Tvätta med rent samvete – del II

Häromdagen publicerade jag ett inlägg om hur du kan tvätta dina kläder med alternativa metoder, och fokuserade på det här med såpnötter. Läs gärna det inlägget här. Nu kommer den utlovade beskrivningen om hur man går tillväga.

Ta 5-8 nötter och lägg i en tvättpåse för underkläder eller stoppa i en strumpa och knyt om. Ju hårdare vatten, desto fler nötter. Släng in påsen med tvättnötter i maskinen ihop med resten av tvätten och välj önskat program. Är det så att du delar tvättstuga med dina grannar kan det vara en idé att torka ur tvättfacken då det samlas så otoligt mycket överskottsmedel där. De gångerna jag glömmer att torka ut luktar mina kläder parfym efteråt, vilket jag inte tycker är så kul…

tvattnotter3

Är det så att du har hårt vatten och vill använda sköljmedel så är det en bra idé att ha i någon kapsyl ättika i sköljfacket, det tar bort kalkavlagringar effektivt och du slipper tillsatt parfym, färgämnen och annat onödigt. Det funkar även om du väljer att använda vanligt tvättmedel och är så mycket bättre för miljön! Eller du kanske vill ha lite doft i din tvätt? Tillsätt istället ett par droppar eterisk olja i någon doft du tycker om. Citron eller lavendel kan jag tänka mig passar bra till nytvättade lakan!

Om du vill få vittvätten extra vit går det alldeles utmärkt att tillsätta lite bikarbonat i tvättfacket. Jag är dålig på att mäta upp utan höftar gärna men kanske en tesked eller två till en maskin tvätt.

Du behöver inte byta ut nötterna efter varje tvätt, utan kan återanvända dem några gånger. Så länge de är glansiga på insidan av skalet (har du hela nötter får du öppna upp och kolla) så avger de saponiner och fungerar att tvätta med!

Tvättnötterna funkar sådär bra i temperaturer vid 30 grader och kallare. Isåfall rekommenderar jag dig att först göra avkok på nötterna och använda som flytande tvättmedel. Och är kläderna väldigt smutsiga kan det behövas en fläcktvål, precis som vid vanligt tvättmedel.

tvattnotter4

Min lilla följeslagare Isolde fick vara med på ett hörn hon med.

Leave a Reply