Varför jag retar mig på kosmetikprodukter

genomskådaskiten

Det finns många saker jag stör mig på när det kommer till hår- och hudvård och flera av företagen som tar fram dessa produkter. Låt mig förklara på vilka sätt:

1. Den enorma mängd skräp som produkterna innehåller. Med skräp menar jag både sånt som är dåligt för människan och miljön. Det kan vara mineraloljor som pumpas upp ur jordens inre (en ohållbar oljekälla som bland annat bidrar till stora oljeläckage i haven) och som inte bidrar med något för huden (annat än att stänga inne huden, vilket enbart skulle vara positivt under extremt kalla väderförhållanden). Det kan även vara palmolja som i sig inte är en dålig olja men som sättet som den produceras på är fruktansvärd. Som ni säkert vet skövlas gigantiska ytor regnskog varje dag för att göra plats för denna olja – för att den är billig att producera. Många djur- och växtarter utrotas alltså genom att skogarna bränns ner och hela ekosystem förstörs. Jorden urvattnas på näring och efter 30-50 år är den obrukbar. Långt ifrån hållbart! Eller zinkpyrition som är förbjudet i båtbottenfärger pga hur giftigt det är för vattenlevande organismer men som används i mjällschampo för att ta död på mjället. I pälsschampon måste det dessutom stå en liten varning om att det innehåller zinkpyrition, det behövs inte för produkter som Head&Shoulders.

2. Hur företagen främst lyfter fram de finaste ingredienserna i en produkt även om denna ingrediens står sist i en lång INCI-lista. Det är fullt förståeligt varför de gör så, men inte så schysst alla gånger. Som exempel kan vi ta den omtalade Moroccanoil. Vad består den av? Främst silikoner (tre första ingredienserna) och lite längre ner arganolja. Arganoljan är en fantastisk och dyrbar olja från Marocko och det är så sniket att antyda den i namnet på Moroccanoil när produkten i stort sätt inte skiljer sig från någon annan silikonspäckad hårolja. Bättre då att köpa ren arganolja.

3. Oliver och gröna blad är inte detsamma som ekologiskt, naturligt och bra för dig! Ledsen att behöva skaka om dig men att det står naturligt, green eller organic på en produkt betyder inte att den nödvändigtvis är schysst. Det finns flera olika märkningar av ekologiska produkter och alla har olika kriterier för vad som gäller för att få bära dess stämpel. I vissa fall krävs bara 5% ekologiskt innehåll för att få bära en stämpel (Ecocerts märkning Cosmétique ECO) och det är inte lätt att hålla ordning på alla stämplar och vad de betyder. Sen finns det många produkter utan märkningar som slänger runt med dessa fraser ändå, vissa är bra och andra inte, läser man inte på INCI är det svårt att veta om de är något att ha.

4. Ord och fraser som mirakelkräm, dermatologiskt testat, reducerar kluvna topparTa hand om dig, Det är du värd. Det finns inga mirakelkrämer. Alla produkter fungerar olika på olika människor eftersom vår hud och vårt hår har olika förutsättningar. Ingen produkt fungerar på alla. Dermatologiskt testat betyder att produkten har testats på hud, det säger inget om resultatet, om hur många människor som testat den eller under hur lång tid. Totalt onödig fras för att manipulera konsumenter, med andra ord. En kluven topp är en kluven topp, bara att klippa av och börja vårda. Ta hand om dig: ja gör det! Och vad medveten om vad du smetar på dig och hur det kan påverka din hälsa, din omgivning, dina framtida barnbarn och din jord. När Det är du värd spelas upp i reklampausen fnyser jag och säger: jag är värd mer än så! Och känner mig lyckligt lottad över att veta att mitt värde inte sitter i ett balsam eller ett livsnödvändigt serum för tjockt, vackert hår.

Det finns garanterat fler saker som gör att jag dissar många företag och deras produkter, dessa är bara några av orsakerna. Vill ni läsa mer om vad kosmetikprodukterna ofta innehåller och bilda er en egen uppfattning kan jag varmt rekommendera Badskumt av Katarina Johansson, om ni inte redan läst den. Och undrar ni om det verkligen är så illa med palmolja som många påstår tycker jag att ni ska kika in på Say No to Palm Oil och skapa er en åsikt i den frågan också.

Vad säger ni? Brukar ni genomskåda produkterna och se bakom design, namn och marknadsföring?

10 thoughts on “Varför jag retar mig på kosmetikprodukter

 1. emmy

  Åh, jag håller med om precis allt! Jag hade ett sånt här inlägg påbörjat, men jag lyckades inte alls hålla så saklig ton som du så jag kastade det igen.
  Jag är van vid att läsa INCI, och även om jag såklart inte kan allt tycker jag mig ha rätt bra koll och jag kan ju liksom sålla bland grejerna. Andra har ju inte det engagemanget, utan vill såklart kunna lita på att det de köper är bra saker. Tyvärr kan man inte det, alla företag vill ju tjäna pengar (även det mest miljövänliga ekologiska hudvårdsmärke), och det gör de såklart genom marknadsföring. Jag har hamnat i många diskussioner där folk känner sig påhoppade när jag påpekar att deras grejer inte är så bra (ur innehållsynpunkt då), så jag har helt enkelt slutat med det förutom när det gäller mina närmaste.
  Jag var hos frisören strax innan midsommar. Tänkte jag skulle “unna” mig en hårfärgning på en eko-salong. Färgen var inte helt ren, men bättre än vanlig såklart, och det visste jag sen innan. Frisören pratade gott om alla deras “ekologiska” och “naturliga” produkter (han försökte även lura i mig att själva färgen var helt naturlig!), men jag tror helt ärligt att han inte hade det minsta koll. “Arganoljan” innehåll “100% arganolja!”, det stod på den visade han mig. Mjo, det är ju dock en jäkla skillnad på att _bestå_ av 100% arganolja eller att _innehålla_ 100% arganolja!
  Det är ju samma sak med alla de här fancy handtvålarna. “with extracts of 100% natural origins!” betyder ju absolut ingenting, det betyder bara att någonstans bland allt skiten finns det kanske en droppe av något som har naturligt ursprung…

  Usch, vad rörigt det blev, sorry.
  Det gäller verkligen att man slutar lita blint på produkter och företag och börjar läsa på. Det är ju samma sak med mat. Läs vad det innehåller och sluta tro att matindustrin finns där för att folk ska må bra och vara hälsosamma…

  Reply
  1. Tilda Post author

   Det är trist att det inte går att lita på hudvårdsprodukter idag, samma strikta regler med märkning och vilseledning som för livsmedel finns inte. Tills dess att det blir ändring med det får vi fortsätta läsa INCI och kontakta producenterna om vi vill veta något specifikt (och hoppas på att de kan svara på frågorna). För dem som inte har intresset och orken eller ens vetskapen och allt fusk är det tyvärr mer synd om, känner jag.

   Reply
 2. Ystran goes No Poo

  Ditt inlägg visar var skåpet ska stå! ;-)

  Jag ratar alla tvålar, schampon och duschcrèmer på Ica nu (syndar fortfarande med Neutrals balsam men ska leta reda på bättre balsam har jag tänkt).
  Behöver bara ta en titt på Inci för att fnysa rakt ut. Bara skit brukar jag muttra när jag går därifrån. Nej, tackar vet jag för African black soap, Aleppo och Jr Ligget. Rena hårda tvålar (även om Jr Ligget kallar sig schampobar) som lämpar sig till helkroppstvätt. Funkar inte för alla förstås, i håret, men för mig går det lyckligtvis :-)

  Reply
  1. Tilda Post author

   Tack, jag hoppades på det ;)

   Jättebra att du använder så pass rena produkter. Vill man använda balsam är det ju som du vet svårt att hitta något helt bra, för både människa och natur.

   Reply
 3. Sol

  Jättebra inlägg!

  Jag har själv helt uteslutit dessa typer av produkter, känns skönt att inte bidra till att förgifta mig själv eller världen. Mina bästa “märken” just nu är Urtekram och Weleda, älsk på dem <3

  Dessutom har jag slutat tvätta håret, var ca 4 år sedan nu. Mitt hår har aldrig "mått" bättre. Har aldrig en bad hairday nu för tiden. Schampo förstör våra hår! *blir konspiratorisk*

  Reply
  1. Tilda Post author

   Tack!

   Kör du Sebum only så att du inte tvättar håret alls eller har du någon snällare metod? Jag tror inte att SO eller WO hade fungerat på mitt hår, har alltför hög naturlig talgproduktion, men sålänge jag slipper schampo och balsam och ändå har schysst hår så är jag ganska nöjd ändå :)

   Reply
   1. Sol

    Oj, jag hänger inte med i terminologin här, vet inte vad som menas med vare sig “sebum only” eller SO (sebum only?) eller WO (water only?), men jag sköljer alltså håret med vatten. Förut sköljde jag igenom håret med äppelcidervinäger någon gång i månaden, men nu var även det flera månader sedan.

    Reply
    1. Tilda Post author

     Jo men du har helt rätt! SO = Sebum only (då borstar man ut hårets naturliga oljor) och WO är ju vad du själv använder dig av :)

     Reply
 4. Jobus

  Superbra skrivet!!
  Jag tror tyvärr det är okunskapen bland folk :/ Det bar inte alls längesedan jag slutade med ‘Poo just för att jag blrjade läsa på och förstå vilka farliga ingredienser som används…
  Min förändring började efter att jag läst på om torrfoder och blötfoder till hund och katt, och vilka ingredienser de använder som indirekt dödar många husdjur alldeles för unga. Sjukdomarna och lidandet de leder till. Mina råutfodras nu från ekologiskt animaliskt som jag köper från affärerna. Inget mer fabrikat för dem. Och jag ser vilken otrolig skillnad det gjort på deras hälsa!
  Efter det var jag övertygad om hur korrupt dagens samhälle är… Inte bara för våra husdjur, utan även för oss människor.
  MVH

  Reply
  1. Tilda Post author

   Så är det ju. Många har ingen aning och många bryr sig inte. Det är lätt att lita på att företagen bara tillverkar det bästa för sina kunder, för visst hade någon myndighet stoppat dem annars? Nu är ju inte fallet så, det finns alltför få tydliga regler utan kryphål så vill man veta vad man kletar på sig får man ta reda på det själv. Och långt ifrån alla har det intresset…

   Reply

Leave a Reply