Vem betalar priset när du betalar 99.90?

Min svägerska Filippa som jag har nämnt nu och då här på bloggen har dragit igång en utmaning för våren: nämligen att bara handla second hand. Åtminstone vad kommer till kläder. Är ni på? frågade hon och jag började fundera.

clothes

När köpte jag egentligen mitt senaste nyproducerade plagg (till mig själv, ska tilläggas), bortsett från underkläder? Det var inte i höstas, inte i somras, inte i våras. Var det i vintras? Eller förra hösten? Jag vet inte. Men jag vet att det var ett par linnen i ekologisk bomull från välkänd klädkedja. Och det var alltså över ett år sen.

Behovet av att handla nyproducerat i butik lockar mig inte det minsta. Plaggen hänger ledsna och vissna på sina galgar, rad efter rad och mumlar: Hen som vävde tyget till mig, hen som designade mig, hen som sydde ihop mig, hen som färgade mig, hen har fått alldeles för dåliga villkor och alldeles för lite betalt, annars hade du inte kunnat köpa mig för 99.90:- inklusive moms, men köp du om du i ditt samvete kan vara nöjd med att du kan handla billiga plagg i skitkvalitet på bekostnad av så många andra, för där inte du betalar fullpris gör någon annan garanterat det.

En annan aspekt är att de varor som kommer in i butik idag reas ut inom några få månader. De tappar sitt värde. Hur kan det komma sig att ett klädesplagg tillverkas med målet att det ska bytas ut tre månader senare, istället för att hålla i ett halvt liv, eller åtminstone ett par årtionden, som förr i tiden?  Jag skulle vilja sätta mig in i det tankemönstret mer – hur marknaden hamnade där? Hur blev vi så ombytliga att vi ständigt måste ha nya kläder när andra människor knappt har en trasa att dra om sig? När vi odlar stora mängder bomull som kräver enorma resurser, när marken och vattnet kunde ha använts till att förse svältande människor med mat. Men svältande människor har inte råd att betala för sig. Det har vi. Och det är väl tyvärr så den ekvationen går ihop.

cotton

Har jag inte hittat det jag behöver eller vill ha i en secondhand-butik har jag helt enkelt löst det på något annat sätt. Skitit i det eller tänkt om. Jag har även turen som har fått ärva så väldigt mycket kläder av släkt och vänner. Annars hade jag fått springa på second hand betydligt oftare, då gravidkilona sakta drar någon annanstans och lämnar mig med en kropp som inte var som den en gång var. Och inget fel med det! Jag är bekvämare i min egen kropp nu, så länge jag inte försöker kränga på mig några pre-preggo-pants.

Så det är inget svårt beslut att hänga på Filippas bara-begagnat-maj-ut-utmaning. Inte det minsta. Men en ny behå kommer jag behöva köpa. Och jag tar gärna emot tips av er på rejäla märken som inte blir slappa efter ett par månader. De senaste jag köpt på Lindex och KappAhl har nämligen blivit det. Jag tycker de hade bättre kvalitet på sina underkläder förr… Behån måste finnas i hyfsat stor storlek, ge bra stöd och vara av bra kvalitet. Gärna i ekologiskt eller återvunnet material men då går nog priset upp och jag måste tänka på studentkassan också.

Jag ska tillägga att det ibland blir lite inflation på secondhand-marknaden också. Många handlar på sig saker och låter dem bli liggande på hög, medan andra kanske haft större behov av dem. Jag har också köpt sånt som jag inte använder så ofta. Vi får väl försöka tänka ut varför vi handlar, om det är för att det är kul att variera garderoben (och jag tycker inte att det är fel i sig, när det inte går till överdrift), för att livet blir roligare med nya kläder (här kanske man får klura på varför livet blir roligare med nya kläder) eller för att man bara. måste. handla. (och det är väl det största varningstecknet).

Hur tänker ni andra kring nyproducerat? Tycker ni att det är okej så länge det är hållbart producerat i alla led, eller vill ni minska på mängden varor som tillverkas för att bara ha ett marknadsvärde på några månader, och på så sätt spara på jordens resurser? Vad är viktigast för dig?

Edit: Jag vill med detta berätta hur jag tänker och ser på saken, och väcka en tanke i dig. Sen kanske du väljer att fortsätta handla bara nytt, eller nåde nytt och gammalt, men jag hoppas att du får med dig något.Och så vill jag väldigt gärna höra hur du ser på det här. Tycker du att jag överdriver? Tycker du att det är för svårt? Jag är nyfiken på dig :)

11 thoughts on “Vem betalar priset när du betalar 99.90?

 1. anjaa

  Sök dig till en Bra Underklädesbutik(TM) (ej Twilfit eller någon av de andra kedjorna) och få rätt storlek utprovad om du inte redan har det. Sedan kan du vända dig till exempelvis http://figleaves.com/ eller http://brastop.com/ och leta lite. Mina favoritmärken är Panache, Freya och Curvy Kate. Deras behåar är av ordentlig kvalitet på alla vis, och köper man dem online så kostar det flera hundra mindre än i svenska butiker.

  Reply
  1. Tilda Post author

   Jättetack för tipset! Jag ska kolla in och se om det är något jag kommer kunna satsa på i vår. En bygel i min ena behå kasade ur kupan idag så nu är behovet som sagt stort. Skitkvalitet ;)

   Reply
 2. Fanny

  Jag är en rätt så otålig person så jag har svårt att se någon charm med att rota upp något jag verkligen behöver på second hand. För mig är det ett söndagsnöje och visst är det kul att fynda och hitta något trevligt plagg men mest köper jag nog nyproducerat. Men, här försöker jag undvika de billiga kedjorna och välja sånt som är producerat nära mig och där jag vet att arbetarna har bra villkor. Och efteraom jag också studerar så får jag väl lära mig då att spara ihop till det jag vill ha eller nått. Brukar dock försöka handla på rea (även om rean på ordentligt producerade plagg är ganska minimal) och så på sk. outlets. Kan ju gärna sy i en knapp om det saknas! Måste påpeka att ett av mina bästa köp är ett par nomo jeans som kostade fem gånger så mycket som ett par på hm men i gengäld så är de sydda enkom för min kropp för mig och gjorda i Estland. Dessutom görs de inte på förhand utan de tillverkar ett par när de får en beställning! Bra det :)

  Reply
  1. Tilda Post author

   De hade jag inte hört talas om förut, vad intressant att läsa. Perfekt att kunna stötta de som ger sina arbetare goda villkor! Tack för att du delar med dig!

   Reply
 3. Frida

  Jag tycker att du slår huvudet på spiken här! Konsumtionshysterin är större än någonsin. Varje år ska det slås rekord i julhandeln t ex. Det är sorgligt, det är vad det är… :(

  Jag lär mig och omvärderar saker allteftersom. Tidigare reflekterade jag inte över kläder, men jag har ju länge fått höra att man alltid ska tvätta nya plagg innan man använder dem för att få bort kemikalier och det har jag nog hört minst 20 år. Dock har jag inte riktigt fattat vidden av det hela, och hur illa det verkligen är ställt. Icke ekologiska plagg tas fram med en massa kemikalier inblandade i produktionsprocessen. Det i sig gör att jag vill välja ekologiskt producerade plagg. Sedan kommer vi till billighetsfaktorn. Allt ska ju vara billigt, eller hur? Linnen för 49,90, tröjor för 199,90 osv. Senast jag köpte toppar var de ekologiska men kostade en hundralapp styck. Rätt pris? Jag vet inte. Jag skulle nog gärna vilja se en fair trade stämpel på plaggen också, och bli garanterad att de är producerade under rätt villkor.

  Det är ju bra om kläder produceras ekologiskt och med rättvisa löner, men som sagt, vi ska inte konsumera mera, utan mindre. Just som du skriver går det åt stora mängder vatten för denna bomull, och det är slöseri att tillverka plagg i så dålig kvalitet att de bara håller en kort tid. Modet gör ju också sitt till, för modet ska ju följas slaviskt av många.

  Jag slänger väldigt sällan plagg av sentimentala skäl och även för att jag inte gillar att slösa, men under åren har jag växt ur ganska många plagg eftersom de finns kvar sedan tidiga tonår och jag är några storlekar större nu. Nu har jag kommit till insikt att jag helt enkelt får klä mig i plagg som tillåter mig att gå upp och ner några kilon i vikt utan att plaggen ska sitta illa för det eller bli för små eller för stora. Fortsättningsvis kommer jag strunta i att jag inte följer modet och klä mig som jag tycker är bekvämt. Om andra impas av det eller ej bryr jag mig inte mycket om.

  På mitt jobb byter folk kläder varje dag, och folk är så piffigt klädda och fixade. Det är sällan någon har på sig samma kläder två dagar i rad. Själv har jag börjat ha samma kläder en hel vecka i rad om jag känner för det. Varför ska jag byta, bara för att andra gör det? Har jag undertröja på mig så räcker det att byta den var eller varannan dag, medan tröjan inte blir smutsig på bra länge egentligen. Folk ska inte behöva vara så modemedvetna och jag försöker verkligen bryta de trender jag ser. Jag fixar inte håret varje dag, sminkar mig inte varje dag och byter inte kläder varje dag. Jag försöker att bryta tidigare invanda mönster.

  Skor har jag nyligen köpt svenskproducerade och i vegetabiliskt garvat läder, eftersom mina nuvarande vinterskor hängde på sista versen. Dessa nya skor tänker jag ha så länge de är hela, jag anser de vara ganska neutrala i modet och även om de går ur mode så tänker jag använda dem för det så länge de håller. De är bekväma och bra på flera sätt.

  Kläder vill jag helst köpa svenskproducerade och med ekologisk framställning. Jag betalar gärna mer för sådana än de billiga som finns i dussintals hos märkeskedjorna. Tänk hur det var förr, då var man glad om man ens hade kläder att ta på sig. Jag skulle gärna se plagg producerade av svenska material, t ex ylle och lin och andra inhemska material. Jag vill att de också ska vara rättvist producerade, så att producenten är den som får del av förtjänsten och inte mellanhänder håvar in storkovan. Jag köper helst så nära källan det går. Tyvärr tycker jag det är svårt att hitta svenskproducerade plagg, för det gäller ju även att hitta kläder att ha närmast huden.

  Reply
  1. filippa - en blogg om second hand

   Fast att vilja välja “rätt” när det kommer till klädkonsumtion tycker jag inte alls behöver krocka med modemedvetna, byta-kläder-varje-dag, trender osv. Jag har nästan aldrig samma kläder två dagar i rad. Det betyder ju inte att jag köper nya kläder varje dag. Jag köper ofta kläder, och nu är det då jag som bara handlar second hand ett tag, och har gjort innan, och detta beslut kommer just för att jag ÄLSKAR kläder, jag älskar mode, jag älskar trender, stilar, inspiration hos andra som uttrycker sin stil och sin kreativitet i kläder. Det är därför jag känner att det är extra viktigt att jag bryr mig! De som knappt köper kläder behöver ju inte lägga så mkt tankar kring det egentligen, det är ju vi som vill och köper mycket och ofta som BEHÖVER tänka och bli smarta!
   Så tänker jag i alla fall :)

   Reply
 4. Anna-Carin

  Åh ja! Jag har en del måste köpa nytt pålistan, trosor, strumpor och långärmade t-shirts, sånt som man helst inte vill köa second hand men utöver det så ska jag verkligen hålla i mig. Jag har som regel att bara köpa sånt jag behöver iaf, och köper hellre lite dyrare grejer som lever längre. Tycker också att kläderna i affären känns som bomullslik speciellt de billiga. Huvva,

  Reply
 5. Camilla

  Hae någon bra förslag på var man köper dessa ekologiska, svensktillverkade och hållbara plagg? Några varumärken eller webbshoppar som är bra? Framför allt bra underkläder och toppar är jag på jakt efter. Gärna i eco bomull men kan även tänka mig annat så länge kvaliten är bra och de håller. Bomullstrosor från HM håller ju någon månad tyvärr :/

  Reply

Leave a Reply