare tid. Men matte och fysik? Nej, om det är vad som krävs för att rädda världen så får någon annan göra det! fnyste jag.

Senare insåg jag att det finns fler sätt att göra skillnad. Alla måste inte vara matematiker och fysiker, det finns andra vägar att gå. Och kanske är den här lilla bloggen ett sätt? Jag gör kanske inga revolutionerande skillnader, jag kanske inte kan förhindra några naturkatastrofer. Men kanske kan jag inspirera några andra (och mig själv!) till en mer hållbar vardag. Kanske är det så att om alla gör något litet så bidrar det till ett större resultat.

savetheworld

För mig personligen handlar det om att slänga rätt skräp i rätt tunna, cykla, promenera eller åka kollektivt (tur det eftersom jag inte har körkort), köpa ekologisk när jag kan (jag har inte möjlighet att göra det jämt men jag försöker utmana mig själv att byta ut mer och mer), köpa begagnat så långt det är möjligt (kläder, möbler och husgeråd är det jag köper mest av på second hand och loppis), använda en menskopp under tio år (istället för 2600 tamponger under samma tid), och tillverka egna hudvårdsprodukter så långt jag kan (vilket är ganska långt för så mycket behöver jag inte). Det jag är sämre på är att inte spola vatten i onödan (jag gillar långa duschar, skäms på mig), köpa ekologiska kläder (mycket för att jag inte har/tar mig råd att köpa så mycket nya kläder), använda tygblöjor till sonen istället för engångs (flera orsaker, eller kanske främst undanflykter?), inte slänga ut all plast ur hemmet (om de kan användas är det kanske bättre än att slänga tänker jag, även om jag gett bort en del köksredskap till secondhand.)

Som ni ser gör jag en del medan det också finns en hel del att jobba på. Och det är en svår balans det där. Det är så lätt att få ångest över listan man inte betat av, när man sneglar på någon annans långa avbetade lista.

Det är så dumt att ge sig själv ångest, att vi tillåter de tankarna att fastna hos oss.

Jag försöker vara glad över de bra sakerna jag faktiskt gör, utmana mig själv att göra lite till och inte älta att jag inte gör allt eller kan bli miljövetare och rädda hela världen på en enda gång.

Hilda har skrivit ett tänkvärt inlägg om att inte vara så hård mot sig själv. Det tycker jag att ni ska läsa, här har ni länken.

Och ni har väl inte missat att Clara Lidström tagit emot pris som Årets miljöhjälte 2013. Som hon själv skrev: “Förra veckan när jag fick reda på att jag vunnit utmärkelsen blev jag både hedrad, överlycklig – men också lite lätt åksjuk av tanken på att jag inte gjort mig förtjänt av den.  För mig är en miljöhjälte något så stort och ouppnåeligt att jag blir rädd och snurrig av blotta jämförelsen. Fast sedan tog jag mitt förnuft till fånga – utmärkelsen ges inte till övermänniskor som är perfekta – för sådana finns inte. Utmärkelsen ges till någon som har ett stort engagemang för miljön och genom det lyckas inspirera andra.” Grattis Clara!

Låt oss alla bli våra egna miljöhjältar, i det stora eller i det lilla, i rampljuset eller i skymundan när vi plockar upp en plastpåse som någon annan slängt på marken. Och låt oss sträva efter att göra lite till utan att glömma bort det vi redan gör.

 

 

 

 

12 thoughts on “Måste man vara miljövetare för att rädda världen?

 1. Sofia

  Jag tycker att du ger mycket inspiration och pepp att fortsätta med sakerna man redan gör.
  Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Och man kan inte ändra allt på en gång, man får ta det i små steg. :)

  Reply
  1. Tilda Post author

   Tack för de fina orden <3 Och självklart kan ingen, eller ens alla, göra allt på en gång. Ser att jag uttryckte mig lite klumpigt :)

   Reply
 2. Sprulliutt

  Det finns ju kurser i humanekologi. Vet inte om de leder till någon formell examen eller jobb, men verkar väldigt intressant.

  Reply
  1. Tilda Post author

   Ja jag såg det, lät mycket intressant. Just nu känns de som att jag inte har tid eller råd att läsa något som inte leder till jobb, kanske i framtiden? Men jag har iaf en plan, så det blir till att läsa upp lite ämnen i vår :)

   Reply
 3. Frid

  Ja! Alla borde vara miljöhjältar. Jag har vänner som “inte kan motivera sig” att källsortera/äta kött mindre ofta/leta på second hand och så vidare. Tycker du gör en viktig grej som sprider hållbart tänkande här!

  Reply
  1. Tilda Post author

   Tack Frid! Det är synd att motivationen inte finns där. Kanske många inte ser allvaret? Kanske de redan har gett upp tanken på en värld som kommer hålla länge till? Jag vet inte, men det är trist…

   Reply
 4. Mette Bergström

  2002 började jag på utbildningen “Miljövetenskap- Människa, miljö, samhälle” på Malmö högskola. Jag hoppade av efter 1 år pga personliga skäl så jag vet mest vad första året innehöll. Vi läste Miljöproblemens komplexitet, Stadsutveckling och Stadens ekologi och tekniska system. Ingen matte, kemi eller fysik. Mer om hur samhället/staden är uppbyggt och hur man kan förändra det. Utbildningen kanske inte finns kvar idag men det kanske finns liknande? Lycka till!

  Reply
  1. Tilda Post author

   Nej på själva programmet är det nog inga av de ämnena men kunskaperna krävs visst för att komma in på det. Men nu har jag en annan plan istället ;) Tack!

   Reply
 5. charlotte Eriksson

  Finns samhällsvetenskapliga miljlövetarprogram där du bara behöver ha läst 2-3 mattekurser och naturkunskap b. Om du inte gjort det tror jag att du lätt kan läsa in dem på distans nu i vår och sedan söka till hösten.

  Vet inte vart du bor eller vilka skolor som är aktuella men på liu i norrköping finns miljövetare med krav på matte b och naturkunskap b (om jag inte minns fel) i Göteborg finns samma men krav på matte c. Vet att det även finns i karlstad och på lite andra ställen också. Om du inte har så mycket matte och naturvetenskapliga kunskaper så kolla vilka samhällsvetenskapliga program det finns som riktar in sig på miljö och hållbar utveckling :)

  Tänkte själv först läsa miljövetare men nu ska jag nog söka till civilingenjör med miljöinriktning.

  Reply
  1. Tilda Post author

   Bra förslag! Jag ska läsa upp några ämnen i vår och hoppas på att komma in på en annan utbildning till hösten, som känns väldigt rätt. Men tack för tipsen! :)

   Reply
 6. Emmie

  Så glad över detta inlägget!! Jag försöker byta ut mer och mer, men ibland har man inte råd, ibland har jag ännu inte hittat en bra ersättare till min “dåliga” favoritprodukt osv… Man är så snabb till att döma sig själv för att man inte redan har bytt ut allt och är en “miljöhjälte/övermänniska”. Stop beating yourselves up :)))

  Reply

Leave a Reply