Linspesto

I mina försök att få bukt med eksem och elände går jag mjölkfri ett tag och då blir det inte längre fil på morgonen och smör på mackan. Eftersom att jag totalvägrar margarin får jag hitta på andra lösningar. Jag har börjat experimentera med lite nya pålägg, eller spreads, och kommer att visa er efterhand som jag upptäcker nya.

linspesto1

Först ut är en Linspesto som jag hittade på genom att kolla igenom vad jag hade hemma.

Det här använde jag:

2,5 dl okokta röda linser
1 tsk grönsaksbuljong
en halv lök
en näve färsk persilja
1 dl valnötter
1 vitlöksklyfta
salt

Såhär gjorde jag:

Jag kokade linserna mjuka i dubbla mängden vatten och grönsaksbuljong. Sen hackade jag löken och stekte den genomskinlig, mot slutet tillsatte jag persiljan. När linserna är klara häller du av allt överblivet vatten (om det är något kvar) och häller i en mixer. Tillsätt löken och persiljan, valnötterna och vitlöksklyftan. Mixa peston slät. Om du vill ha lite textur sparar du några valnötter som du finhackar och blandar i på slutet. Smaka av med salt och häll upp på en rengjord glasburk som du förvarar i kylen.

linspesto2

linspesto3

Detta är underbart gott vill jag lova! Perfekt på en macka under ett lager skivad avokado. Den är säkert jättegod att dippa grönsaker och chips i också.

Tipsa mig gärna om era favoritpålägg utan mjölk (och utan kött förstås)! Antingen jag får göra dem själv eller köpa i affär, jag behöver inspiration nu!

22 thoughts on “Linspesto

 1. Madde

  Jag brukar ibland mosa avokado med en gaffel och ha på mackan istället för smör, ibland med tomat och/eller salt på också. Hur gott som helst!

  Linspesto låter (och ser!) jättegott ut, men sambon är nötallergiker så valnötter funkar inte…men det skulle nog kunna bli gott med mandel istället.

  Reply
  1. Tilda Post author

   Mandel är säkert jättegott, eller så använder du frön, solrosfrö blir tex väldigt bra i basilikapesto.

   Reply
  1. Tilda Post author

   Tack för tips! Jag har inte varit äggsugen på väldigt länge. Jordnötssmör är däremot ett bra tips!

   Reply
 2. emmy

  Cashewnötsmör går åt en hel del här hemma. Mosad avocado som andra tipsat om gillar jag också.
  Nu vet jag inte hur du är med vegetatisk “färdigmat”, men jag gjorde vid nåt tillfälle pålägg av qournfileer. Jag tror de blivit över från en middag, och jag mixade ner dom med olja och kryddor och kikärter om jag inte minns fel och fick ett tjockt matigt pålägg.

  Reply
  1. Tilda Post author

   Cashewnötter undviker jag gärna men det går ju att göra smör på de flesta (alla?) nötter. Det blir inte så mycket filéer längre men jag ska komma ihåg ditt tips nästa gång! Tack!

   Reply
 3. bela

  WOW! Det här var verkligen jättegott! Och så löjligt enkelt!
  Jag kommer att göra ett inlägg om detta och länka till dig.
  Du har alltid bra idéer :D

  Reply
  1. Tilda Post author

   ELLER HUR! Easy peasy! Vad fint sagt, tack! Det får du hemsk gärna höra, säg till när det finns att läsa :)

   Reply
 4. Julia

  Enkelt att bara köpa är ju Tartex. Världens godaste örtpastej och det finns i de flesta matbutiker. Kostar runt 30 kr för en tub. Finns i några olika smaker med :)

  Reply
 5. kanaildoscope

  Ser skitagott ut! Häromdagen mixade jag kronärtskockshjärtan på burk med soltorkade tomater, vitlök, citron, olivolja och salt och peppar. Jättegott både på macka och till pasta.

  Reply

Leave a Reply