Mild havretvätt

För torr, narig vinterhud kommer ett tips på mild rengöring som du kan använda till både kropp, ansikte och händer. Havre innehåller nämligen saponiner, som du kanske känner igen från det här och det här inlägget, och tvättar varsamt rent samtidigt som det vårdar huden. Havre ska också vara bra på eksem, vilket jag såklart välkomnar!

havre1

Du behöver en näve havregryn, en gammal ren nylonstrumpa och så vatten. Har du inte någon nylonstrumpa funkar det med en tunn kökshandduk eller trasa också.  

havre2

Gör såhär:

Häll havregrynen i strumpan/tygstycket och knyt om. Ska du använda havrebollen till kroppen blöter du den i duschen (under strålen eller i en skål med vatten) och kramar om för att frigöra slemämnena. Gnid/skrubba bollen mot kroppen och bli ren utan att torkas ut! Smörj in med en trevlig olja efteråt om du som jag har knastertorr hud vid den här årstiden.

havre

Vill du tvätta händerna med havrevatten kan du göra som ovan, men ett par teskedar havregryn räcker. Du kan även hälla vatten i en bunke som jag gjort på bilderna och krama ut slemämnena ur bollen. Sen kan du använda det grumliga vattnet för att tvätta händer eller varför inte ansikte. Det har inte så lång hållbarhet, ett par dagar i kylen skulle jag tippa på, så det kanske inte blir din vardagliga handtvättsmetod – även om det går på ett kick! Men till ansiktet är det väldigt skönt. Du kan även använda havrevattnet (havremjölken?) i badet, eller så gör du som jag och lägger hela bollen i badvattnet och tvättar kroppen med den när den fått “slemma av sig” en stund. Fy vad äckligt det låter. Mycket äckligare än det är. Jag lovar! 

havre4

När du använt klart havregrynen kastar du dem i komposten/hushållsavfallet. Strumpan/kökshandduken sköljer du av och återanvänder förstås.

Kommer du testa det här tror du?

13 thoughts on “Mild havretvätt

  1. Tilda Post author

   Nja, om du använder en nylonstrumpa så blir det lite väl mjukt och följsamt för att jag skulle kalla det för skrubb. Kanske om du tar en grövre tygbit, det kan du testa! Havregryn bladade med exempelvis vatten, kokosmjölk, olja eller honung direkt på huden utan något tyg emellan fungerar som en mild skrubb men sätter sig gärna i rören, då det är bra att skrapa av det värsta och slänga i soporna. En annan skön skrubb är kaffesump, sök i mitt arkiv så hittar du recept på det! :)

   Reply
 1. Annie

  Jag har redan testat detta någon gång – och jag gillar det! Lite slemmigt ja, men mysigt. Önskar bara att jag hade ett badkar.. Men funkar ju i duschen med. Enda nackdelen är väl att det blir kletigt å lite meckigt att få ur all havre från strumpan, men är ju ett mindre problem ;)
  Ps. jag har börjat blogga lite hållbart/eko/hemmafix nu, välkommen in å läs på enkelresa.wordpress.com

  Reply
  1. Tilda Post author

   Ja visst är det mysigt :D Jag tycker det går ganska bra att få ut havren ur strumpan, de få rester som blir kvar sköljer jag av. Ska kolla in din blogg!

   Reply
 2. Linda i Berlin

  Det ska jag absolut testa. Vad smart med nylonstrumpan. Jag brukar göra en ansiktstvätt/skrubb med havre, honung ich bakpulver men det blir ju så kladdigt och slemmigt i rören. Det är svårt att undvika att någonting rinner ner i avloppet men det här var ju smart.

  Reply
 3. Susanna

  Nu har jag provat en vecka. Tvättar både mig och alla fyra barnen med havre nu. Känns hur bra som helst! Har också läst på bibanken efter ditt inlägg och ligger i startgroparna för att starta ett eget bisamhälle. Tack för all inspiration!

  Reply

Leave a Reply