Citruspaj

Här kommer det utlovade receptet från i lördags. Jag har utgått från två olika recept, ett för fyllningen och ett för pajskalet och så har jag modifierat dem lite. Mest för att jag inte hade ingredienser för att göra originalpajskalet med kokosmjöl, kokosflingor och mandelmjöl så jag gjorde ett traditionellt med vetemjöl istället. Affären hade inga ekocitroner så jag fick köpa ekoapelsiner och göra en blandning istället, med mindre tillsatt sötma. Jag tror att det kan bli godare med bara citroner faktiskt.

citruspaj

Såhär gjorde jag pajskalet:

125 g smör/mjölkfritt margarin
3 dl vetemjöl
2,5 msk kallt vatten

Kör i en matberedare, jag har en handvevad liten historia från Tupperware som funkar bra för den här sortens degar. Knåda ihop till en deg. Tryck ut pajdegen i en springform, jag valde tyvärr en vidare pajform vilket blev för stort till mängden fyllning. Nagga botten och grädda långt ner i ugnen, 200 grader i 10-15 minuter.

Såhär gjorde jag fyllningen:

5 ägg
175 ml agavesirap (jag tog knappt 1 dl eftersom jag hade söta apelsiner istället för syrliga citroner)
zest från 1 ekocitron och två ekoapelsiner (eller 4 citroner som i originalreceptet)
150 ml nypressad citron-/apelsinjuice (eller bara citronjuice)
125 ml kokosgrädde eller extra creamy kokosmjölk

Vispa försiktigt ihop ingredienserna och se till att kokosgrädden är utan klumpar. Om det blir skum på ytan kan du skumma av det innan det hälls i pajskalet. Det blir en rinnig fyllning så häll gärna i den i pajskalet när det redan står i ugnen. Grädda pajen i 160 grader i ca 30 minuter, den ska stanna men inte få färg. Servera den kall.

Jag kommer garanterat göra om den, fast med bara citroner och en mindre form så att det blir högre fyllning.

Nu får det räcka med sötfikarecept här för ett tag. Imorgon ska jag visa en favorit i repris och ett enkelt tips på personlig gåva.

 

Leave a Reply