5 snabba: vinterhud

Vårt största organ är komplext och petigt men väl värt att ta hand om.

5snabba

1. Smörj in kroppen och ansiktet på fuktig hud. Oljan du smörjer in dig med tränger lättare in i huden när den inte är snustorr. Jämför med en disktrasa som suger upp väta bättre om den är lätt fuktad. Så fukta med vatten/ansiktsvatten och smörj in. Du kommer märka stor skillnad, och slipper klibbigheten som blir av olja som inte sjunkit in.

2. Punktbehandla med en fet salva. För mig är kalla vintervindar och torr inomhusluft döden för hyn. Mitt ansikte hotar med att utveckla radioaktivitet och falla sönder bara jag går utanför dörren. Värst är pannan och kinderna. Smörj gärna dina extra utsatta partier med en fet bivaxsalva innan läggdags och innan du ger dig ut i kylan. Är du vegan finns vegetabiliska alternativ till bivax som också agerar skyddande.

3. Tvätta händerna med måtta. Visst, om kräksjukan härjar så bör du såklart tvätta på, men var sparsam annars och smörj in med ovan nämnda salva innan händerna torkat. Låt sen självtorka.

4. Drick mycket vatten. Även om behovet inte känns av lika mycket som när det är varmt ute behöver vi dricka ordentligt även på vintern. Detta för att kroppen behöver fukten inifrån och för att den gör av med en hel del energi när den ska hålla värmen. Iskallt vatten tar mer energi för kroppen att värma upp än ljummet vatten (även om ljummet vatten kanske inte är en höjdare).

5. Tvål torkar som bekant ut och en torr hud blir lättare irriterad och utvecklar köldeksem. Så skippa konventionella tvålar så långt du kan och tvätta med snällare metoder: havremjölk är en favorit för mig, men rena olivtvålar är många gånger bättre än SLS.

tulip-rose

Slutligen: arrangera lite fina blommor som en påminnelse om att det snart blir lite lättare att ta hand om hud och hår igen.

Har du några snabba favorittips att dela med dig av?

6 thoughts on “5 snabba: vinterhud

 1. Madde

  Men åh, nu känner jag mig dum. Jag har den här vintern smörjt mina händer (som brukar vara så där extremt torra att det känns som att huden ska falla av under hela.jäkla.vintern) med aloe vera, för att det har hjälpt jättebra för stunden om än inte på lång sikt (och för att jag hatar att ha kladdiga händer, aloe veran sjunker ju in direkt). Sen läste jag att det är bättre att smörja med fett, eftersom kylan annars gör att fukten avdunstar vilket gör en typ ännu torrare än från början. Så då började jag smörja med kokosolja också, men jag har ju väntat med det tills _efter_ att aloe veran torkat…Inte konstigt att det inte har hjälpt! Tack så mycket för tipsen, förhoppningsvis ska jag kunna göra något åt mina händer nu :)

  Reply
  1. Tilda Post author

   Nej dum tycker jag inte att du ska känna dig. Men det kan ju förklara varför du inte tycker att det fungerar så bra. Jag har även upptäckt att flera tycker att kokosoljan kan torka ut en del, så om du inte tycker att det hjälper när det gått ett tag kanske du ska testa med en annan, lite fetare olja?

   Reply
 2. Annie

  Vad gäller håret.. Så försöker jag att undvika att tvätta håret på morgonen om jag ska ut sedan, eftersom hårståna lätt kan gå av om de fryser och är fuktiga. Annars tvättar jag händer och kropp med aleppotvål. Kroppen behöver jag inte ens smörja in (så skönt!), men till händerna har jag nu köpt Weledas handkräm med citrus, verkar väldigt bra faktiskt!

  Reply

Leave a Reply