Shikakai

För ett par månader sen fick jag hem detta hårtvättspulver efter en sambeställning med min kompis Julia. Anledningen att jag inte har recenserat tidigare är att jag är lite tveksam till vad jag tycker om det. När jag provade det för något år sedan älskade mitt hår det, men sen upptäckte jag rasulleran vilken jag fallit för ännu hårdare.

shikakai-1

Shikakai betyder Frukt för håret och kommer från det lilla trädet Acacia Concinna som växer i centrala Indien. Frukten, löven och barken pulveriseras och används sedan för att tvätta håret med. Förutom att tvätta rent, stärker det håret, vårdar och ger naturlig glans, motverkar mjäll och ska även främja hårväxten. Pulvret luktar väldigt syrligt. Jag kan inte säga att jag tycker om doften, men den stör mig inte lika mycket som förr.

Du blandar till pulvret ungefär som med rasulleran:

Häll upp önskad mängd (mitt korta hår kräver 1 msk pulver), häll på lite varmt vatten, blanda och låt stå tills det inte är för varmt att ta i. Blöta håret, ta i lite av smeten åt gången i håret, massera hårbotten, låt sitta i medan du tvättar av kroppen och skölj ur. Inget balsam eller surskölj behövs då shikakai är så pass vårdande.

shikakai-2

shikakai-3

Första gången jag provade shikakai fick jag rent och luftigt hår – jag som annars saknar allt vad volym heter. Men nu när jag testat det igen känns det inte lika luftigt längre, kanske för att jag vant mig vid rasulleran som inte är fullt så vårdande som shikakai. Troligen kommer jag att fortsätta använda rasulleran till vardags och shikakai någon gång ibland när jag vill vårda håret lite extra. Jag kan tänka mig att pulvret blir jättebra att blanda med lite valfri kallpressad olja, aloe vera och honung för en härlig inpackning. Det måste testas!

5 thoughts on “Shikakai

 1. emmy

  Jag vill så gärna att lera och tvål ska funka för mitt hår, men det blir alltid katastrof.. Jag testade rasullera igen för några dagar sen (att jag inte lär mig!) men resultatet är ett stripigt, “klibbigt” hår med _enorm_ beläggning som inte går att tvätta bort. Har provat aleppotvål (gjorde det bara värre), vanligt schampo (ingen skillnad), bara balsam (ingen skillnad, möjligen ännu mer mättat) och citronskölj. Imorgon blir det försök med bikarbonat och ÄCV. Är så avundsjuk på er som får det att funka med lera eller tvål!
  Det där pulvret har jag läst om men inte testat, är väl orolig att det ska bli samma effekt som med leran. =/

  Reply
  1. Tilda Post author

   Vet du, sådär blev mitt hår också, för cirka ett år sen! Inte på grund av leran, jag tvättade med bikarbonat och surskölj på den tiden, men av någon anledning blev mitt hår katastrofalt kladdigt. Jag fick det endast rent med ett sista-schampo, men så snart jag hade sovit var det lika kladdigt igen och det fastnade lätt damm i håret. Sjukt äckligt. Jag var gravid när det började och troligen var det orsaken, även om det inte försvann efteråt. Enda sättet att bli av med det var att klippa av mig det långa håret (vilket jag ändå hade längtat efter så det var ingen sorg) och sen dess har det inte kommit tillbaka. Kanske kan det vara något hormonellt för dig också? Eller så är det så enkelt att ditt hår inte gillar lera och du får använda någon annan metod.

   Reply
 2. Olga

  Har du testat att blanda shikakai och rasullera? Undrar om man kan då få det bästa av båda, eller om det blir sämre.

  Reply
  1. Tilda Post author

   Jag testade det faktiskt igårkväll efter att jag skrivit inlägget och håret blev bättre än med bara shikakai. Jag ska ge det några tvättar och utvärdera! :)

   Reply
 3. Yael

  Det pulvret har jag faktiskt inte testat. Kanske bättre för min hårbotten då rassull numera är lite för uttorkande. Synd, för jag älskar rasull.

  Reply

Leave a Reply