Låt oss snacka mens!

Eller mensskydd, snarare.

Detta inlägg riktar sig kanske främst till er kvinnor, mina medsystrar, men även ni män kan lära er ett och annat om frun, flickvännen, dottern eller bästa polaren. Det är trots allt så att en stor del av kvinnorna i din omgivning får mens varje månad. Hur normalt som helst med andra ord, och inget konstigt att snacka om.

Liv Strömquist hade i somras ett intressant Sommarprat om bland annat mens. Det tycker jag att alla borde lyssna på faktiskt, och det kan du göra här.

I många år har mens känts lite skuldbelagt och fult, åtminstone för mig. När första mensen kom vid 11 års ålder var det mest pinsamma jag kunde tänka mig att gå och handla bindor av en manlig expedit. Det var tillräckligt jobbigt att ha mens ändå, med fruktansvärda smärtor, humörsvängningar och acneutbrott. För varje menstruation blev det lättare att handskas med men det var ju aldrig kul, även om reklamen löd “Nu kan det bli roligt att ha mens” och “När du vill känna dig trygg, säker och fräsch”. Liv Strömquist pratar en del om det: varför skulle det vara otryggt, osäkert och ofräscht att ha mens? Jamen lyssna på programmet vettja.

När det kommer till mensskydd då, så är affärernas hyllor fyllda med mängder av produkter. Först ut har vi de finare märkena (de som tar lite mer betalt och lägger de extra kronorna på ovan nämnda reklam), sen har vi ett par billigare alternativ, och sist ut butikens egna mensskydd. Har vi riktigt tur finns det även ett miljövänligt alternativ i hyllan, men jag skulle inte räkna med det (jag räknar inte in de Svanen-märkta här!). Det är trosskydd, bindor och tamponger. För lätt, normalt och tungt flöde. Gemensamt för dem alla är att de är smidiga att ha med sig, tar lite plats och när de är använda är det bara att kassera i närmaste papperskorg.

Eller vänta lite här, skulle det vara en bra sak?

tamponger

Låt oss säga att en kvinna menstruerar i 40 år. Om hon använder tampong skulle det gå åt i genomsnitt 10 400 tamponger. Låt oss säga att en kvinna lägger ner 100 kronor i månaden på engångsmensskydd. Efter 40 år har hon lagt ner 48 000 kronor. Det är mycket pengar, speciellt om man tänker på att det finns betydligt billigare alternativ. För det gör det!

Låt oss välkomna: menskoppen!

menskopp1

En menskopp håller i ungefär 10 år och kostar ca 300 kronor (min kostade runt 150 kronor). Då kan du själv räkna ut att istället för att använda 10 400 tamponger räcker det med fyra stycken menskoppar under samma period. Miljösmart. Och istället för att betala 48 000 kronor på mensskydd behöver du endast betala 1200 kronor. Ekonomismart.

När jag först hörde talas om menskoppen var jag inte såld på idén, kan jag ju säga. Jag såg framför mig blodbadsscenarie efter blodbadsscenarie vid tömning av koppen och det tog flera år innan jag vågade beställa hem en och testa själv. Men ärligt talat. Så mycket blöder du i regel inte. Har du en riklig mens är det bara att tömma koppen oftare, för mig räcker det med två gånger om dygnet, och då är den sällan ens halvfull.

menskopp2

menskopp3

Såhär ser alltså menskoppen ut. Den är gjord i medicinsk silikon och förs upp i slidan genom att du viker ihop den. Väl inne snurrar eller vickar du på koppen tills den vecklat ut sig och sätter sig tillrätta. Tack vare det vakuum som bildas sitter den på plats tills du försiktigt lättar på vakuumet med ett finger och för ut den igen.

Medan en tampong suger upp blodet och därmed torkar ut slemhinnorna i slidan samlar menskoppen istället upp det. Detta gör att du löper mindre risk för svampinfektioner samt torra och irriterade slemhinnor vilket kan leda till allmänt obehag och smärta vid sex. På så sätt är menskoppen mycket mer hygienisk än engångsskydd.

När menskoppen sitter där den ska känner du inte av den, precis som du inte ska känna av en tampong. Och det kan vara lite trixigt att få den att sitta rätt vid de första gångerna, men när du väl har fått in snitsen är det inga svårigheter. Mitt bästa tips är att inte vara stressad de första gångerna. Om du har bråttom eller inte kan slappna av: ta en binda och vänta en stund. När du sen är avslappnad går det lättare.

Vid tömning gör du det enklast över toaletten. Lätta som sagt försiktigt på trycket och dra ut koppen. Töm den i toaletten och skölj av med kallt vatten. För sedan in den igen. Efter varje period ska du sterilisera den genom att koka den i fem till tio minuter. Och sen är den redo att packas undan till nästa gång.

Mina slutsatser efter åtta månader:

Jag gillar menskoppen och jag kan inte förstå varför ingen barnmorska eller gynekolog tipsat mig om detta fantastiska mensskydd förr. Men jag tror att informationen kommer att nå ut till fler, och det är ju därför jag delar med mig.
Jag gillar att jag inte måste springa till affären för att mensskyddet visst tagit slut. Igen.
Jag gillar att jag inte måste lägga en massa pengar på mensskydd varje månad.
Jag gillar att jag inte bidrar till ytterligare av jordens resurser vid bomullsproduktionen för engångsmensskydd.
Jag gillar att jag slipper kladdet som blir av en binda.
Jag gillar att jag slipper “menslukten” – mens luktar bara i kontakt med luft.
Jag gillar att det är smidigare än någonsin att ha mens: jag kan bada, träna och sova utan att tänka på läckage.

menskopp4

Det enda problemet som jag ser med menskoppen är att det kan vara lite svårt att bedöma vilken storlek du ska ha. De olika märkena har egna storleksguider som du får titta på, men generellt gäller olika storlekar beroende på ålder och huruvida du fött barn eller ej. Sen är vi alla olika och genetiska faktorer kan spela in på vilken storlek du behöver. Men det är bra riktlinjer och jag fick rätt på första försöket!

Menskopp kan köpas på nätet hos diverse återförsäljare, jag har köpt på MeLuna (tysk sida) men det finns svenska webbutiker också. Vissa apotek har börjat ta in dem, vilket jag tycker är skitbra.

Liten kul parentes: min man surfade runt på nätet häromveckan och sa plötsligt med viss fascination: “Vet du att ingenstans står det om folk som är missnöjda med menskoppen, det är rätt ovanligt att det är så!” Hihi, tänkte jag, så kan det vara med bra grejer.

Nu vill jag veta: använder du menskopp? Varför? Varför inte? Tycker du att det funkar bra? Skulle du vara beredd att testa efter vad du precis fått läsa?

För det är ju såhär: Om du inte gör det för miljön, så gör det för plånboken. Och om du inte gör det för plånboken, så gör det för miljön… 

50 thoughts on “Låt oss snacka mens!

 1. Madde

  Jag funderade på att köpa menskopp för något år sedan och mailade ett företag i Sverige som sålde för att fråga om vilken storlek de trodde skulle passa mig bäst (jag var nämligen inte helt säker på hur de menade med anvisningarna). De gav mig svaret att deras lilla antagligen var för liten och deras stora antagligen för stor, och hänvisade istället till ett brittiskt företag. De gav mig heelt andra storleksanvisningar än det svenska företagets, vilket ledde till att jag blev jätteförvirrad och inte köpte alls. Sedan började jag fundera på att köpa en igen, men då planerade jag och sambon barn och det kändes rätt onödigt att köpa en produkt som jag kanske bara skulle kunna använda i en månad. Nu är jag gravid, men sen tänker jag definitivt införskaffa en!

  Reply
  1. Tilda Post author

   Grattis till graviditeten! Ja det finns många olika märken och tabeller att gå efter. Jag vet att MeLuna har 6 olika storlekar (förutom olika hårdhet) vilket kan låta komplicerat men å andra sidan är det nog lättare att få rätt då, om man bara läser på lite innan. Lycka till med bebisen sen <3

   Reply
 2. Emma

  Jag använder menskopp och försöker sälja in den hos typ alla jag träffar. Den är helt toppen! Jag skaffade den till en längre utlandsresa jag skulle göra och kände mig tryggare med den i de förhållandena än att försöka hitta andra mensskydd på plats att greja med på toaletter som man inte vill vara onödigt länge på.

  Det bästa är att mensen inte längre känns som nått jobbigt som man bara vill ska gå över. Nu tänker man inte ens på att man har den :D

  Reply
  1. Tilda Post author

   Vad roligt att du också är helsåld på den! Jag håller med dig, mens är inte alls lika drygt längre :D

   Reply
 3. emmy

  Jag har hemskt oregelbunden mens (av typen 4-6 månader i sträck, uppehåll ett par veckor, mens ett par veckor osv) så det går ju åt en del mensskydd. Jag har köpt tygbindor som jag är nöd med, men ingen menskopp. Helt enkelt för att jag inte blir klok på storlekarna. Jag har fött barn men blöder lite (per dygn då, mycket per år!) och även om det “bara” är 300 kr känns det dumt att köpa en som bara blir liggande… Men det är väl bara att köpa en och hoppas på det bästa!
  Tack förresten för ett härligt okomplicerat och ocensurerat inlägg!

  Reply
  1. Tilda Post author

   Det låter jobbigt med så oregelbunden mens, då är det kanske ännu viktigare att ta hand om slemhinnorna så gott det går ^^ Bra med tygbindor! Det har jag faktiskt inte testat själv och nu känner jag inte behovet, fast jag har funderat på att skaffa ett trosskydd i tyg uti fall att… En vän till mig sydde jättefina tygbindor för några år sen. Som jag kommenterade lite längre upp så har MeLuna 6 olika storlekar beroende på ålder och flöde, du kan ju se om du blir klokare på deras tabell. Översätt sidan till svenska om du inte kan tyska (det kan inte jag!). Och tack! Jag funderade ganska länge på hur jag skulle lägga upp inlägget, roligt att det blev uppskattat!

   Reply
 4. Linnea

  Jag har just nu p-stav och ingen mens alls sen några år, men tänker att jag definitivt ska köpa en menskopp när jag en dag slutar med hormoner. Verkar korkat att satsa på något annat tycker jag, när du och alla andra är så himla nöjda.

  Reply
 5. Sara

  Har testat menskopp, två olika storlekar, men det funkade inte alls för mig tyvärr… Det gjorde ont, läckte, jag tyckte det var betydligt kladdigare och besvärligare än tampong… Provade flera gånger, det hade ingenting att göra med att jag var ovan.
  Önskar VERKLIGEN att det funkade för mig, för jag älskar idén, men tyvärr är nog inte menskopp för alla. :(

  Reply
  1. Tilda Post author

   Vad tråkigt att det inte fungerade för dig, det visar ju på att vi alla är olika. Nackdelen är när det inte fungerar direkt och man inte vill beställa hur många storlekar och märken som helst för att testa, för då blir det förstås rätt dyrt i början. Och det går ju inte så bra att sälja vidare en använd menskopp direkt ^^ Hoppas att du har hittat något annat alternativ som du trivs med!

   Reply
 6. Emmie

  Kommer definitivt köpa en! Har funderat på det lite men har undermedvetet väntat på ett inlägg som detta! Men en fråga: hur förvarar du den? Om du kokar den o sen lägger den i en burk eller ngt då måste du koka den sen igen innan du använder den nästa gång?

  Reply
  1. Tilda Post author

   Bra att du frågade! Jag förvarar min kopp i tygpåsen som följde med. Den ska inte ligga i en tättslutande burk, det mår den inte bra av. Och den håller sig ren och fräsch till nästa period så jag måste inte koka den både före och efter.

   Reply
 7. Nathalia

  Det här är en sån himla bra produkt! Jag köpte min första kopp för 8 år sen då det blev en liten hajp i min klass på gymnasiet och har varit helnöjd! Är inne på min andra nu efter att fått barn och är fortfarande lika nöjd! Att man inte åker runt i skolor och föreläser om det här. Det man även ska tänka på med vanliga mensskydd är att ta en funderare på hur bra det är med blekt bomull som trycks direkt mot slemhinnorna, dom kemikalierna är inte kul. Så för er som inte känner för att använda kopp, leta åtminstone efter ekologiska mensskydd, både för din och miljöns skull

  Reply
  1. Tilda Post author

   Kul att höra att du fortfarande trivs med den! Tycker absolut att du ska åka runt och föreläsa, du har mitt fulla stöd! ^^ Ja engångsmensskydd har behandlats med starka kemikalier vilket inte är bra för några slemhinnor. Men värst är ändå de PARFYMERADE mensskydden! Totalt onödigt och inte snällt mot något underliv.

   Reply
    1. Tilda Post author

     Väldigt bra fråga! Kan tänka mig att unga osäkra tonårstjejer lockas av och tror att man måste lukta smultron om underlivet :(

     Reply
 8. Frida

  Jag provade för 6-7 år sedan. Jag upplevde dock tyvärr en fruktansvärd smärta vid mens. Mina vanliga menssmärtor blev 10-falt värre så jag returnerade och fortsatte med bindor. :-(

  Reply
  1. Tilda Post author

   Oj vad tråkigt! Har du bara upplevt det i samband med menskoppen? Jag kan tänka mig att det beror på att vi alla är formade olika och att koppen låg och tryckte fel, troligtvis mot livmodertappen. Hoppas att du hittat något som funkar <3

   Reply
 9. Ystran goes No Poo

  Har länge tänkt att jag ska skaffa en. Och nästa månad kanske det blir en!

  Är bara så osäker på vilken storlek jag ska ha. Blöder rikligt, såpass att jag behöver äta järntabletter vid varje menstillfälle. Men får samtidigt obehag direkt av tampong, som ger mig mensvärk, och därför använder jag inte såna alls. Tygbindor har jag haft i 2 år snart.

  Så jag vet inte om jag behöver en mellan och mjuk eller hård eller om jag kanske behöver en stor. Fött barn har jag ju inte gjort heller.

  Reply
  1. Tilda Post author

   Har du tittat runt bland olika återförsäljare? Det blir lätt en djungel att ta sig igenom när det finns så många val men bestäm dig för om du vill beställa från Sverige eller från utlandet och ta det därifrån. Kolla upp ett par märken och om du fortfarande är osäker på vilken storlek du ska ha går det alltid att skicka ett mail och höra med dem vad de tror. Jag vet att MeLuna svarar på knagglig engelska men å andra sidan har de ett startkit med två storlekar (vilka man vill) som man kan köpa för billigare än om man köper två menskoppar separat. De kommer plomberade så om man den första man provar passar perfekt går det att sälja vidare den andra.

   Men om du trivs med tygbindor så är ju det super!

   Reply
   1. Ystran goes No Poo

    Ah, jag hittar inte det där paketet med två för billigare pris. Finns det någon direktlänk eller plockar man ihop själv?

    Funderar på att testa en M classic och/eller en L classic med ring. Åh, får titta närmare imorgon :-P

    Reply
    1. Tilda Post author

     Hmm jag hittar inte heller det nu när jag letar. Jag beställde ihop med en vän och det var inte jag som la själva beställningen. Frågan är om de tagit bort erbjudandet kanske? Trist, isåfall.

     Reply
    2. Yael

     Meluna har tydligen en ny hemsida och det ser ut som om de tagit bort möjligheten att köpa två menskoppar samtidigt för billigare pris. Synd! Men gör deras test. Det brukar ge en bra fingervisning om vilken man ska välja.

     Reply
 10. filippa

  helt fantastiskt inlägg Matilda! Även om du redan vet att jag (förmodligen) aldrig kommer ge mig på en menskopp, så älskar jag konceptet. Önskar att jag vågade! men jag ska nog checka läget på ekologiska tampisar istället, det har jag inte ens tänkt på att det skulle finnas faktiskt… Läskigt det med.

  ps. asså, jag har ju sagt det, men jag ÄLSKAR din blogg!!!!!!!!!!!!!!

  /stolta svägerskan ;)

  Reply
  1. Tilda Post author

   Tack för stödet, fina du! Vem vet, en dag kanske du känner för att ge det en chans? Som du vet vill jag inte sätta press utan bara uppmuntra er att testa nytt och att du är positiv till hela grejen är ju väldigt bra. Jag vet inte om någon butik här i stan säljer ekologiska tamponger/skydd, men annars ska Sju Bönor i Helsingborg och Astrid & Aporna i Malmö ha. Och så finns ju alltid internet <3

   Reply
 11. Pernilla

  Har en. Älskar den. Tja, jag menar så mycket man kan älska en gummigrej. ;-) Jag köpte min första innan jag fick barn. Funkade inte alls i storleken. Så jag returnerade den och fick en annan storlek, helt gratis. Den har jag nu haft innan barnen, mellan barnen och förstås nu efter andra barnet. Det var ju lite trixande innan jag fick till det men jag kompletterar med binda. Jag behöver den extra säkerheten. Men det går inte åt i närheten så många
  som det gjorde innan. Nu går jag här och funderar på tygbindor. Känns fånigt att ha tygblöjor åt barnen och engångs av sig själv.

  Reply
  1. Tilda Post author

   Roligt att läsa! Och intressant det där med att du kunnat ha samma både innan och efter du fick barn, det visar ju tydligt på hur olika vi alla är (och gör det inte lättare att komma fram till vilken storlek man ska ha, hehe). Ja om du bara använder bindorna som extra säkerhet så tycker jag absolut att du ska satsa på tyg! :)

   Reply
 12. Cecilia

  Har köpt en som ligger i badrumsskåpet men som inte blivit använd en.. Varje gång det kommer till kritan att man har mens har jag antingen inte haft tid eller ork att böka med nått nytt. Det enda negativa egentligen är att alla restauranger/kroger har hansfatet utanför toaletten…

  Reply
 13. Cecilia

  Menar så klart inte alla… Slarv-Fia som skriver. VISSA ställen har handfaten utanför istället för inne på toaletten.

  Reply
  1. Tilda Post author

   Hej Slarv-Fia! ;) Det är sant, vissa offentliga toaletter är inte ultimata för tömning av menskoppen. Det som är bra med menskoppen är att den inte behöver tömmas så ofta och om du inte har tillfälle att rengöra den direkt kan du antingen låta den sitta i lite längre tills du får tag i en annan toalett eller också kan du tömma den och sätta i den direkt utan att skölja av den emellan. Sen kan du tvätta av den så snart du får tillfälle. Visst är det lite knepigt att få till snitsen i början, men mycket sitter nog i våra egna huvuden. Jag hejar på dig! :)

   Reply
 14. charlotte Eriksson

  Beställde faktiskt en nyss via groupon, det var runt 50% på den så kostade bara 150. Har funderat på det ett tag, och så såg jag dealen och tänkte att jag skulle passa på. Den heter orgicup tror jag, hemsidan såg väldigt “grön” ut och det stod att den inte innehöll dittodatt så antar att den är extra bra för miljön och kroppen :) Flyttade nyss hemifrån så det är ju perfekt att köpa den nu när jag inte längre kan be mamma köpa tamponger när hon ändå ska handla.

  Tycker inte om att sova med binda och tampong känns inte bra att ha 24/7 under 5-6 dagar, så hoppas verkligen att menskoppen funkar :)

  Reply
  1. Tilda Post author

   Kul! Jag såg också det erbjudandet via en grupp på Facebook. Just det erbjudandet på OrganiCup återkommer lite nu och då. Bra tillfälle att passa på! Jag hoppas att du blir nöjd med den, berätta gärna när du hunnit testa några gånger :) Och lycka till med nya boendet!

   Reply
 15. Linda i Berlin

  Jag ska beställa en men jag har bara inte kommit mig för det ännu. Sen behöver jag nog vänta ett tag för jag tog ut min hormonspiral för tre månader sedan och min mens har nog inte stabilisera sig ännu. Men jag ska definitivt köpa en. Jag hatar att lägga pengar på mensskydd. Plus att jag hatar bindor ännu mer. Visst har du den på natten också?
  Det jag tycker känns jobbigt, och dom många andra skriver, är vilken storlek jag ska välja. Jag såg på en sida att det fanns någon hårdare om man sportar mycket. Jamen, vad är mycket då?? Men som du skriver då får jag väl testa mig fram.

  Reply
  1. Tilda Post author

   Ja bindor är läskigt. Kladdigt och illaluktande. Jag använder menskoppen på natten också, ja, utan problem. De första perioderna använde jag binda/trosskydd för att jag inte vågade lita på koppen. Eller lita på att jag satt in den rätt så att den inte skulle kunna läcka. Men nu var för längesen jag behövde den säkerheten :)

   Reply
 16. Fanny

  Inspirerad av dej så beställde jag en meluna och den kom häromdagen i posten! Jag hade egentligen aldrig tänkt på att jag skulle kunna pröva en menskopp men på senaste tiden så har jag fått en mystisk “sjuk” känsla varje gång jag haft i en tampong längre än fem timmar så jag hoppas att jag ska slippa det med menskoppen och självklart också spara pengar och miljö :)

  Reply
  1. Tilda Post author

   Kul! Bra att de var så snabba också! Hoppas nu att du slipper den märkliga känslan med menskoppen och att den kommer att fungera bra för dig!

   Reply
 17. Emma

  Har använt mooncup i 7 år nu, inne på min andra. Så nöjd. Enklast i världen och bäst är att jag inte behöver tänka på att ta med andra skydd. Rika dagar har jag ändå haft 1 ekologiskt trosskydd, borde enligt research förmodligen ändra storlek. Jag är helt för menskopp och hoppas att fler och fler upptäcker fördelarna.

  /Emma

  Reply
 18. Jeanette

  Har en Diva Cup! Jag älskar den också. Jag har haft min ett bra tag nu. Skaffade den mellan mitt andra och tredje barn och lillkillen är 6 år nu så om några år är det dax för mig att skaffa en ny. Jag har haft lite problem med läckage men använder tygbindor som trosskydd. Det funkar väldigt bra det också. Jag tänker definitivt ge en till min dotter när hon fått sin mens. Hon är bara 9 år än. Jag har gjort reklam för den till mina närmaste vänner och släktingar och min mamma nämnde då att detta fanns när hon var ung på 60-talet men att det sedan försvann.

  Reply
  1. Tilda Post author

   Jag gillar att du tänker introducera koppen till din dotter också – ja något annat vore såklart knäppt om man inte har väldigt dåligt erfarenhet av den. Jag hoppas och tror att nästa generation kommer se menskoppen som ett betydligt självklarare val än de flesta av oss gör idag. Intressant att den fanns redan på 60-talet, det måste jag leta upp mer info om :)

   Reply
 19. Anna

  Hejsan,

  Jag kopte en Mooncup for nagot ar sen och tycker det ar en otroligt bra idé. Jag har forsokt tva ganger under mens att anvanda den men det funkar inte alls. Under mens ar jag otroligt om och det svaraste var att fa upp den utan att det gjorde ont + att fa den att sitta dar bekvamt. Jag har inte anvant tampong pa flera ar pga av omheten sa jag antar att det inte ar helt ovantat men jag var sa pepp att jag aldrig mer skulle behova kopa bindor. Kanske saker och ting andras efter graviditet…? Jag haller tummarna for det! :)

  Reply
  1. Tilda Post author

   Hej hej! Vad trist att det inte fungerade för dig. Tror du att det kan bero på att du spänner dig vid införandet så att du får ont? I början tyckte jag att det var lite obehagligt om jag inte var avslappnad. Då avbröt jag och testade igen när jag kunde slappna av mer/inte hade tidspress. Mycket förändras efter förlossning ja, det är möjligt att du kommer slippa besvären med menskopp/tampong då. Hoppas att du hittat något annat som du känner dig bekväm med så länge!

   Reply
   1. MsL

    Hej!
    Jag köpte en Mooncup för några år sedan, använde den flitigt i ett år, det fungerade hur bra som helst. Sen blev jag gravid och efter graviditeten gick det inte att använda menskoppen på jättelänge. Det gjorde helt sjukt ont helt enkelt. Efter ett tag började jag fundera på om det hade med hemorrojder att göra och jag tror faktiskt att det är problemet för mig. För att när de är lugna och icke-irriterade så fungerar det med menskopp. Annars inte… Smärtan från hemosarna gör att det börjar krampa på mig till slut. Extremt obehagligt. Nu är jag gravid igen. Har fått ännu mer hemorrojder. Så efter denna graviditet ska jag försöka få till en operation för att bli av med roten till allt ont, och förhoppningsvis kunna använda menskopp igen.

    Reply
    1. Tilda Post author

     Det låter jobbigt, förstår att du inte ville fortsätta med menskoppen efter det. Blev det samma sak med tampong eller det testade du aldrig? Hoppas att framtida operation kan lindra plågorna!

     Reply
 20. Mirr

  Jag har kört menskopp i några år nu. Den första jag köpte var lite liten så den läckte (eller jag fick tömma ofta) de första dagarna av mensen. Efter lite nya sökningar beställde jag en större och nu är jag helnöjd. Mitt tips är att komplettera med ett trosskydd i början om du är osäker!

  Reply
 21. Anni

  Hej =)

  Mycket bra post! Det som stör mig mest med just tampong och binda är den enorma miljöbelastningen…jag har läst att en kvinna fyller ett rum på 9m2 med förbrukade mensskydd under sin livstid. Är det inte sjukt? Det tillkommer tankar som “är bomullen besprutade…?”, “hur har det de människor som producerar mina mensskydd?”…när man har kommit så långt finns bara alternativ som Natracare som är rätt så dyra.

  Menskoppen är då en bra alternativ! Jag däremot satsar på “Levatiner Schmwämmchen” (köpt på en tysk hemsida: https://shop.strato.de/WebRoot/Store14/Shops/61400488/MediaGallery/Informationen/kulmine_Levantiner_web_Feb10.pdf ). Det är en slags natursvamp som växer i havet. Mycket enkelt handhavande (sköjls i ättika och vatten), antibakteriellt, antimykostiskt, torka inte ut slemhinnorna. Den förs in som en tampong, tvättas ut med vatten, förs in igen. Och…det bästa är, tycker jag…man kan ha sex utan kladd och lakanbyte under mensen=)

  Många hälsningar

  Reply
  1. Tilda Post author

   Hej och tack :)

   Ja, det är en otroligt stor miljöpåverkan och en väldigt onödig sådan. Jag har inte hört talas om svampen innan, mycket intressant! Ska den tvättas med vatten och ättika vid varje urvridning eller bara efter varje period? Och hur ofta kan det gå mellan urvridningarna jämför med en menskopp? Nu är jag helnöjd med min kopp och har ingen önskan att byta, men som sagt, intressant!

   Reply
 22. Maria

  Bra inlägg!

  Jag hittade ett erbjudande på letsdeal. Orgicup tror jag den heter och köpte en i sept 2013. Har aldrig sett fram emot mens Så mkt som då :)
  Det var lite trixig och jag satt på toan med telefonen i ena handen och googlade och med koppen i andra.
  Idag 4 mån senare går det hur smidigt som helst!

  Jag försöker pracka på mina kompisar denna fantastiska uppfinning!

  Ett litet tips: jag fick som tips att klippa Piggen på min kopp innan jag testade den. Jag gjorde inte det och det var tur. På mig åker koppen in ganska långt och det hade varit sjukt svårt att få ut den utan piggen!

  Reply
  1. Tilda Post author

   Tack! Jag håller med om att inte vara för snabb med att klippa av piggen. Jag har kvar min, och jag hade säkert kunnat vara utan den också men den är en liten trygghet tycker jag. Och så tycker jag att koppen sitter olika långt in från dag till dag, därför är det värt att känna in det ett tag så man inte ångrar sig.

   Reply

Leave a Reply