I våra rabatter

Ett par av er har frågat om jag odlar något nu under våren (fast det är knappt så att jag kan kalla det vår längre, idag var det uppemot 30 grader här i södra Sverige!). Kommer värmen lika plötsligt varje år men jag hinner glömma det? Eller är jag bara väldigt känslig mot den? Det vet jag visserligen att jag är, jag sitter hellre i skuggan av ett träd eller husvägg än ligger och grillas i en solstol på en strand. Men nu var det inte det jag skulle prata om…

Jag och min familj flyttade till en lägenhet med liten trädgård förra sommaren och jag hade stora planer på att odla en massa grönsaker och grejer när våren kom. Våren kom och det gjorde kanske vettet också: jag insåg att jag nog ska ta det lite lugnt med mina odlarambitioner första säsongen, annars är det risk att jag vill gå all-in och inser att jag varken orkar eller hinner med. Jag är dessutom inte van vid att odla och har aldrig kunnat skryta med gröna fingrar. Mina blommor har snarare gått och självdött av rädsla för att jag ska ta livet av dem. Men. Lite har vi gjort.

Vi började med att riva upp två av tre ogräsbelamrade rabatter för att lägga på markduk och täcka den med barkflis. Två-tre år, så lång tid tar det för ogräset under duken att dö och jorden att bli som ny igen. Kanske bor vi kvar då, kanske inte. Om vi gör det har vi nya fina rabatter att odla i då, och om vi inte gör det så slipper vi mycket ogräsrensning nu när vi bor här. Win-win. Istället ska vi odla i krukor som vi ställer ut i rabatten. Just nu ser det inte så mycket ut för världen, men det blir mer.

smultron-fix

En smultronplanta som fanns i rabatten sen innan och som nu får bo i en kruka. 

pepparmynta-fix

Lite pepparmynta, som jag måste trimma, och som jag fått av min goa vän Gunbjörg.

ringblommor-fix

Ringblommor planterade jag förra helgen och de kom upp igår. Snabbt jobbat, men så har de fått gott om vatten och sol och värme. Jag planterade dem rätt ner i jorden, ganska många frön, så jag kanske får gallra efterhand de växer upp. Av ringblommorna ska jag göra ringblomsolja och använda i hudvård.

Lavendeln överlevde vintern och har också fått flytta från rabatt till kruka, men fick inte vara med på bild den här gången.

Jag ska även plantera lite tomater, gärna ett par olika sorter, och morötter. Och så ännu fler örter. Förra året hade vi förutom pepparmyntan: marockansk mynta, basilika och rosmarin. Basilika, rosmarin och timjan är måsten i år. Och lite sallad och kanske sockerärtor.

Lite så ser det ut på odlingsfronten här hemma. Vi har inte kommit så långt som jag hade önskat, men med mycket går det att köpa färdiga plantor så man slipper förkultivera. Det passar bra hemma hos oss som har en katt som ska riva upp alla små skott som dyker upp ur jorden. Har du tips på hur vi kan mota bort det beteendet får du gärna hojta till.

Och har du tips på lättodlade, ljuvliga växter som jag bara mååååste plantera så håll inte inne med det! Gärna ärbart, det gillar jag!

7 thoughts on “I våra rabatter

 1. Ellet

  Kul att odla! Och mycket lättare än jag trodde, ändå. Våra smultronplantor har äntligen rest sig lite nu i värmen, de har varit stilla sen vi satte ut dom. Lite för tidigt. För en månad sen. Moaha.

  Reply
 2. Fiff

  Jag håller med föregående, vaxbönor är väldigt lätta och tacksamma! Likaså sockerärter. De går bra att odla i kruka, bara de får klänga på nåt. Och bland kryddväxterna är oregano fantastiskt, särskilt om man låter dem gå upp i blom. Bin och humlor ÄLSKAR dem! Och det känns viktigt tycker jag. Tomater trivs fint i krukor i varmt läge, men det är för sent att så nu.
  Det är så kul att odla! :-)

  Reply
 3. Yael

  Ida tipsade mig så bra förra året så jag kör på säkra kort i år igen: sockerärtor, ruccola, sån där blandad minisallat (minns inte vad fröpaketet hette). Lägg torkade gula ärtor i jord och du får snabbt ärtskott att ha i sallad eller på mackan! I år provar jag även morötter och rädisa.

  Reply
  1. Tilda Post author

   Tack för tips! Jag har ju faktiskt en påse med ärtfröer som ska planteras så snart jag fixat krukor! :)

   Reply

Leave a Reply