Monthly Archives: October 2015

Kardemummakaka

Kardemummakaka är något av det godaste jag vet men de recept jag hittar innehåller alltid ägg och vetemjöl, och det vill jag undvika när jag kan. Så, jag gjorde om ett veganskt sockerkaksrecept och tillsatte kardemumma. Resultatet blev kanon.

kardemummakaka

Du behöver: 
4 dl glutenfri mjölmix (jag använder Leilas blåa paket)
1 dl kokosmjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
1 msk grovstötta kardemummakärnor
60 g vegetabiliskt margarin eller 4 msk kokosolja
3-3,5 dl havremjölk (eller annan vegetabilisk mjölk)

Gör såhär: 
Sätt ugnen på 175 grader. Värm margarinet/oljan så att den precis smälter. Smörj en form och strö i kokosmjöl. Blanda mjölmix, kokosmjöl, socker, bakpulver, kardemumma och vaniljpulver i en bunke. Tillsätt fettet och havremjölken och vispa med elvisp tills alla småklumpar löst sig och du har en tjock smet. Häll smeten i formen och ställ in i ugnen. Grädda ca 25 minuter. Känn efter med en sticka, när kakan inte längre är kladdig är den klar. Ta ut och låt svalna.

Om kakan har varit i ugnen perfekt länge kommer den vara mjuk och saftig när du skär upp den. Kokosmjölet gör sig väldigt bra tillsammans med kardemumman och vaniljen. Berätta gärna om du testade och vad du tyckte om kakan!