Sånt som löddrar

När jag slutade tvätta håret med schampo för drygt fem år sen var en av de största omställningarna att det inte längre löddrade i duschen. Lödder är ju härligt och skönt och ett tecken på att håret och huden blir ren. Eller hur var det nu?

Anledningen att schampo löddrar är att de innehåller starka tensider (tvättaktiva ämnen) som exempelvis SLS och SLES som helt enkelt strippar håret på all smuts och allt fett det kan komma åt. Även de fetterna som finns naturligt i håret och som gör håret friskt och välmående. Då blir håret torrt, risigt och frissigt och ett balsam krävs, eller kanske ordentligt vårdande inpackningar. För de flesta blir det ett balsam med silikoner och mineraloljor eftersom att de är grymma på att dölja hårets faktiska mående, billiga och kosmetikjättarna älskar att fylla ut produkterna med dem.

Men nu var det inte grunderna i att tvätta utan schampo som detta inlägg skulle handla om. Vi skulle ju snacka bubblor. Jag har tvättat håret med balsam, ägg, bikarbonat, björklöv, sls-fria schampon, indiska örter, olivtvål och lera. Och alla dessa metoder löddrar i regel inte. Leran och de indiska örterna (shikakai) blir härligt krämigt men det är fortfarande inga bubblor att tala om. Vilket tyder på att det är rätt milda metoder att använda sig av, och det gillar vi*.

Även om de är milda så tvättar de alltså rent, jag har ju inte gått omkring med ett smörpaket på huvudet i fem år direkt. De tvättar bort all smuts som jag normalt kommer i kontakt med i vardagen: avgaser, damm och fett från hårbottens sebumproduktion. Om du däremot tillsätter ickevattenlösliga produkter i håret, så som de där “tjusiga” silikonerna och mineraloljorna, behövs ett starkt schampo (läs: vanligt schampo, butiks- eller salongköpt spelar mindre roll).

tvattmetoder

Ägg, shikakai, bikarbonat, rasullera.

När jag hade varit hos frisören i somras och fått håret tvättat där (jag hade dagen innan gjort en socker-oljeskrubb för min hårbotten som inte gått ur med lera) bestämde jag mig för att göra ett litet experiment. Går det är tvätta bort silikoner och mineraloljor med rasullera? Efter sökningar på nätet fann jag att det rådde delade meningar i frågan.

I några veckor gick det väldigt bra: håret såg ut som det skulle. Sen hände det något, jag fick en så kallad build up av silikon-resterna som min rasullera inte fick ur. Håret blev inte riktigt rent och kändes klibbigt och strävt. I en hälsokostbutik hade jag fått prov på ett av Weledas nya schampon med havreprotein. Det skulle visst vara bra för skadat hår med en “förnyande” effekt. Jag gjorde en hårtvätt och reagerade på hur strävt håret blev. Men det gjorde sitt jobb: silikonresterna försvann.

Av min lilla empiriska studie kan jag konstatera att syntetiska ingredienser kräver syntetiska tensider.

weleda

Det förnyande schampot som ger blankt hår, minskar kluvna hårtoppar och ökar smidighet. Dessutom dermatologiskt testat. HÄR kan ni läsa om vad jag tycker om detta tröttsamma malande… Jag kan alltså inte rekommendera produkten.

Kan du också sakna känslan av lödder mellan fingrarna när du står och tvättar håret? Ignorerar du den längtan eller brukar du “falla dit” ibland? Jag är nyfiken på hur ni läsare ser på saken, om det är värt det eller ej.

I nästa inlägg ska jag ge dig ett tips på hur du kan trolla fram lite bubblor.

*Alla tvättmetoder ger olika resultat beroende på dina förutsättningar, kvalitet på hår och så vidare. Bikarbonat är till exempel ganska starkt och uttorkande och det bör inte göras alltför ofta om du märker att det torkar ut för mycket, men det är ju vanligt vett och gäller för alla olika tvättmetoder.

11 thoughts on “Sånt som löddrar

 1. Marlene

  Jag tvättar håret med bikarbonat, och tvättar håret var fjortonde dag numera. Däremot fuskar jag ibland med lite balsam i längderna, beroende på hur håret mår. Men då med godkänt balsam enligt balsammetoden (men jag använder det inte som tvätt, utan bara i längderna) Det är ganska sällan det sker. Jag försöker borsta håret i duschen mm. Men jag saknar något som reder ut håret bättre, och därav att jag ibland tar balsam. Har lockigt hår som lätt trasslar, dock är det hundra gånger bättre nu än när jag höll på med schampoo :) saknar inte skummet alls!
  tvättde med schampoo nån gång bara för att testa, fy vad ont i hårbottnen jag fick! och håret var helt hemskt efter det… så inte igen för min del.

  Reply
  1. Tilda Post author

   Vad tror du att ta lite aloe vera-gel i längderna? Det använde jag flitigt som utredning när jag hade långt hår. Lyx att kunna tvätta håret varannan vecka, så mycket tid det måste spara :)

   Reply
 2. emmy

  Jag har testat det mesta nopoo känns det som, men det funkar inte. Vissa metoder gör att håret både blir och känns rent, men längderna blir torra och knastriga och går absolut inte att borsta eller kamma. Det är som kardborre. Andra gör inte håret rent alls utan lägger sig bara som en äcklig, sträv yta och hela håret känns tungt och obehagligt. Jag önskar verkligen jag kunde hitta ett sätt att tvätta och sköta håret utan “vanliga” produkter, men än så länge verkar loppet kört!

  Reply
  1. Tilda Post author

   Trist att inget funkar bra för dig. Har du provat rågmjölstvätt? Jag har inte kommit mig för att testa än men vet att många älskar det då det ska tvätta rent och samtidigt vara vårdande.

   Reply
 3. Sofia

  Jag saknar inte löddret. Tvättar med bikarbonat och citronvatten. I början när jag tvättade med balsam saknade jag löddret lite. Jag gick även tillbaka till schampo(ett såkallat sista-schampo) ett tag. Provade bikarbonat och äcv men tillslut började det klia, förmodligen av äcv. Gick tillbaka till balsam, provade water only en period, gick tillbaka till bikarbonat men valde citronvatten istället för äcv och det funkar bra. Bikarbonat är ju som du skriver rätt starkt men jag använder inte lika mycket som rekommenderat. Men jag gillar också med bikarbonat att håret blir lika rent som med schampo. :)

  Reply
 4. Sara

  Saknar löddret ibland, men tvättar oftast med JR Liggetts schampoo tvål och de löddrar ju lite :) Annars blir det shikakai fast är inte helt nöjd med det, tycker mitt hår blir för fett snabbt och inte helt rent, funderar på rasullera, men mina längder är så torra så vet inte haha! Kommer iaf aldrig gå tillbaka till vanligt schampo utom i nödfall ;)

  Reply
  1. Tilda Post author

   JR Liggetts vore kul att testa någon gång, det står med på min lista! Blir det surskölj efteråt? Har du testat att blanda ut shikakai med lite rasullera? Mitt hår blir inte heller tillräckligt rent med shikakai men när jag tar i lite rasullera fungerar det bra. Kanon under vintern när håret lätt blir lite risigt.

   Reply
 5. Madde

  Jag saknar löddrandet när jag tvättar (framförallt för att det är enklare att fördela och att veta när jag masserat in hela håret), däremot saknar jag INTE kvaliteten på mitt hår när jag tvättade med schampo…jag har fortfarande problem med mina stackars misshandlade längder och ett hår som snabbt blir fett, men det är så mycket bättre än det var förut! Någon gång ibland tvättar jag med ett sulfatfritt schampo från Body Shop (som löddrar en del), men även det torkar ut håret för mycket för att jag ska kunna använda det ofta.

  Reply
  1. Tilda Post author

   Ja jag tycker det är svårt att hitta sulfat-fria schampon som inte gör skatbo på huvudet. Det bästa jag testat (det enda bra, egentligen) är från John Masters Organics. Det var flera år sen och jag fick prov på det när jag hade beställt annat, och jag minns inte namnet på schampot. Men du kan ju kika bland deras produkter och se om du tror att någon passar ditt hår.

   Reply
 6. Linda i Berlin

  Jag saknar inte löddret. Det hade jag inte ens tänkt på innan jag läste det här. Jag använder rasullera och har gjort det sedan några månader. Innan har jag testat både äggtvätt och bikarbonattvätt. Men leran är klart bäst.

  Jag gjorde en kokosinpackning för ett tag sedan som var superbra för håret. Håret kändes mycket tjockare och mindre slutet i topparna efteråt. Ska också hjälpa till med växthastigheten, men det vet jag inte om det gör ännu :)

  Reply

Leave a Reply