Monthly Archives: September 2014

Oatly iKaffe!

IMG_8063.JPG
Jag tycker att det är viktigt med en god kopp kaffe. Sällan dricker jag det bara för att det ska drickas, för att orka med, även om antalet koppar bryggkaffe blivit fler sen jag började studera. Sojamjölk funkar, men jag vill helst inte överkonsumera soja och föredrar det som köttsubstitut, och havremjölk skär sig ofta och smakar inget vidare. Mandelmjölk fungerar helt okej men är lite dyrare än både soja och havre. Men.

Sen jag upptäckte att Oatly kommit ut med en havremjölk framtagen för att användas i kaffet blev jag lite hoppfull igen. Den finns främst hos utvalda kaféer för att spana in mottagandet men ska även finnas på ett par matbutiker. När jag ändå var på City Gross i fredags tog jag svängen om den mjölkfria hyllan och tror ni inte att två paket iKaffe spanade upp på mig? Glädjen var stor och jag plockade på mig det ena.

Idag fick jag chansen att testa mjölken i mitt favoritkaffe från Eguale. Och den håller måttet. Det gör den verkligen. Den är lätt att skumma, den smakar visserligen en del havre i sig själv men inte i kaffet och dessutom skär den sig inte.

IMG_8062.JPG
Kan det vara så att detta är det bästa alternativet till komjölk? Ja, så kan det faktiskt vara! Har någon annan testat än? Vad tyckte ni? City Gross och Matrebellerna är de butikskedjor som kan ta in den, än så länge. Jag hoppas att det utvidgas snart!

Projekt: glutenfritt

Knappt hinner kylan komma innan eksemen blossar upp och klådan återvänder. Nu överväger jag att utesluta gluten ur min kost för att se om det kan hjälpa. Mjölk slutade jag med i februari och visst blev det bättre men inte perfekt, uppenbarligen.

bread

 

Ni som redan skippar gluten, skulle ni vilja dela med er av alla era många tips? Tips på hemgjort bröd, pizzabottnar, godaste köpebröden, pastasorter och allt annat som är värt att veta och tänka på! Och hur gör ni när ni blir bortbjudna? Jag tycker jag är tillräckligt besvärlig som det är som ovo-vegetarian…

Bee the change you want to see in the world

IMG_7890

Fint va? Det påminner mig om att jag alltid kan göra lite mer, och att även mina små, små steg faktiskt kan göra skillnad. Och så tycker jag om tanken på att jag kanske kan uppmuntra andra att göra skillnad i världen genom att få syn på min väska. Eller så är det bara önsketänkande, det kommer jag aldrig få reda på. Men jag tycker om tanken på det.

Väskan kommer från Apple & Bee och jag fick den av min goda vän Yael när jag fyllde år <3

Det värdiga vegosmöret

Det senaste halvåret har jag testat nya mjölkfria pålägg och det har blivit mycket nötsmör, tahini och hemgjorda patéer. En och annan cream cheese gjord på soja och när längtan efter smör på mackan en gång blev för stor köpte jag Carlshamns smakrika smörgåsfett. Trots att jag ogillar margarin.

Men nu har jag äntligen hittat ett värdigt substitut till smör som inte är särskilt svårt att göra själv och som inte bidrar till skövling av regnskog. Hurra!

vegosmor

Jag utgick från det här receptet men tyckte inte att det blev tillräckligt fast trots timmar i kylen, så jag modifierade det en aning.

Du behöver:

1,5 dl rapsolja
110 gram kokosolja (utan smak)
1,3 dl havregrädde
1 tsk himalayasalt (eller havssalt)

Smält kokosoljan om den är i fast form, tillsätt sen rapsoljan. Blanda havregrädde och salt (jag finmortlade saltet först eftersom det var lite större korn). Häll i oljan lite i taget och vispa/mixa blandningen noga. När allt blandats häller du upp på rengjord glasburk och ställer i kylen så den får stelna.

Svårare än så är det inte! Lätt att få ekologisk och hyfsat billigt dessutom. Jag använde mig av Änglamarks rapsolja, Cocosas kokosolja, Oatlys havregrädde och Superfoods himalayasalt. Eftersom att rapsoljan är kallpressad blir smöret gult i färgen och får en smak av just raps. Det gör inte så mycket, jag äter aldrig smör som det är, men ska det användas i bakning eller om du inte gillar smaken av raps kan du använda en smakfri rapsolja. Märket Kloka har en som är ekologisk, men det finns säkert fler. Saknar du den gula tonen på smöret kan du alltid ha i lite gurkmeja. Och minska på saltet om du inte vill att det ska vara så salt.

vegosmor2

En nybakt smörgås har aldrig varit så god!

Jag har även testat att använda smöret i matlagning och det fungerar rätt bra. Grädden separerar en aning från resten av fettet men det är inget som stör.

Nystart

September. Ny månad. Ny höst. Nytt plugg och nya möjligheter.

Jag kom inte in på mitt förstahandsval Den här gången men kanske gör det inget? Jag tror att höstens kurs kan ge mig väldigt mycket, och vem vet vad det kommer att leda till?

Nu är jag på väg till uppropet, till min första dag på universitetet. Det blir spännande det!

IMG_7886.JPG
Jag bjussar på en bild direkt efter gårdagens minispa här hemma. Tänker att det inte finns ett bättre sätt att välkomna hösten på än med ett långt bad med salt, ansiktsmask på havre och kokosgrädde och så lite lektyr. Och ett tänt ljus.