Att rengöra sina verktyg

Första gången jag gjorde salva funderade jag inte så mycket över det förrän jag stod där, med salvan färdig och verktygen fulla med stelnat bivax. Hur sjutton skulle jag få bort det?

verktyg01

Jag skrapade med en sked för att få bort det mesta och sen hällde jag på vatten och diskmedel. Men du vet, bivax är inte vattenlösligt, det sitter som berget. Jag hällde på kokande vatten för att få bivaxet att smälta. Sen då? Jag erkänner. Jag hällde ut vattnet i vasken. Big no-no, men jag gjorde det eftersom jag inte förstod bättre. Problemet var bara att bivaxet stelnade så snart det nådde vasken, så jag hade bara transporterat problemet vidare. Det var inte mycket vax, men tillräckligt för att jag skulle få stå där och hälla på kokande vatten en bra stund.

Nu vet jag bättre. Och det är inte så komplicerat när man tänker efter.

Innan resterna av bivaxet hinner stelna i vattenbadet tar jag en bit hushållspapper och torkar ur. Och torkar ur. Och torkar ur. Ibland får jag värma på vattenbadet lite till ifall vaxet hunnit stelna. Men i stort sett: torka ur. När du sen fått bort alla rester av vax går det bra att diska verktygen om du tycker att du behöver det.

verktyg02

verktyg03

Några små tips på vägen:

Använd byttor och sånt som du inte använder till något annat är tillverkning av hudvårdsprodukter.

Värm i vattenbad och se till att byttan med vax/olja inte kan välta och läcka ut i vattnet. Dels för att du måste hälla ut vatten med bivax någonstans och dels för att du inte vill få i vatten om du gör en fettbaserad salva. Jag ställer ett litet loppisfyndat uppläggningsfat i rostfritt på en kastrull. Det funkar bra!

Använd gärna grillpinnar att röra om med under tiden som salvan svalnar i burken. Är de av trä kan de kasseras efteråt, men om du har i rostfritt eller hittar billigt på en loppis är ju det ännu bättre.

Om du inte gör en produkt med vax av något slag, utan bara oljeblandningar eller annat, är det såklart inte lika svårt att få verktygen rena!

Någon som sitter på fler bra tips och vill dela med sig?

5 thoughts on “Att rengöra sina verktyg

 1. Sprulliutt

  Kaffefilter är bra! Häller man ut sitt sista heta sköljvatten där i räddas vasken från olje- och vaxrester.
  Jag har också räddat ett salvkok som välte ut i kastrullen genom att sila vattnet genom kaffefiltret och fånga upp salvblandningen.

  Reply
 2. Ystran goes No Poo

  Jag smälter mina salvor direkt i glasburken som jag ska ha dem i – märker jag att det blir lite för fast och måste spä ut (som jag fick göra igårkväll) så tar jag bara och häller över halva mängden i en till glasburk och spär ut med olja över vattenbadet till önskad kosistens. Blir betydligt mindre kladdig disk då ;-)

  Reply

Leave a Reply