Bivaxsalva med Raps och Avokado

Jag gör egna salvor ibland, och här är ett av mina första försök från i somras. Kallpressad olja luktar mer än varmpressad men du får ta del av oljornas egenskaper om du kör kallpressat. Tycker man inte om doften kan man tillsätta lite eterisk olja istället. Fördelen med rapsolja är att den innehåller en liten andel naturligt kortison vilket kan vara bra för oss med eksem. Avocadooljan är rik på E-vitamin som hindrar oljorna från att härskna.

Bivaxsalva

Detta receptet ger inte så mycket salva, men det kan vara en lagom mängd att börja med. Du behöver bivax, vegetabilisk olja (i mitt fall raps och avokado), elektronisk köksvåg, kastrull för vattenbad, behållare i glas eller stål att smälta i, gärna med en liten pip så går det enkelt att pytsa upp salvan på burk sen, elektronisk termometer, en sked eller något att röra med, en ren och tät glasburk (mörkt glas ger längre hållbarhet).

10 g bivax

2 msk rapsolja

1 msk avokadoolja

Gör såhär:

Smält bivaxet i behållare över vattenbad med en termometer. När bivaxet smält så tar du det från plattan och rör om så att bivaxet svalnar. Vid ca 50 grader häller du i oljan under omrörning och häll över i glasburk. Fortsätt gärna röra i burken tills dess att salvan stelnat så blir den mjuk och följsam och inte så grynig.

Bivaxsalva

Så lätt är det! Oljan ger näring och återfettar huden och bivaxet skyddar utan att täppa till porerna (till skillnad från mineralolja som inte låter någon näring tränga igenom när den väl är insmord). Och den söta burken fyndade jag på loppis för en femma.

Leave a Reply