Monthly Archives: August 2014

Nytt vintagefynd

I sommar har det blivit ohyggligt lite loppande och secondhandlande för min del. Men ett par besök har det blivit, på favoriten Framtid och Erikshjälpen i Helsingborg, Röda Korset i Landskrona och nu i torsdags på Beyond Retro i Malmö. Det var mitt första Beyond Retro-besök eftersom butiken i London hade hunnit stänga för dagen när jag och min goda vän Maria väl hittade till den på Brick Lane för tre år sen. Lite komiskt ändå att det var med Maria som jag besökte Malmöbutiken i veckan.

Jag hittade två klänningar till mig och ett par (för små) jeans till min man. Den ena klänningen måste jag sätta en ny dragkedja i men den andra var redo att användas direkt, efter en bortskrubbad fläck och lite vädring.

IMG_7871.JPG
Jag passade på ikväll på födelsedagskalas för min mans lillkusin som fyller nio. Vad tycker ni? Jag är smått kär i den och den var mycket mer lättburen än jag trodde – rent känslomässigt. I praktiken är den väldigt stram över armar och axlar och jag kan varken sträcka armarna rakt upp eller rakt fram utan att vara rädd för ett högljutt rrrritch! Det får bli ett plagg för tillfällen då jag inte har barn att spring efter. Istället för halsband smyckade jag den med en fin brosch från Etsy.

Beyond Retro på Möllan är en outletbutik med vanligtvis 15-70% rabatt på sitt sortiment. Just nu är det dock 70% på allt i butiken, vilket är trevligt eftersom butikskedjan inte är kända för att vara billiga direkt. Min röda klänning gick på 104:-, den hade alltså kostat 400 spänn “ny” – något jag knappast skulle betalat för en klänning med fläck på ena armen, hur tjusig den är är.

Mjölkfri chokladglass

På begäran lägger jag upp ett smarrigt recept som är så enkelt och höftat att det knappt får kallas recept. Men i alla fall.

IMG_7814.JPG

Banan- och chokladglass

En näve frysta ekobananer
Ett par teskedar ekokakao

Låt bananerna ligga framme ett par minuter och kör dem med stavmixer/höghastighetsmixer till en mjuk och krämig glass. Ha i kakao tills smaken passar dig och blanda noga. Toppa med något ljuvligt. Ät.

Jag har toppat med peanut butter chips som jag hade kvar i frysen sen det här baket. Men kakaonibs eller något annat är säkert minst lika gott. Tänk er peanut butter chips INNUTI glassen, det får jag testa nästa gång!

IMG_7812.JPG

Fruktläder

IMG_7797.JPG
I helgen fick jag lite extra egentid och gjorde något jag velat testa länge: mitt alldeles egna godis i form av fruktläder.

Fruktläder får du genom att blanda ihop frukter och bär och torka på låg värme i ugnen. Se till att du balanserar söta och syrliga frukter så slipper du tillsätta något socker.

Jag gjorde två varianter, Vinbär & Vanilj och Äpple & Nektarin.

Vinbär & Vanilj

IMG_7796.JPG

4 dl svarta vinbär (frysta och tinade)
3 dl röda vinbär (frysta och tinade)
20 aprikoser (torkade)
1/2 tsk vaniljpulver

Klipp aprikoserna i små bitar och koka upp tillsammans med vinbären på medelhög värme tills de blivit mjuka. Häll över i en mixer, tillsätt vaniljpulver och kör till en slät smet. Smaka av och korrigera sötman med mer bär/aprikoser om det behövs. Bred ut på bakplåtspapper i ett riktigt tunt lager och ställ in i ugnen på 50 grader. Det här tar ett tag, räkna med cirka fem timmar, men håll koll på slutet för det kan variera beroende på hur mycket vätska smeten innehåller. När det är helt torrt drar du av lädret från bakplåtspappret och klipper i smala remsor. Rulla ihop och förvara i en tät burk.

Äpple & Nektarin

2 nektariner (riktigt mogna)
2 mindre äpplen
5 aprikoser

Gör på liknande sätt som i beskrivningen innan. Jag skalade både äpplena och nektarinerna innan jag kokade dem mjuka ihop med aprikoserna. Det märktes att detta receptet inte innehöll lika mycket vatten för på fyra timmar var det torrt, och lite väl torrt så att jag inte kunde rulla remsorna utan fick klippa i bitar.
IMG_7798.JPG

Varianten med vinbär blev sötare och enligt mig godast! Nu vill jag göra mer fruktläder! Har du några förslag på smaker? Jag funderar på banan och choklad. I teorin låter det ju smått fantastiskt…

Nyttigare choklad

När jag tänker tillbaka på hur jag kunde kränga mjölkchokladkakor tills de stod mig i halsen känner jag ett lätt illamående. De senaste åren är det framför allt mörk choklad som gäller och sen jag börjat undvika mjölk blir det ytterligare lite svårare att slentrianmässigt stoppa ner en chokladkaka i varukorgen på väg till kassan.

Men det finns choklad som jag kan äta. Och den är ännu godare än vad jag förut stoppade i mig, både smakmässigt och vad den gör för kroppen.

Här är två nya favoriter, som jag köpt på Life. Finns även mjölkfri ekologisk choklad i vanliga mataffärer, leta lite i hyllorna eller fråga personalen.

IMG_7788.JPG

Cocoa är råchoklad med pekannötter. Råchoklad innebär att alla nyttigheter i chokladbönan har bevarats. Förutom kakaobönor innehåller den kokospalmsocker, kakaosmör, hasselnötter, pekannötter och bouborn-vanilj. Kokospalmsocker ska vara nyttigare än det vita raffinerade sockret. Allt innehåll är ekologiskt. Och smaken! Så mycket smak att ett par små bitar räcker även om jag utan tvekan hade kunnat äta upp allt eftersom den är så ljuvlig. Dyr och ganska liten, men så är jag en kvinna som föredrar kvalitet framför kvantitet. Hellre äter jag mindre och mer sällan än stora, billiga mängder som inte gör gott för mig.

Roo’bar Cacao nibs Almond innehåller som namnet antyder både bitar av kakaoböna och mandlar. Jag gillar nötter ihop med choklad, märks det? Innehåller bara dadlar, mandlar, kakaonibs och kakaopulver. Bara ekologiska och råa råvaror.

Vad har du för favorit när det kommer till chokladig njutning?