Om växtmjölk

Vilken är den bästa växtmjölken?

Ja, det beror på vad den ska användas till och vilka egenskaper som krävs för syftet. Ska mjölken drickas som den är, användas i matlagning eller skummas till en god kopp cappuccino? Även smaken spelar såklart in. Själv tycker jag att det också är viktigt att mjölken producerats schysst, även om det inte är lika viktigt som vid komjölk, av naturliga skäl. Ska kossor nyttjas för vår vinning får vi ta hand om dem på bästa sätt också!

Men åter till växtmjölken. Jag dricker i princip aldrig mjölk som den är, utan har den till kaffe, varm choklad samt i matlagning eller bakning. När den används till kaffet är det viktigt för mig att den inte är för tunn och att det går att få till ett mjukt, krämigt skum. Jag har testat några varianter på mjölk till min dagliga cappuccino, låt oss titta närmare på dem.

Rismjölk: tunn och vattnig och gav inget skum whatsoever = fail. Havremjölk: lagom tjock och gav ett skum som oftast höll ihop mot slutet av koppen. Smaken var inte helt perfekt i mitt tycke, men funkar i brist på annat. Sojamjölk: den bästa jag testat i skrivande stund. Förr avskydde jag sojamjölk och tyckte att den var för söt men numera kan jag dricka både den osötade och den sötade utan problem. Jag föredrar den osötade som ger en lite vuxnare smak. Skummet blir mjukt och krämigt som jag vill ha det, kan även bli hårdare skum om jag vispar för länge. Mandelmjölk: För söt och ganska dåligt skum. Hasselnötsmjölk: Alldeles för söt, ingen höjdare den heller.

havresoja

havresoja2

Till produktionen då. Det bästa av dessa alternativ är väl havremjölken som går att få både närproducerad och ekologisk. Sojamjölken går att få till under både schyssta och oschyssta förhållanden, beroende på var bönan växt (på skövlad regnskogsmark eller ej). Även här finns ekologiska alternativ, men inte vidare närproducerat och sojaplantagen är oftast stora utan annan vegetation vilket inte är optimalt för mångfalden. Rismjölken kanske också finns som ekologisk även om jag inte stött på det, men vidare miljövänlig är den inte. Ris växer i sumpmarker och i sumpmarker är det varmt, fuktigt och syrefattigt.  Det är en perfekt miljö för arkéer – samma mikroorganismer som trivs i kornas magar och som producerar metangas. Metangas är en av växthusgaserna och ett kg metangas verkar har samma klimatpåverkan som 20-35 kg koldioxid. Så den växande risproduktionen är precis som den ökade köttkonsumtionen ett problem för vår globala uppvärmning. Hasselnöt- och mandelmjölk har jag inte några uppgifter på miljöpåverkan, vet ni något får ni gärna dela med er.

Alltså. Det bästa ur miljösynpunkt vore om jag bara drack havremjölk, men eftersom att en god kopp kaffe förgyller dagen väldigt mycket kommer jag fortsätta använda sojamjölken till det och använda havre i maten så långt det går. Rismjölk skippar jag helt, om jag kan välja.

Hur gör ni? Vill ni att jag lägger upp recept på hur du gör egen havremjölk på bästa sätt?

7 thoughts on “Om växtmjölk

 1. Viktoria - Ekodeko

  Jag har försökt att hitta en annan mjölk men jag tycker att de är alldeles för söta, mandel och sojamjölken. Jag är glutenintolerant också så havremjölken har jag inte testat, jag kanske ska ge mig på och testa att göra en egen?

  Reply
  1. Tilda Post author

   Har du testat den osötade sojamjölken också? Tror även mandel kan finnas osötad men är osäker. Ja havre innehåller ju inte gluten så testa! Däremot gick den egengjorda inte att skumma om du skulle vilja det.

   Reply
  2. Geraldine

   Havremjölken från Oatly är oftast okej för oss glutenintoleranta :) PPM ligger på >100 vilket räknades som glutenfritt innan reglerna skärptes och endast <20 ppm fick kallas glutenfritt. För några år sedan hade det alltså kunnat stå "Glutenfri" på förpackningen även om det inte får göra det nu. Är man inte extremt intolerant så brukar 100 ppm gå bra, det är samma halt som i pommes frites hos snabbmatskedjorna och det kan ju många intoleranta äta utan problem.

   Reply
  3. David Furuholm

   Soyamjölk går utmärkt att göra själv. Det tar 20 minuter och mängden sötningsmedel (honung) bestämmer du. Smaken av bönan minskar om du mixar bönorna i varmt vatten, se recept. Har även hört andra som gör egen mjölk av mandel och hasselnöt. Lycka till!

   Reply
 2. Anna

  tack för ett bra inlägg, själv älskar jag mandel och havre mjölk, brukar göra egen havre mjölk att ha i kakor och smoothies mm, kram :)

  Reply
 3. Lindslay

  Jag använder mest sojamjölk och det till müsli, mannagrynsgröt eller om jag bakar eller gör varm choklad. Jag har testat att göra egen havremjölk men den blev så slemmig så du får jättegärna lägga ut ditt recept :) Sesammjölk har jag också testat och det funkar jättebra till müslin men den är lite bitter.

  Reply
  1. Tilda Post author

   Recept kommer, även om det blir aningen slemmigt när jag gör det också. Sesam har jag inte testat!

   Reply

Leave a Reply