Björklövstvätt!

Jo, det är så att jag gjort björklövsschampo! Det måste vara det enklaste, renaste och billigaste en kan tvätta håret med, så länge det är vår och det bor en björk i närheten.

bjorklov-1

Björklöv innehåller saponiner, ett tvättaktivt ämne som finns naturligt i diverse växter som tvättnötter, nejlika och lin. När löven är nya är saponinhalten som högst och därför funkar det bäst att plocka löven innan midsommar.

Men vaddå tvätta med? Hur gör man då, gnuggar man håret med löven som en annan skogsmulle?

Inte alls! Du tar en näve färska löv, stoppar i en burk och fyller på med ca 4 dl vatten och skaka skaka skaka! Då ser du att vattnet börjar skumma, och där har du saponinerna. Sen silar du bort löven, häller vattnet på en ren flaska för enklare hantering i duschen och tvätta på. Det kommer inte att löddra som ett schampo och för den ovana kan det kännas som att det inte blir rent. Men det blir det. Häll på lite i taget, massera, häll på lite på ett annat ställe, massera. Jag tvättade hela huvudet, sköljde ur och hade sen i resten av björkschampot innan jag sköljde ur det också.

bjorklov-2 bjorklov-3

bjorklov-4

Detta är första gången jag provat björklövsschampo eftersom att jag för två år sen fick reda på det för sent på sommaren och i fjol var jag höggravid och inte sugen på att flåsa runt och plocka löv. Så det var ett efterlängtat experiment, om jag gillar det i längden får vi se. Just nu är håret blött eftersom att det blev en sen dusch efter (inställd) träning för min del. (Jag fastnade framför en naturskön dokumentär om vackra, sköra Östersjön, kolla på svtplay) Än så länge känns håret rent och om jag gillar metoden ska jag passa på att plocka mängder med löv och torka så att jag har till resten av [h]året. Jag berättar om det går helt åt skogen…

Som sagt, världens enklaste hårtvättsrutin, du borde testa du med! Kanske inte om du är allergisk mot björken förstås. Schampot är en färskvara och håller upp till en vecka i kylen. Använder du fortfarande konventionella tvättmetoder, typ schampo, bör du läsa detta inlägg först…

9 thoughts on “Björklövstvätt!

 1. Yael

  Nu blev jag motiverad. Får gå o plocka löv hos mina föräldrar någon dag och testa. Fantastiska bilder, by the way!
  Puss!

  Reply
  1. Tilda Post author

   Ja gör det! Jag blev inte helt nöjd med resultatet men ska ge det ett par försök till. Uppdatering kommer! Puss :)

   Reply
 2. Sofia

  Jättebra inlägg! Jag har kört WO ett par veckor men är lite less på att håret är fett hela tiden så förra gången jag tvättade så tvättade jag med honung och det blev bättre men jag har varit nyfiken och funderat på hur man gör när man tvättar med björklöv och nu fick jag ju veta. Bara ut och plocka! :) Tycker det är super när man kan använda något som är från naturen och dessutom gratis.

  Reply
  1. Tilda Post author

   WO har jag aldrig vågat testa, jag har så hög sebumproduktion naturligt så det hade nog inte passat mig. Det är nog det som är problemet med björklövstvätten också, det blev inte helt rent såg jag när håret torkat. Men jag ska ge det ett par tvättar till så får vi se. Prova gärna, inga bortkastade pengar direkt! :)

   Reply
 3. Maria

  Ska absolut testa detta! Hur långt bort i naturen måste björken vara? Tänkte på att jag bor i stan och det kanske inte är så kul då det kör förbi bilar här ofta.

  Reply
  1. Tilda Post author

   Ute i en skog är kanske bäst att plocka, men jag undrar om det gör så väldigt stor skillnad. Löven torde vara självrengörande i och med saponinerna så det är nog okej. Hur som helst bättre att använda än många andra produkter som används till hår och kropp :) Du kan ju alltid skölja av löven innan du lägger dem i vatten för att få bort en del skit.

   Reply
 4. Olle

  Jag har tvättat mitt hår med björklövs-shampo sen i början av sommaren och det funkar superbra för mig. Jag använder det ungefär en gång i veckan då jag tycker att det oftast räcker att skölja med varmvatten, håret känns naturligt lent och friskt efter några månaders användning. Skitbra! Jag har dock inte tänkt så långt att snart kommer vintern och då finns det ju såklart inga blad kvar på björkarna. Är det för sent att bunkra björklöv nu inför vintern?

  Reply
  1. Tilda Post author

   Härligt att det fungerar så bra för dig! Använder du nyplockade blad just nu? För isåfall borde du kunna plocka på dig en massa och torka (förvara sen i en mörk burk eller papperspåse). Det sägs att bladen ska plockas innan midsommar eftersom att halten saponiner är som högst då, men om du använder blad som plockats senare under sommaren och tycker att det funkar bra så borde det inte göra någon skillnad om du använder dem torkade i vinter. Testa! Det värsta som kan hända är att håret inte blir rent, eller hur? Om du redan nu tvättar med bara vatten emellanåt kanske det skulle vara ett alternativ att köra WO (Water Only) ifall inte bladen duger. Lycka till!

   Reply

Leave a Reply