Aleppotvålen

Häromdagen fick jag en efterlängtad leverans. Två aleppotvålar som jag velat testa länge.

aleppo1

Tvålen kommer från staden Aleppo i Syrien och tillverkas än idag efter samma recept och metoder som i tusentals år. Den karaktäristiska smaragdgröna färgen kommer från lagerbladsoljan, och mer än just lagerbladsolja och olivolja innehåller den inte. Ja, och så lut förstås som är nödvändigt i förtvålningen, men den försvinner i processen.

aleppo2

aleppo3

När tvålen lagras oxiderar den och ytan blir därför brun. Ju längre tid den lagrats, desto längre in i tvålen är den brun. Jag skulle tro att mina inte har lagrats så länge i jämförelse med några andra jag har sett.

Jag har bara hunnit testa den ett par dagar och inte på annat än mina händer, men den känns skön. Den luktar tvål, kort och gott, inget fel på doften men jag hade ju föredragit om den var lite svagare. Som med det mesta! Andra användningsområden är kroppen, håret och tänderna(!) – men riktigt så långt kommer jag nog inte gå. Ska du använda den till håret så rekommenderar jag en surskölj efteråt, som med alla andra basiska tvättmetoder.

Du kan köpa aleppotvålar i diverse alternativa livsmedelsbutiker där de brukar kosta mellan 10 och 30 spänn. Där får du dock inte med någon INCI och kan inte kolla exakt vad de innehåller. Vill du kunna det och veta hur stor andel lagerbladsolja tvålen du köper innehåller så finns den även i webbutiker som tex BodyBazar. Där är den desto dyrare, förstås.

4 thoughts on “Aleppotvålen

    1. Tilda Post author

      Min aleppo luktar också ganska starkt, speciellt när jag precis skar upp den. Tycker att doften mattas av efter ett tag. Men den luktar inte skarp syntetisk rengöring utan snarare som tvål. Vilket den ju är, så annat vore konstigt :) Jag har dock inte testat med en dyrare variant och kunnat jämföra med, förhoppningen är att kunna göra det så småningom!

      Reply

Leave a Reply