Pepparmint-ingefära-citron

Varje morgon gör jag en kanna te som får dra medan jag gör sånt som ska göras: byta blöja, mata katterna, tömma deras låda, klä på mig och om jag hinner gå på toaletten. Sen slår vi oss ner och äter lite frukost, jag och lillskrutt. Vid det laget brukar kannan ha dragit precis lagom länge, åtminstone om jag gjort mitt papparmint-ingefära-citronte.

Jag använder ca två cm finhackad eller riven ingefära och två eller tre blad torkad pepparmynta från trädgården (jag älskar att kunna skriva “från trädgården”, det låter som att jag bor i ett stort hus, fast jag inte alls gör det). Jag lägger det i en stor tekula, häller i en skvätt citron/lime/citronkoncentrat beroende på vad jag har hemma och häller på hett vatten.

te1

te2

te3

Om jag har tur hinner jag dricka upp en kopp te, fast det är inte alltid. Men det gör inget. Resten av kannan låter jag stå framme och svalna. Det blir en liten påminnelse om att jag måste dricka och så går jag och tar ett glas av det avsvalnade teet då och då under förmiddagen. Lika gott kallt som varmt! Och om jag låter kulan ligga kvar blir det riktigt starkt av ingefäran och det känns som att all världens baciller drar iväg fort som attan.

Jag vet att jag tipsat om en liknande dryck tidigare, men det kan inte hjälpas, det här är bra grejer. Ingefära och citron är ju både nyttigt och fräscht som smaksättare, ifall du tycker att vatten är tråkigt annars. Om du vill ha det litet sötat häller du i lite honung också, men det brukar jag skippa.

Har du något favoritte, köpt eller egenkomponerat?

6 thoughts on “Pepparmint-ingefära-citron

 1. Alex

  Det finns alltför många goda teer, men jag har köpte ett som heter Himlagott, och det är fantastikt. Min kompis var och kikade på det en gång när jag var med och jag i princip tjatade tills hon köpte det. Annars har jag ett grönt te som heter Blåa bär som jag kan dricka tre koppar av på rad.
  Är nog lite te-galen…

  Reply
 2. Linda i Berlin

  Jag fick för några veckor sedan flr mig stt jag ville ha pepparmintste fast jag aldrig ens druckit det innsn. Det enda kag kunde tänka på var detta te. Till slut köpte jag det äntligen och älskar det. Jag ska testa med ingefära i.

  Reply
  1. Tilda Post author

   Haha vad komiskt! När det kommer till tepåsar är jag faktiskt inte så förtjust i pepparmintste, men det är en annan sak med färsk/torkad pepparmynta. Fast jag vill gärna ha i citron och ingefära för att balansera upp smaken.

   Reply
 3. Anki

  Jag läste ditt inlägg när det kom upp och efter några dagar tänkte jag att jag skulle härma dej.
  Skar ingefära i skivor, kokade vatten och hällde över i kanna men hällde ner pressad citron direkt i koppen plus lite honung. Åh vad syrligt och gott det var. Men kände att nåt saknades från ditt recept, det var myntan. Jag är nöjd ändå, tycker det är supergott.

  Reply
  1. Tilda Post author

   Åh men det är ju jättegott även utan mynta. Så har jag druckit det i flera år innan jag nu började med att ha i mynta också. Dricker mycket mindre vanligt te numera :)

   Reply

Leave a Reply