Eksemsalva med nattljus

eksemsalva1Mina händer har under många år fått utstå eksem med torra partier, vätskande blåsor och en fruktansvärd klåda. Jag har testat lite olika salvor och krämer (både köpta och egengjorda) men när det är som värst får jag tyvärr ta till kortisonen även om det tar emot. För att förhindra att eksemen uppstår krävs det att jag är försiktig med vad jag utsätter händerna för: vatten, kyla, värme, stress är alla faktorer som kan få dem att blossa upp igen.

För ett tag sen läste jag om nattljusoljan som sägs vara bra mot hud med eksem och psoriasis. Så jag skickade efter en beställning och idag har jag pysslat ihop en liten batch salva med bland annat nattljusolja. Vi får se om den fungerar!

eksemsalva2

10g bivax
2msk mandelolja
1msk nattljusolja

Värm bivax och oljor över ett vattenbad tills bivaxet har smält helt. Ta av från kastrullen och rör om med en grillpinne. Häll upp blandningen i en ren, torr burk och fortsätt röra om medan salvan stelnar. På så vis undviker du en gryning salva som kanske skär sig utan den blir mjuk och smidig.

eksemsalva

 

eksemsalva4

Sätt på en handskriven etikett (eller rita en fin i datorn om du vill gå ett steg längre). Klar att användas på torra händer, armbådar, fötter eller läppar. Eksem är såklart inget måste för den här salvan.

eksemsalva5

Den luktar lite… konstigt. Jag kan tänka mig att det är en kombination av de båda oljorna. Nästa gång kanske jag använder raps eller avokado som bas istället för mandeloljan då de också är bra mot eksemhy. Men eftersom att jag ville ta reda på hur väl nattljusoljan fungerar så skippade jag det den här gången. Det går såklart också bra att tillsätta lite eterisk olja av valfri doft, men ta inte för mycket och tillsätt den när blandningen är nere på 30-40 grader för att inte förlora doft och egenskap.

Lycka till!

4 thoughts on “Eksemsalva med nattljus

 1. emmy

  Vilka bra redskap du har! Jag har jättesvårt att hitta bra burkar till salvorna jag gör, numera blir det mest gamla barnmatsburkar. Var har du hittat den lilla glasbägaren?

  Reply
  1. Tilda Post author

   Burken med runt lock är köpt på loppis för en femma, burken med svart lock är köpt på kosmetikkompaniet.se. De säljer jättebra burkar, men var noga med att köpa till lock eftersom att de säljer dem separat.

   Reply
 2. Linda i Berlin

  Exakt sånt eksem har jag med så det här måste jag testa. Jag ska tipsa min syster med för hon lider av det också fast ännu värre än jag. Superbra tips!

  Reply
  1. Tilda Post author

   Usch ja, eksem suger. Jag kan inte säga att den botar mina eksem, men den känns skön att smörja med och kliar inte som en del krämer/salvor kan göra.

   Reply

Leave a Reply