Nu är det rökt

365 eko är en trevlig ekoblogg som ni borde kolla in. Igår publicerade bloggaren AnnaCarin ett annorlunda inlägg om rökning – inte så mycket om hälsofaran som alla känner till (och många ignorerar) utan just vad rökandet gör mot miljön.

Jag har också funderat i de banorna och klurat på hur jag skulle skriva om det, men ärligt talat gör AnnaCarin det skitbra så det gör inget att jag inte ens försökt.

In och läs, tycker jag!

Kuriosa: I Australien är det böter på att fimpa utanför fimpkorgar ($220-$440 i Queensland). Överlag har de hårdare lagar för att slänga skräp i naturen vilket leder till renare städer och land. Sjukt bra, när ska det komma hit? Vad mycket pengar staten skulle spara på städning! Å andra sidan skulle fler patrullerande poliser behövas sättas i arbete för att folk verkligen skulle respektera lagarna. Det finns säkert de som tycker att polisens resurser går före fimpjakt, själv väljer jag att se det som ett sätt att få ut fler på arbetsmarknaden.

Är du själv rökare? Har du funderat mycket i dessa banor och vad har du kommit fram till?

fimp

5 thoughts on “Nu är det rökt

 1. Syndromas - 'Creative is a way of life'

  Jag är inte rökare längre (8 månader and still going strong) och funderade inte överdrivet mycket i miljöbanorna då, med handen på hjärtat. Något som störde mig något så fruktansvärt dock, när man gick på stan var att det inte fanns varken mycket fimpkorgar eller tillräckligt mycket papperskorgar längs vår led för att det skulle vara enkelt och smidigt att slänga fimparna. Papperskorgarna kände jag mig alltid väldigt skeptisk till att slänga fimparna i, dessutom. Var alltid väldigt nojig över att jag inte skulle ha släckt ordentligt och att jag då skulle orsaka kaos med papperskorgbränder. Jag slängde alltid mina fimpar om det fanns möjlighet till det. Om det inte fanns stoppade jag i oftast ner dem i mitt paket och slängde dem senare – men långt ifrån alltid, det berodde helt enkelt på var man var på väg. Visst att man inte luktar så jäkla fräscht när man är inrökt, men fimpar luktar 10 resor värre, alla dagar i veckan.

  Dessutom plockade de på vissa ställen BORT fimpkorgarna – hur i hela världen fungerar den logiken? Anledningen var att man inte ville att folk skulle stå och röka på den sidan gatan (gymnasieelever jämte advokatbyrå eller något liknande) men det resulterade i att gatan var helt fylld med fimpar istället. Vet allvarligt talat inte vilket intryck som var sämst.

  I alla fall, jag tycker att det borde tillföras fler pappers- & fimpkorgar, för finns det är det faktiskt mycket troligare att skiten faktiskt hamnar i den.

  Reply
  1. Tilda Post author

   Ja visst är det så, fler papperskorgar för fimpar och annat skräp. 2007 var jag i Berlin där de redan då hade källsortering överallt på stan och i förorterna. Istället för bara en papperskorg för allt skräp fanns det en för brännbart, en för metall , en för plast och en för glas. Jag hoppas att det kommer hit också, snart!

   Reply
 2. knut a

  Det kastas varje år över 1 miljard fimpar på marken i Sverige.
  Det blir ca 2.700.000 varje dag.
  Att fimpar är farliga och giftiga vet alla om.
  Det är år 2013.
  Vi har mobiler, internet, åker till månen, botar dödliga sjukdomar
  och blir matade med information om allt.
  Visst är det konstigt att rökare inte själva tar hand om våra fimpar.
  Snart blir det böter.
  Själv hittade jag en fimpsamlare på nätet
  som jag alltid har med mig i fickan.

  Reply

Leave a Reply