Tildas Hälsodryck

Hälsodryck är en måltidsdryck som inte direkt lever upp till sitt namn. Vi drack den till söndagssteken nästan varje vecka när jag växte upp. Det har alltid varit något speciellt med mammas hälsodryck.

Saften består av röda vinbär, citron och socker. Inte nödvändigtvis i den ordningen. Jag som inte tycker om alltför söta drycker har modifierat receptet lite genom att nästan halvera mängden socker. Använd gärna ekologiska citroner eftersom att skalet ska rivas med enligt originalreceptet. Jag hittade inga fina ekologiska citroner så jag köpte pressad citron på flaska, ekologisk från Kung Markatta.

saft

Gör så här:

2 liter röda vinbär, repa dem om det inte är gjort.
3 ekologiska citroner, med zest och saft eller 1 och 3/4 dl koncentrat
800 g socker eller mer om du önskar, i barndomsreceptet var det 1,5 kg

Koka 1,5 liter vatten och låt svalna helt. Det tar ett tag.

Mosa de röda vinbären med en potatisstomp eller annat lämpligt verktyg, använd gärna en stor kastrull. Häll på det svalnade vattnet och blanda i citronsaft och zest (eller bara koncentrat). Låt stå kallt i 24 timmar under lock.

Sila saften i en saftmaja, pressa ut så mycket det går. Häll i sockret och rör om tills allt har löst sig. Häll på mer om du tycker att det behövs. Häll upp i flaskor/burkar och frys in. Eftersom att saften fryses behövs inget konserveringsmedel. Det klarar sig säkert någon vecka i kylen också, beroende på hur mycket socker som tillsatts, men jag fryser in allt. Ju mer socker desto mjukare blir saften infryst och med originalreceptets mått kan den skopas upp när den är fryst, ur tex en bigpack-burk, vilket är smidigt. Jag väljer dock mindre socker och att hälla upp på små flaskor och tina vid behov.

Hoppas ni har vinbär över och kan testa denna ljuvliga dryck!

Leave a Reply