Lintrasan

Jag fick en gåva av min mamma efter jul. En fin, egengjord lintrasa! Hon hade nämligen i sin tur fått en virkad av en vän och jag utbrast ett glatt “åh” eller nåt när jag var hemma hos föräldrarna senast. Snällast som min mamma är satte hon igång och gjorde en till mig också. Kärlek!

lintrasa1

lintrasa2

Lin är som du säkert vet ett slitstarkt naturmaterial och uppsugningsförmågan blir bara bättre och bättre ju längre trasan använts. Mellan varven kan den tvättas i 60 grader eller kokas på spisen. Jag kokade upp min innan jag började använda den för att hjälpa uppsugningen på traven lite. Den torkar inte helt torrt ännu men det kommer bli bättre. Och så är det lite riv i den vilket jag gillar.

Det är trevligt att slippa svampiga Wettex-dukar som visserligen går att koka och inte måste kasseras direkt, men jag gillar ändå tanken på riktigt lång hållbarhet och att återanvända det som finns i det egna hemmet.

Den här trasan ser jag fram emot att använda många år framöver, när jag kan säga “den här gamla trasan, den håller sig fräsch än!” Tack mamma!

Ps. Jag fick en bok om virkning i julklapp så jag får väl ta mig an projektet ett virka mig en egen också. Isåfall lovar jag att visa, hur resultatet än blir!

13 thoughts on “Lintrasan

  1. Tilda Post author

   Det beror på vad du anser vara dyrt :) De finns lite varstans, på Växbo Lin kostar det dryga hundralappen och på Himlaverket kostar de 85:-, då är den senare i en blandning av bomull, lin och bambu. Jag har inte testat någon av dem. Sen hittar du nog flera andra ställen om du söker runt på nätet lite.

   Reply
   1. Viktoria - Ekodeko

    Jag har också lin-disktrasa och den är så jädra bra! Jag kan rekommendera Växbos trasa som är stor och rivig. Den är kanon och jag vill aldrig mer ha någon äcklig sunk-wettex.
    Sen har jag flera som min moster stickat! Grymma presenter att ge bort.

    Reply
    1. Tilda Post author

     Vad bra att veta att de är bra. Har ju som sagt inte testat dem själv utan bara läst andras recensioner och goda omdömen :)

     Reply
 1. Linda i Berlin

  En sån måste jag göra. Jag hatar Wettextrasorna och såna som liknar Wettextrasorna. De luktar så äckligt redan innan de används. Jag funderar om det är 100% lingarn som använts?

  Jag gjorde förresten min allra första egna ihopkokade kräm förrförra veckan. Du har fått det att se så enkelt ut så jag testade. Det blev först lite för löst och stelnade inte riktigt, men då värmde jag bara upp det igen och satte i mer sheasmör. Nu är det lite för hårt men ändå jättebra till ändamålet. Tack för din inspiration :)

  Reply
  1. Tilda Post author

   Trasan som jag fick är i 100% lin, färdigköpta finns i lite olika varianter. Du får berätta hur det gick sen!

   Vad roligt att höra! Visst är det inte svårt? Och som du säger, blir det fel är det bara att smälta om och tillsätta mer av något. Vad glad jag blir att kunna bidra med inspiration!

   Reply
   1. Linda i Berlin

    Det var inte alls svårt, tvärtom faktiskt. Jag tänkte innan att jag var tvungen att ha en massa specialsaker men det funkar ju att smälta det i en vanlig glasburk i vattenbad.

    Reply
 2. Fiff

  Jag har virkat många disktrasor, mest i lin/bomulls-garn. Det är verkligen en perfekt gå bort-present :-)
  Och så blir de bara bättre med tiden! Fin blå färg det är på din :-)

  Reply
  1. Tilda Post author

   Kul, jag får leta upp lite garn och ge det ett ärligt försök. Ja, jag älskar den lavendel-duv-blåa färgen :)

   Reply

Leave a Reply