Grönt växtpulver

vaxtpulver

Om du precis som jag får torr, trött och glåmig hy nu på vintern så vill jag tipsa om denna energikick. Växtpulvret är rengörande, uppbyggande och uppiggande på samma gång, perfekt för ditt hemmaspa.

Såhär blandar du till pulvret (väldigt ungefärliga mått med hela blad, använder du redan krossade blad får du prova dig fram):

2 dl torkade björklöv
1 dl torkade ringblommor (bara kronbladen)
3 msk torkad pepparmynta
2 msk torkade salviablad

Plocka bort småstjälkar och mortla till ett fint pulver. Häll över i en burk. Klar!

vaxtpulver1

vaxtpulver2

vaxtpulver3

Viktigt är att alla blad är helt torra så att de inte börjar mögla med tiden. Förvara burken mörkt och torrt så ökar du livslängden (som är lång). Björklöven har jag plockat i naturen, pepparmyntan i min trädgård och salvian hos mina föräldrar. Det enda jag köpt är ringblommorna, men det tänkte jag också odla till nästa år. Billigt växtpulver alltså! Och gott luktar det!

Ånga ansiktet

När du ska ånga ansiktet tar du en halv till en tsk till en liter hett vatten. Häll i en bunke, placera ansiktet över och lägg på en handduk. Sitt i ungefär 10 minuter. Svalka gärna ansiktet efteråt med ett ansiktsvatten, utspädd äppelcidervinäger (surskölj) eller avsvalnat grönt te (utan syntetiska smaker) är två varianter du kan göra själv. Smörj med någon trevlig olja, jag gillar argan-, jojoba- och aprikoskärneolja till ansiktet, men nu senast testade jag gurkörtsolja. Om du är sminkad eller väldigt skitig innan ångning så tvättar du förstås ansiktet först.

vaxtpulver6

Tvätta kroppen

Precis som björklövdekokt kan du använda detta växtpulver för att tvätta kroppen med. Jag gjorde så att när jag var klar med ångning av ansikte silade och hällde jag upp resten i en oömtålig flaska (se till att det hunnit svalna lite först!) och tog med mig in i badrummet. Sen tvättade jag kroppen med det vilket är mycket mildare än tvål.

vaxtpulver4

vaxtpulver5Ingen ansiktsmask jag rekommenderar men jag gillar fotot så det får vara med ändå!

Ansiktsmask/ansiktstvätt

Jag tänkte att det skulle bli en underbar ansiktsmask genom att blanda lite pulver med olja. Fem minuter stod jag ut, sen kliade ansiktet och sved så illa att jag fick skölja av kletet och smörja in mig. Alldeles rödflammig blev jag så nu kan jag konstatera att pulvret är på tok för starkt för att användas längre stunder på huden. Och björklöv innehåller ju mycket saponiner så det är inte så konstigt. Däremot blev jag väldigt ren så om du inte har alltför känslig hy kan du blanda lite med olja, kokosgrädde eller honung och skrubba ansiktet med blandningen innan du sköljer av. Inga kaniner kom iaf till skada under experimentet, och det är jag glad för.

8 thoughts on “Grönt växtpulver

 1. ANGELICA - Hälsosamt

  åh, jag blir alltid så inspirerad av dig att göra själv (är med i er grupp på facebook också). Men jag har ALDRIG någonting av det jag behöver hemma – suck! Haha måste ta och beställa hem lite grejer känner jag.

  Reply
  1. Tilda Post author

   Vilken tur! Det är hela meningen med bloggen ju! Det går ju att ta lite vad man har också. Har du torkade örter i kryddhyllan kan du testa med det. Som rosmarin tex, blir säkert en jättehärlig ångtvätt. Eller ett par droppar eterisk olja, eukalyptus eller pepparmynta är fint i förkylningstider. Lycka till med trixandet! :)

   Reply
 2. Ett Eko

  Det som är extra bra med att odla ringblommor är att de frösår sig själva lätt och det är lätt att samla in egna fröer, så man slipper köpa nya varje år. Dessutom är de ätbara så man kan dekorera maten med kronbladen, och de sägs vara nyttiga för jorden och bra samodlingsgrödor. Vackra är dom ju också!

  Reply
 3. Kristin

  Jag har sökt efter en bra blogg som handlar om no poo. Så efter en tids sökande hittade jag den här, vilket kap! Dina inlägg är toppen :)

  Reply
  1. Tilda Post author

   Smart, det borde jag också göra. Så jag inte står där sen och kommer på att jag missat flera saker jag vill så!

   Reply

Leave a Reply