Surskölj

Det här med att göra en surskölj i duschen har jag pratat om ett par gånger, men jag har aldrig riktigt förklarat hur en ska göra.

acv2

Eftersom att de flesta tvättmetoder är mer eller mindre basiska rubbas PH-balansen i hårbotten, detta känner du säkert igen från diverse reklaminslag. Det som händer är att schampot eller vad du nu använder ruggar upp hårstråets fjäll när det tvättar rent. Om dessa fjäll förblir öppna kommer håret se och kännas torrt, frissigt och allmänt trist. Då använder de flesta ett balsam för att försluta fjällen och ge glans till håret. Det finns en hel del balsam som är “godkända” enligt den mest grundläggande no’poo-nivån men vill en dra åt kriterierna ordentligt av olika skäl så är det ganska få.

Jag föredrar som bekant att använda mig av så få produkter som möjligt, med så lite miljöpåverkan som möjligt. Även om jag slarvar ibland såklart. Som balsam använder jag istället en surskölj, vilket ger samma resultat. Det finns olika varianter. Antingen kan en köpa en fin liten flaska till överpris, eller också kan en blanda ihop det själv beroende på vad som finns i skafferiet.

acv1

Själv gillar jag äppelcidervinäger, en kapsyl eller två blandat med 5 dl kallt vatten. Har du längre hår kanske du vill göra en större mängd. Även proportionerna varierar från person till person. Extra torrt hår vill nog ha lite starkare blandning, tänker jag. Blandningen häller du på håret det sista du gör i duschen, och sköljer inte ur efteråt.

En del personer har svårt för doften av äppelcidervinäger, även om den försvinner när håret torkat. Du kan istället prova utblandad citronjuice, vitvinsvinäger eller något annat surt. Det sura är liksom grejen.