Monthly Archives: October 2014

Dagens intressanta* fakta

Den industrialiserade köttproduktionen är en av världens största konsumenter av vatten. Så lite som 200 gram nötkött uppfött på spannmål kan kräva 25 00 liter vatten. Det inkluderar inte de stora mängder vatten som används vid slakt och förädling av köttet. Tänk på det nästa gång du äter en hamburgare.

- Fritt översatt ur Living in the Environment av G. Tyler Miller, Jr.

Jag vill inte slå på era fingrar, ni som väljer att äta kött. Bara informera och inspirera till att äta mindre av vad som kanske inte borde vara vardagsmat.  

*Intressant är ju relativt. Jag utgår som vanligt från mig själv

Zucchinipasta med marinarasås

Jag skriver hemtenta så vad passar då bättre än att skjuta lite på det? Nädå, men äta bör en och pausa likaså.

Min kära man kom hem med en mixer till mig igår, en som jag kollat på ett tag men inte kommit mig för att åka och köpa. 1,8 liters glaskanna, vettiga knivblad som faktiskt mixar sönder det som stoppas i. Underbart! När det nalkades lunch här hemma idag var jag såklart tvungen att mixa något i den.

zuccinipasta1

zuccinipasta2

Jag tog lite vad jag hade hemma: en halv tetra krossade tomater, en halv röd paprika i bitar, en tsk sambal oelek, en vitlöksklyfta, en tsk oregano, ett par körsbärstomater, en halv dl solrosfrön, 1-2 msk neutral kokosolja. Rakt ner i mixern, körde en minut och när det var klart var det den godaste såsen du kan tänka dig. Inget salt, inga andra kryddor. Bara rena och fina smaker.

Till det blev det en hel zucchini som jag strimlade med en skalare. Det går att förvälla zucchinin en minut i kokande vatten men jag tycker om att äta den som den är. Vips så blev det en rålunch, bara sådär!

Snabbt, enkelt, nyttigt. Gott!

Dagens intressanta* fakta

“Enligt the Department of Energy (DOE) skulle byggandet av vindkrafsfarmer i endast fyra blåsiga stater (North Dakota, Texas, Kansas och South Dakota) kunna förse hela USAs elektriska behov och drastiskt minska utsläppen av koldioxid.”

- Fritt översatt ur Living in the Environment av G. Tyler Miller, Jr.

Jag säger: gör det! Gör det nu!

 

*Intressant är ju relativt. Jag utgår som vanligt från mig själv.

Dagens intressanta* fakta

Ny kategori på bloggen. Jag ska försöka uppdatera med ett intressant* stycke fakta/citat om dagen, i den mån jag hinner. Snart, snart hoppas jag på lite nya recept och andra tips, men det har varit dåligt med trixande och fixande den senaste tiden. Har du tips på vad du vill läsa om så kan du alltid fråga. Har du tur kanske jag kan göra något åt din önskan. Dåså!

“Vete, ris och majs står för mer än hälften av kalorierna i maten som konsumeras av världens befolkning [...] Av ungefär 30 000 växtarter som människan kan äta så står 14 växtarter och 9 arter av landdjur för 90% av världens födokalorier.”

- Fritt översatt ur Living in the Environment av G. Tyler Miller, Jr.

 

*Intressant är ju relativt. Jag utgår som vanligt från mig själv.

Fröknäcke

Efter önskemål på Instagram (@tildastrixochekofix) lägger jag upp receptet på det enklaste fröknäckebrödet du kan göra hemma. Det är snott rätt av från majsmjölspaketet, minsann.

seedbread-1

2 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl hela linfrön
0.5 dl olja (jag tog neutral rapsolja)
2 dl kokande vatten
1 msk malda brödkryddor som anis och fänkål
En nypa salt

Topping:

Flingsalt/himalayasalt
Blandade frön och kärnor

Värm ugnen till 150 grader. Blanda alla ingredienser utom flingsalt och frön till topping. Rör samman till en gröt och klicka ut smeten på plåt med bakplåtspapper. Lägg ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå och kavla ut smeten tunt och jämnt. Ta bort det extra pappret och toppa med salt och frön. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 min, fast jag hade i det lite längre än så. Känn med en gaffel eller liknande så att det är lika hårt i mitten som i kanterna. Första gången jag gjorde knäckebrödet blev det nämligen inte tillräckligt hårt i mitten, vilket jag upptäckte efter att det hade svalnat, så det var bara att ställa in det en stund till i ugnen. Efter att brödet kallnat kan du bryta det i mindre bitar och förvara i förslagsvis en fin plåtburk.

Jättegott till en kopp ekokaffe!

Ps. Jag planerar att lägga upp fler recept än matrecept så småningom, men håll ut ett litet tag till!

Rotfruktsbiffar

Jag älskar rotfrukter och nu är det säsong så det gäller att passa på! En favorit är rotfrukter i ugnen med olja, salt och örter, men igår gjorde jag biffar och de blev så goda att jag vill dela med mig av dem. Om du inte äter ägg kan du ersätta det med exempelvis fiberhusk + vatten.

rotfruktsbiff

Såhär gjorde jag, du kan säkert häva i lite vad du har hemma och tycker om. Det blir ca 15 biffar.

1 stor palsternacka, grovriven
2 medelstora morötter, grovrivna
2 medelstora rödbetor, grovrivna
2 medelstora potatisar, grovrivna
1 näve ruccola, finhackad
1 näve basilika, finhackad
0.5 dl solrosfrön, finhackade
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
3 ägg (eller motsvarande bindemedel)
ca 1 msk fiberhusk
ca 1 msk majsmjöl
Ev en skvätt havregrädde (om blandningen är för torr)
Salt & peppar
Majsmjöl till panering

Blanda samman allt i en rymlig skål. Låt stå en stund så fiberhusken hinner suga åt sig vätska och svälla. Forma till biffar och doppa i majsmjöl.  Stek i generöst med rapsolja, ca 4 min på vardera sida på medelhög värme. Låt eftersteka en stund på låg värme under lock (förslagsvis i annan gryta när du steker upp resten av satsen). Servera med exempelvis ris och en god sås gjord på havregrädde.

Smaklig spis!

Att öppna upp garderoben och våga!

Långa klänningar funkar inte på korta personer har jag tänkt större delen av mitt vuxna liv. Synd, då jag är kort och tycker det är snyggt med långa klänningar. Men, som med det mesta, handlar det inte bara om längden utan väldigt mycket om modellen också.

maxidress1

I somras hittade jag den här klänningen på en loppis, och även om jag föll för den har jag inte riktigt vågat använda den. Den känns lite för mycket, väldigt rakt på, kan man säga. Nu är det dock höst, och då vädret är perfekt för långa klänningar (inte för varmt så det blir svettigt och inte för blött så de blir förstörda) tog jag modet till mig. Jag gillar den ju, och i garderoben gör den ingen glad.

maxidress2

maxidress3

maxidress4

maxidress5

Min lilla familj mötte upp större delen av svärfamiljen för fika på stan och sen lek med barnen. Och så fick jag till några bilder på min långa, svepiga och übercoola klänning.

Har du något plagg hängandes i garderoben som en del av dig älskar och som en annan del inte riktigt kan med att plocka fram? Ett sånt där dåligt-samvete-för-att-jag-aldrig-använder-dig-plagg? Jag vill höra!

Klänningen kostade 30:-, skärpet 40:-, skorna 35:- och kappan 50:-. Allt från loppis och second hand.