Dumpa inte sumpen!

Som liten tös drack jag upp farfars sista kaffedroppar, och gärna på fat så som han drack det. Sen avskydde jag kaffe som pesten fram till mitten av tonåren och därefter har jag gärna avnjutit en kopp då och då. Först var det snabbkaffe, sen svart, sen espresso och numera dricker jag helst en latte eller cappuchino. Och “då och då” har bytts ut mot en kopp och dagen. Minst.

Kaffesumpen är bra till mycket. Du kan använda den som gödning i rabatten, hälla i avlopp som lätt propplösning och den kan även användas i hudvård. Som här, i en kroppsskrubb gjord på kaffesump och kokosolja. Den är vårdande och så doftar den gott också!

kaffeskrubb

kaffeskrubb3

kaffeskrubb2

Gör såhär:

Använd färsk eller torkad kaffesump. Jag torkar min på ett kaffefat och häller sen upp i en liten burk, för just sådana här ändamål. Min sump är från espressokaffe och ger en finkornig skrubb. Vill du ha lite rivigare skrubb kan du använda bryggkaffesump.

Häll någon matsked sump i en skål. Skopa upp någon matsked kokosolja. Blanda.

Jag höftar gärna, men det är ju inte rocket science direkt. Ta tills du är nöjd med konsistensen. Eftersom att kokosolja är så känslig för temperaturer kommer skrubben bli lösare på sommaren och fastare på vintern. Är du inte nöjd kan du antingen ställa in burken i kylen eller värma den en stund över vattenbad. Men det är inte så noga.

In i duschen och skrubba på! När du är färdig sköljer du av dig så att du blir av med all kaffesump men tvätta inte bort den härliga oljan som blir kvar på kroppen. Där har du den bästa body lotionen du kan tänka dig! Om du har möjlighet är det bra att låta kroppen självtorka och kanske klappa den torr med hjälp av händerna. Har du lite mer brått så klappa försiktigt torrt med en frottéhandduk så att du får behålla oljan.

Eftersom att sumpen är lätt propplösande gör det inte så mycket att du har olja i duschen, annars brukar jag själv vara försiktig eftersom att det ihop med hår och annat läskigt gärna sätter sig i rören.

Tro mig, du kommer att bli så ren och len och go och dofta så ljuvligt!

Kuriosa: Koffeinet i kaffesumpen tillsammans med de masserande rörelserna sägs vara bra mot celluliter. Källa: Shenet

9 thoughts on “Dumpa inte sumpen!

 1. emmy

  Låter ljuvligt!
  En annan grej man kan göra med gammal sump är att ställa ett (förslutet) melittafilter i kylen om det luktar lite unket.

  Reply
 2. Madde

  Har gått och varit nyfiken på den här skrubben ett tag, nu har jag äntligen införskaffat kokosolja så ikväll ska jag prova den!

  Kan man blanda i ordning skrubben ett par dar eller en vecka i förväg tror du?

  Reply
  1. Tilda Post author

   Om du använder dig av torkad sump håller den sig länge men använder du nygjord skulle jag inte chansa på det. Så fort du får in fukt trivs bakterierna riktigt bra. Möjligen att du kan ha den i kylskåp ett par dagar men om du inte dricker kaffe ofta skulle jag råda dig att torka lite sump nästa gång och förvara i en burk :)

   Reply
   1. Madde

    Okej, men om jag skulle blanda ihop torkad kaffesump och kokosolja, och sen förvara blandningen i kylskåp, skulle den kunna hålla en vecka eller så?

    Handlar mest om att jag när jag ska duscha gärna bara hoppar in i duschen och sätter igång. Men iofs, att bara blanda ihop kaffesump och olja går ju fort, tar väl i så fall längre tid bara att skrubba kroppen :)

    Reply
    1. Tilda Post author

     Den behöver inte ens stå i kylen så länge som sumpen är riktigt torr. Det har kommit in fukt i min burk såg jag i morse så den har börjat mögla lite. Viktigt att det är genomtorrt alltså :)

     Reply

Leave a Reply