Fröknäcke

Efter önskemål på Instagram (@tildastrixochekofix) lägger jag upp receptet på det enklaste fröknäckebrödet du kan göra hemma. Det är snott rätt av från majsmjölspaketet, minsann.

seedbread-1

2 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl hela linfrön
0.5 dl olja (jag tog neutral rapsolja)
2 dl kokande vatten
1 msk malda brödkryddor som anis och fänkål
En nypa salt

Topping:

Flingsalt/himalayasalt
Blandade frön och kärnor

Värm ugnen till 150 grader. Blanda alla ingredienser utom flingsalt och frön till topping. Rör samman till en gröt och klicka ut smeten på plåt med bakplåtspapper. Lägg ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå och kavla ut smeten tunt och jämnt. Ta bort det extra pappret och toppa med salt och frön. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 min, fast jag hade i det lite längre än så. Känn med en gaffel eller liknande så att det är lika hårt i mitten som i kanterna. Första gången jag gjorde knäckebrödet blev det nämligen inte tillräckligt hårt i mitten, vilket jag upptäckte efter att det hade svalnat, så det var bara att ställa in det en stund till i ugnen. Efter att brödet kallnat kan du bryta det i mindre bitar och förvara i förslagsvis en fin plåtburk.

Jättegott till en kopp ekokaffe!

Ps. Jag planerar att lägga upp fler recept än matrecept så småningom, men håll ut ett litet tag till!

2 thoughts on “Fröknäcke

  1. Hanna Li

    Detta är ett av mina favoritknäcken! Så himla gott! Har ätit ett par olika varianter sv det. Men vet du hur det är med hållbarheten? Mina går åt så snabbt att jag inte behövt fundera över det innan, men när jag hittade en bortglömd burk med sådana, började jag undra om de ännu var ätbara…

    Reply
    1. Tilda Post author

      Samma här! Jättegott! Mina har också gått åt för snabbt för att jag ska ha ställts inför den frågan. Men titta, lukta, smaka? Om de är dåliga lär det vara för att oljan härsknat och det känner du om du luktar/smakar.

      Reply

Leave a Reply