Att tvätta med lera

Som ni kanske minns skrev jag i början av den här bloggen att jag inte tvättar håret med schampo, då det är fruktansvärt uttorkande och irriterande för hårbotten, och faktiskt totalt onödigt om man inte har i vissa produkter som inte är vattenlösliga. Många vanliga produkter i affären innehåller silikoner och mineraloljor och vill man vara skonsam mot sitt hår får man undvika dessa. (Ja, även dyra frisörschampon är dåligt!)

Vill man mjukstarta finns det flera mer eller mindre skonsamma färdiga produkter, som vissa schampon, att ta till, jag skulle kunna tipsa om det i ett annat inlägg om ni vill. Men idag ska vi snacka lera!

Jag tvättar alltså håret med en lera från Marocko som är full av mineraler och som tvättar rent. Det är inte lika uttorkande som schampo, även om en del jag pratat med tycker att det blir lite för torrt såhär på vinterhalvåret.

Såhär funkar det:

rasullera1Köp hem lite rasullera (stavas ibland rhassoul) i en webshop eller på hälsokost eller ekobutik, jag köper på Morot & Annat i Malmö, till exempel.

rasullera2Ta några bitar lera (vissa säljer det som pulver, det funkar lika bra). Till mitt korta hår och kropp (också den ganska kort) använder jag mellan 20 och 30 gram, jag har slutat väga utan höftar numera bara.

rasullera3Lägg leran i ett kärl av något slag och häll på vatten så att det täcker bitarna. Varmt vatten löser upp leran fortare, det kan ju vara bra att veta för stressiga morgnar.

rasullera4Blanda runt och tillsätt mer vatten om du tycker att det behövs. Jag vill ha min lera ganska krämig, andra föredrar att ha den mer rinnig.

In i duschen (här slutar bildvisningen) och blöt ner håret. Kladda i håret och gosa runt mest i hårbottnen, längderna får sitt ändå. Jag brukar låta leran sitta i medan jag tvättar resten av kroppen med det som blivit över. Skölj ur, och ta-daa! Ibland avslutar jag med en så kallad surskölj, och främst på vinterhalvåret. En kan säga att det fungerar som ett balsam efter schamponering, för att återställa PH-balansen genom att få ner det basiska i leran.

Allas hår gillar inte att bli tvättade med lera, precis som med vilken annan metod som helst. Mitt hår som lätt blir fett älskar älskar älskar det. Har du torrare hår så avsluta alltid med en surskölj.

Och mellan varven, för att slippa tvätta så ofta, funkar alltid ett torrschampo!

 

 

 

 

2 thoughts on “Att tvätta med lera

  1. filippa

    jag längtar till nästa månad så jag kan prova detta!! eller kan man beställa nånstans på nätet? (eller skrev du det nånstans å jag bara glömde till denna kommentaren?!)

    Reply

Leave a Reply