Tildas sommarcerat

Det finns ju bra (och desto fler mindre bra) cerat med solskyddsfaktor att köpa, men eftersom att jag går igång på att göra egna produkter fick det bli ett sommarcerat vid kvällens pysslande.

sommarcerat

Som bas har jag använt bivax och hallonfröolja som har ett spf på 28-50. I förra inlägget kan du läsa lite mer om den oljan. Jag har även i lite vårdande kakaosmör, mandelolja och ricinolja. Ricinoljan är där för att ge ceratet lite glans. Även om inga av dessa ingredienser kräver någon konservering med den lilla batch jag gjorde har jag tillsatt en liten del E-vitamin då det är en sommarprodukt som kommer vara i solen och värmen en stor del av tiden. Jag vet inte om det är nödvändigt men det känns bra att vara på säkra sidan.

sommarcerat1

Receptet då!

20g bivax
10g kakaosmör
20g hallonfröolja (ca 3 msk)
10g mandelolja
10g ricinolja
1ml E-vitamin
ev eterisk olja

sommarcerat2

sommarcerat3

Börja med att mäta upp och väga ingredienserna. Värm bivax, smör och oljor över vattenbad tills det smält. Ta av från plattan. Rör om (förslagsvis med en grillpinne) medan blandningen svalnar och stelnar. Tillsätt E-vitamin och eventuellt eterisk olja när temperaturen närmar sig 50 grader (eteriska oljorna är så pass flyktiga att doften och egenskaperna förloras vid för hög värme). Häll upp på hylsor eller burkar. Jag tog lite av varje, det jag hade hemma helt enkelt. Fortsätt röra medan blandningen stelnar för att få ett mjukt och följsamt cerat.

Sätt på fina etiketter. Färdig!

sommarcerat4

Det återstår att se hur det funkar i sommar, men än så länge känns det skönt på läpparna. Nästa gång kanske det blir med lite kokosolja som också innehåller naturlig solskyddsfaktor, men eftersom att jag ville använda hylsor den här gången och kokosolja är så känsligt för temperaturer (mitt kokos-chokladcerat som jag gjorde i vintras är lite väl mjukt nu) så skippade jag det. Berätta gärna om ni försöker er på receptet!

Om en dag eller två får ni recept på eksemsalvan. Håll koll!

4 thoughts on “Tildas sommarcerat

 1. Yael

  Hej fina Tilda!
  Följer ditt recept och gör några cerat. Bytte ut lite oljor och hade i kokosolja och kukuiolja istället för mandel och ricin. Får se hur det blir. Kukui är också bra i solskyddsprodukter (också från Akoma). Kram!

  Reply
  1. Tilda Post author

   Hej fina Yael! Jättekul att du testade! Berätta hur det blev och vad du tyckte om den! Kram!

   Reply
 2. Sara

  Åh vad nyfiken jag blir! Hade gärna velat testa göra den mer som en solkräm, men är lite ny på det här, vad kan man blanda i för en mer krämig konsistens? :)

  Reply
  1. Tilda Post author

   Jag tänker att det enklaste är att använda sheasmör för en krämigare konsistens. Fluffy fluff är egentligen bara sheasmör, kokosolja och mandelolja, du borde kunna byta ut mandeloljan mot hallonfröolja för att tillsätta solskydd. Kolla på Nopoo.se, där hittar du recept, eller sök på youtube för tutorials. Ska du göra en riktig kräm krävs vatten, emulgeringsmedel och konserveringsmedel. Det kräver lite mer jobb då med att blanda vattenfas och fettfas separat. På Crearome och Kosmetikkompaniet tror jag att det ska finnas lite recept på krämer, du kan ju alltid utgå från någon och byta ut en olja mot hallonfrö. Lycka till och berätta gärna hur det går!

   Reply

Leave a Reply