Fruktläder

IMG_7797.JPG
I helgen fick jag lite extra egentid och gjorde något jag velat testa länge: mitt alldeles egna godis i form av fruktläder.

Fruktläder får du genom att blanda ihop frukter och bär och torka på låg värme i ugnen. Se till att du balanserar söta och syrliga frukter så slipper du tillsätta något socker.

Jag gjorde två varianter, Vinbär & Vanilj och Äpple & Nektarin.

Vinbär & Vanilj

IMG_7796.JPG

4 dl svarta vinbär (frysta och tinade)
3 dl röda vinbär (frysta och tinade)
20 aprikoser (torkade)
1/2 tsk vaniljpulver

Klipp aprikoserna i små bitar och koka upp tillsammans med vinbären på medelhög värme tills de blivit mjuka. Häll över i en mixer, tillsätt vaniljpulver och kör till en slät smet. Smaka av och korrigera sötman med mer bär/aprikoser om det behövs. Bred ut på bakplåtspapper i ett riktigt tunt lager och ställ in i ugnen på 50 grader. Det här tar ett tag, räkna med cirka fem timmar, men håll koll på slutet för det kan variera beroende på hur mycket vätska smeten innehåller. När det är helt torrt drar du av lädret från bakplåtspappret och klipper i smala remsor. Rulla ihop och förvara i en tät burk.

Äpple & Nektarin

2 nektariner (riktigt mogna)
2 mindre äpplen
5 aprikoser

Gör på liknande sätt som i beskrivningen innan. Jag skalade både äpplena och nektarinerna innan jag kokade dem mjuka ihop med aprikoserna. Det märktes att detta receptet inte innehöll lika mycket vatten för på fyra timmar var det torrt, och lite väl torrt så att jag inte kunde rulla remsorna utan fick klippa i bitar.
IMG_7798.JPG

Varianten med vinbär blev sötare och enligt mig godast! Nu vill jag göra mer fruktläder! Har du några förslag på smaker? Jag funderar på banan och choklad. I teorin låter det ju smått fantastiskt…

3 thoughts on “Fruktläder

  1. emmy

    Tack för recept! Jag brukar köpa liknande till Felix som “lördagsgodis” men är det så lätt att göra eget som det verkar så ska jag absolut testa det istället.

    Reply

Leave a Reply