Den berömda fredagspizzan

En kväll i vintras var min man och jag hembjudna på pizza hos ett par fina vänner. Mannen i huset, Olof, är kung på det här med pizza och lärde oss ett och annat. När min man fick en pizzasten i julklapp var en ny tradition född även hemma hos oss: fredagspizzan.

Jag är ingen matskribent och inte heller en matfotograf. Men jag vill gärna dela med mig av detta fina fenomen.

Pålägget varierar men består alltid av en smakrik tomatsås, champinjoner och ost. Andra favoriter är rödlök, kronärtskocka, mozzarella och pesto. Jag skulle säga att det blir godare med egengjord pesto då du kan reglera mängden olja. En del gillar ju en flottig pizza men jag tycker att botten ska vara tunn och krispig.

pizzafredag1

pizzafredag2

Tomatsås:

passerade eller finkrossade tomater, 0,5 paket till en sats deg
0,5-1 vitlöksklyfta
tomatpuré
salt
svartpeppar
torkade örter (timjan, oregano, lite vad du har)
vitlökspulver
paprikapulver
chilipulver
cayennepulver

Blanda ihop allt och tillsätt kryddor och hetta efter smak.

Pesto:

50 g basilika
6 msk riven ost (typ parmesan) (för vegansk pesto skippar du detta)
1-2 vitlöksklyftor
1 msk pinjenötter eller solrosfröer
salt efter behag
ca 1 dl olivolja

Mortla basilikan med nötterna/fröerna, krossa i vitlöksklyftan, tillsätt ost, salt och olivolja tills önskad konsistens. Superenkelt, verkligen!

pizzafredag3

Nu till själva degen då! Hemligheten är att använda en rumstempererad öl istället för vatten.

0,5 paket jäst
33 cl öl (tjeckisk fungerar utmärkt har vi upptäckt)
2-3 tsk salt
vetemjöl

Smula jästen i i bunke (jag använder en hushållsassistent). Häll på lite öl för att lösa upp jästen och sen resten. Ha i saltet och häll på mjölet. Jag går inte på några exakta mått vad gäller mjölet, men kanske 800 ml? Häll i lite i taget och arbeta in ordentligt till en smidig deg som släpper lätt men inte är torr. Låt vila under bakduk i minst en halvtimme, gärna längre. Sätt igång ugnen under tiden och förbered påläggen.

pizzafredag4

Om du använder en pizza-/baksten kommer du få den där tunna frasiga botten som är så fräsch, men det är såklart inget tvång, det blir nog gott ändå ska du se! Såhär blev förra fredagens pizza med champinjoner, mozzarella, pesto och rödlök. Jag fotade inte så mycket mer, vi var för trötta och för hungriga för det ;)

Ikväll har maken planerat en tacopizza med nachos på. Det kan bli intressant…

Så vad tycker ni är den bästa pizzaosten?

Trevlig fredag på er alla!

 

4 thoughts on “Den berömda fredagspizzan

    1. Tilda Post author

      Bra tips! Jag vill gärna skära ner på mejeriprodukter men tycker ofta att de veganska alternativen är lite för dyra och svåra att få tag i där jag bor (när det kommer till ost och sånt). Men när jag får möjlighet ska jag absolut testa den från Astrid & Aporna! (En butik jag inte besökt på alldeles för länge, får bli en Malmötur snart tror jag!)

      Reply
  1. Julia

    Nu blev jag jättejättehungrig. Jag utmanar er att våga skippa tomatsåsen, min favoritpizza gör jag genom att bre mascarponeost på pizzadegen och sedan lägga på shalottenlök som jag klyftat och karamelliserat, gräddädelost och valnötter. Och så eventuellt toppa med lite ruccola när pizzan är färdig. Helt fantastiskt gott. Brukar äta en tomatsallad till, gjord på olika sorters tomater med bara lite balsamvinäger och salt och peppar.

    Reply
    1. Tilda Post author

      Jag är inget fan av ädelost men annars lät det gott! Fast jag gillar ju den där tomatsåsen, haha! Får se om jag vågar utmanas eller inte ;)

      Reply

Leave a Reply