Tvätta med rent samvete

Om man som jag har känslig hy och irriteras av starka tensider (tvättaktiva ämnen i schampo, diskmedel, rengöringsmedel med mera) kan det vara jobbigt att gå runt i kläder som tvättas med konventionella tvättmedel. Även oparfymerade som säljs som ett bättre miljöval kan irritera huden och skapa klåda, vilket är onödigt när det finns andra alternativ.

Till exempel kan man tvätta kläderna med vanlig hederlig såpa, och det blir rent ändå. Såpa finns gjord på många olika växter som tall, hampa, nejlika och lin. Och så finns såpnötter som blivit alltmer vanligt även i västvärlden, och dessa ska vi prata om idag. Fördelen är ganska många enligt mig, nackdelen är typ en (rätta mig om jag har fel).

Såpnötterna kommer från träd och buskar i släktet Sapindus och innehåller naturliga saponiner, vilka gör att de löddrar och tvättar rent. Nötterna (som egentligen är frukter och inget nötallergiker behöver undvika) har använts till att tvätta kläder med i tusentals år i till exempel Indien. Eftersom saponinerna är naturligt förekommande är det också biologiskt nedbrytbart.

tvattnotter

tvattnotter2

Tvätten blir ren. Däremot kan vattnets hårdhet avgöra hur ren den blir, och även temperaturen. Men det blir rent. Det enda vi tvättar med ett (ekologiskt) tvättmedel är sonens handdukar som vi torkat kräks med, mest för att lukten blir kvar annars. På svårare fläckar kan man få ta en fläcktvål, men det behöver man med vanligt tvättmedel också.

Sköljmedel behövs inte, tvätten blir naturligt mjuk. Och även om du vill använda klassiskt tvättmedel så snälla snälla: slopa sköljmedlet! Det behövs inte på kläder, förstör träningskläders andningsförmåga och handdukars uppsugningsförmåga, är irriterande på huden och vidrigt för miljön! Vill du ändå att tvätten ska bli lite mjukare och lukta lite godare: häll lite ättika i sköljfacket och ett par droppar eterisk olja. Har du mjukt vatten är sköljmedel onödigt.

Tvätten luktar inget när den torkat, om du som jag är lite känslig för dofter är det en fördel.

Tvätten blir inte statisk/elektrisk.

Du kan koka upp nötterna och använda avkoket som flytande tvättmedel, diskmedel, rengöringsmedel, flytande tvål, schampo (i håret rekommenderar jag att du gör en surskölj eftersom det är ganska basiskt).

Som du ser har såpnötterna många fördelar och användningsområden, vilket sparar på miljön och plånboken. Den enda nackdelen jag hittat är att de måste transporteras långt, men å andra sidan är det inte som att allt tvättmedel som svenska folket köper tillverkas inom rikets gränser…

Mina är köpta på Tvåleriet, men på tex Jordklok säljs de urkärnade vilket ger mer tvätt per kilo.

Ett inlägg om hur du gör kommer snart! Så vad tror du, vågar du testa?

Leave a Reply