Lätt lunch i sommarvärmen

Det har varit några riktigt varma dagar och då är åtminstone jag inte sugen på något varmt att äta mitt på dagen. Det ska vara kallt och lätt och gärna gå hyfsat fort att laga till.

20140712-125637-46597305.jpg
Då är falafel en storfavorit för mig. Jag stoppar dem i orientaliska bröd från närbutiken ihop med tabbouleh och hummus. Blir inte mycket godare än såhär. Och falafeln köper jag i frysdisken när jag inte har tid eller ork att göra egen. Alla mina mått är ungefärliga, som det brukar bli när jag lagar mat.

Tabbouleh

400 g bladpersilja
1 dl bulgur
1 rödlök
En näve körsbärstomater
1/2 dl färskpressad citronjuice
1/2 dl olivolja
Salt och peppar

Koka upp vatten och tillsätt bulgur, ta av från plattan och låt stå 15-25 minuter under lock. Finhacka persilja utan de grova stjälkarna, tomat och lök. Blanda i en stor skål. Tillsätt bulgur när den är klar. Smaka av med citronjuice, olivolja, salt och peppar.

Hummus

400 g kikärtor på burk
120 g osaltad tahini
2 vitlöksklyftor
1,5 dl kallt vatten
Knappt 1/2 dl citronjuice
Kallpressad olivolja
Salt

Spola av kikärtorna och låt rinna av. Stavmixa dem ihop med tahini, pressade vitlöksklyftor och vatten. Smaka av med citronjuice, lite salt och olivolja.

Ät sallad och sås ihop med falafel eller stek marinerade quornfiléer och strimla dem. Enkelt att ha med sig som picknick också!

Leave a Reply