Badtryffeln – min sorts konfektyr

Ja, jag gillar chokladtryfflar också, som smälter mjukt i munnen (och mellan fingrarna!), men den här badtryfflen är riktigt fin den med. Och smälter också mellan fingrarna om man håller den för länge, så gör inte det! Och försök motstå att stoppa den i munnen också.

badtryfflar1

Den är väldigt enkel att göra och jag tänkte att jag skulle dela med mig av receptet till er. Kanske ni inte har fixat klart de sista klapparna och vill ha ett snabbt och enkelt förslag till någon ni vet uppskattar avkopplande bad och egengjorda gåvor. Det är första gången jag testade att göra badtryfflar och jag måste säga att de blir lite väl mjuka. Jag förvarar dem i frysen och ändå mjuknar de fort när jag tar ut dem. Så experimentera gärna lite med receptet och ha i mindre flytande olja och mer fast fett.

Men såhär gjorde jag och min vän Yael:

2 dl sheasmör
1/2 dl mandelolja
1/2 dl rapsolja
10 droppar muskatellsalviaolja
10 droppar lavendelolja
rosenblad till dekoration

Smält sheasmöret över vattenbad. Tillsätt de bärande oljorna och rör ut. Låt svalna ner till 40 grader och tillsätt de eteriska oljorna. Lägg i lite rosenblad i botten på formar, jag använde hjärtformade silikonformar tänkta till iskuber. Häll på blandningen och ställ in i frys tills de stelnat, kanske 20 minuter, sen kan du enkelt trycka ut tryfflarna ur sina formar. Lägg i en söt ask eller i cellofan och ge bort. Eller släng ner en i badet och njut själv.

badtryfflar2

Puss på er <3

2 thoughts on “Badtryffeln – min sorts konfektyr

  1. Mikaela

    Vilket spännande recept! Men där är massa ingredienser som jag kanske inte riktigt använder till vardags. Var hittar jag sheasmör och muskatellsalviaolja? Går något av dessa att göra själv?

    Reply
  2. Tilda Post author

    Att göra ingredienserna själv blir svårt, men de är inte jättesvårt att få tag i. Sheasmör är ett fast fett (och vilket fast fett som helst funkar, kakao, mango, avokado…) som jag beställer från Akoma Skincare. Vill du hellre köpa från Sverige finns Kosmetikkonpaniet. Vissa eko-butiker eller hälsokost kan säkert ta in till dig. Samma för muskatellsalvian som är en eterisk olja. Men man måste ju inte ha den, man kan laborerar lite med doften sålänge man är lite insatt (olika eteriska oljor har olika egenskaper och inte bara doft, och vissa ska användas med försiktighet eller inte alls på huden). Tildas inköpsställen är ett inlägg där jag tipsar om fler butiker om du är nyfiken, sök i arkivet :)

    Reply

Leave a Reply