Balsammetoden – min port in till naturlig hårvård

tilda

Naturlig hud- och hårvård har intresserat mig under ungefär 4½ års tid. Dessförinnan använde jag sånt som jag hört var bra av vänner, genom frisörer eller via reklam. Jag förstod att reklam vilseleder (jag har ju själv läst media!) men inte till vilken grad och jag ifrågasatte egentligen inte produkternas innehåll.

Mitt hår har en naturligt hög sebumproduktion. Det blir alltså fett fort. Och det är så himla tråkigt att behöva tvätta var och varannan hår, för risigt blir det också! Jag hade testat många olika schampon, senast ett från Kérastase som var för just oljig hårbotten. Vad jag då inte visste var att när du använder ett uttorkande schampo rubbas balansen och hårbotten svarar med att producera ännu mer fett. När det var som värst tvättades håret på morgonen för att se fett ut redan på kvällen. Ohållbart, helt enkelt. Men eftersom att Google är vår vän gjorde jag lite efterforskningar och hittade något som hette balsammetoden. Sajten som informerade mig om detta är Lockig.se, ett forum för hårintresserade, kan man väl säga. Jag läste om andra medlemmars erfarenheter och var inte sen med att prova. Prova vadå? Ja, att skippa schampot och bara tvätta håret med balsam, helt enkelt.

För att få håret rent med balsammetoden får man läsa på lite så att man gör rätt. Det är inte svårt och komplicerat men det gäller att man tar sig den lilla tiden i början att sätta sig i hur man ska göra, och varför. Då går det mycket lättare när man kommit igång.

Det finns en del ämnen man vill undvika när man tvättar med balsam, ämnen som inte är vattenlösliga utan kräver stark rengöring för att bli av med, och det är den starka rengöringen som torkar ut håret och gör det trist, livlöst och i många fall frissigt. Dessa ämnen är tex mineraloljor, silikoner och siloxaner. De fungerar så att de lägger sig som en hinna runt hårstrået som hindrar vårdande ämnen från att tränga in, och gör så att håret ser glansigt ut fast att det inte mår bra. Skulle du använda ett balsam med dessa ämnen och inte tvätta bort dem skulle håret få en läskig beläggning efter ett tag och kännas kladdigt. Därför använder man ett starkt schampo. När du börjar med balsammetoden måste du alltså först tvätta bort den här hinnan för att kunna börja på noll. Det gör du med ett så kallat sista-schampo.

Sen är det bara att börja! Jag skulle råda dig att börja med ett balsam till både hårbotten och längderna. Det ska vara ett relativt lätt balsam som inte tynger ner håret. När du sen fått ordning på den nya tvättmetoden och hårbotten har stabiliserat sig kan du experimentera med ett mer vårdande balsam i längderna. Det är inte ovanligt eller konstigt om det tar ett tag för hårbotten att vänja sig när den blivit uttorkad med schampo större delen av ens liv!

På Lockig.se och Nopoo.se finns hur mycket bra information som helst. Är du intresserad är det där jag skulle råda dig att läsa, och fråga mig om det är något du undrar såklart! Själv har jag (efter ett par år med balsam) gått vidare till andra tvättmetoder som passar mitt hår bättre, men mer om det i kommande inlägg!

 

Leave a Reply