Monthly Archives: July 2014

Tildas ännu krämigare deo

Nu har jag använt den här krämdeon i snart en månad och den har fått utstå eldprov med 30-gradig värme, långa jobbdagarna och träning. Och den håller måttet! Min vän som fick en burk av mig gav den också godkänt!

20140731-113933-41973654.jpg
Anledningen att jag utvecklat det här receptet är att kokosolja smälter i sommarvärmen och den separeras från övriga ingredienser. Osmidigt.

Jag har valt att använda både kokosolja och sheasmör och så tapiocastärkelse istället för pilrot.

Du behöver:

0,5 dl sheasmör
0,5 dl kokosolja
2 msk alun
2 msk bikarbonat
6 msk tapioca
6 droppar lavendel
6 droppar Tea tree

Gör såhär:

Smält ihop sheasmör och kokosolja i ett vattenbad. Mortla alunkulorna så det blir ett fint salt. Blanda ner alun och bikarbonat i oljan och blanda sen i stärkelsen. Ta av från värmen och tillsätt eteriska oljor. Blanda väl och häll upp på ren, torr burk.

20140731-114055-42055726.jpg

Lycka till!

Tillägg: Ställ in deon i frysen en sund så den stelnat lite fortare och inte skiktar sig.

En snabb uppdatering

Är ni några som fortfarande tittar in här? Min totala brist på nya inlägg beror på att jag jobbar röva av mig, rent ut sagt. På drygt tre veckor avverkar jag cirka 160 timmar jobb. Att det dessutom är galet varmt gör det inte lättare. Men det är en kort period och sen vet jag inte om det blir mer jobb under hösten så jag är inställd på slit en tid och ger järnet. Men bloggen hinner och orkar jag tyvärr inte med.

Hoppas ni andra njuter av värmen och ser till att skydda er mot solen. Och dricka många liter vatten och svalkande drycker!

En snabb lunch innan jag cyklar till nästa arbetspass. Imorgon är jag ledig!

20140724-221450-80090754.jpg

Lätt lunch i sommarvärmen

Det har varit några riktigt varma dagar och då är åtminstone jag inte sugen på något varmt att äta mitt på dagen. Det ska vara kallt och lätt och gärna gå hyfsat fort att laga till.

20140712-125637-46597305.jpg
Då är falafel en storfavorit för mig. Jag stoppar dem i orientaliska bröd från närbutiken ihop med tabbouleh och hummus. Blir inte mycket godare än såhär. Och falafeln köper jag i frysdisken när jag inte har tid eller ork att göra egen. Alla mina mått är ungefärliga, som det brukar bli när jag lagar mat.

Tabbouleh

400 g bladpersilja
1 dl bulgur
1 rödlök
En näve körsbärstomater
1/2 dl färskpressad citronjuice
1/2 dl olivolja
Salt och peppar

Koka upp vatten och tillsätt bulgur, ta av från plattan och låt stå 15-25 minuter under lock. Finhacka persilja utan de grova stjälkarna, tomat och lök. Blanda i en stor skål. Tillsätt bulgur när den är klar. Smaka av med citronjuice, olivolja, salt och peppar.

Hummus

400 g kikärtor på burk
120 g osaltad tahini
2 vitlöksklyftor
1,5 dl kallt vatten
Knappt 1/2 dl citronjuice
Kallpressad olivolja
Salt

Spola av kikärtorna och låt rinna av. Stavmixa dem ihop med tahini, pressade vitlöksklyftor och vatten. Smaka av med citronjuice, lite salt och olivolja.

Ät sallad och sås ihop med falafel eller stek marinerade quornfiléer och strimla dem. Enkelt att ha med sig som picknick också!

Tomaterna har tittat fram

20140708-200104-72064760.jpg
Våra första ekologiska tomater har visst sig och att döma av blommorna och knopparna blir det många, många fler. Om nu lössen kan hålla sig ifrån.

20140708-200132-72092184.jpg
Jag sprayar med såpvatten från blomsprutan, finns det något mer jag kan göra tro?

Mina första ringblommor har också slagit ut så snart kan jag göra mycket ringblomsolja till framtida salvor och cerat.

20140708-200530-72330592.jpg

Vinbärsrepa

Idag var jag och min familj hembjudna till Yael och hennes familj. Där fick vi gott fika och trevligt sällskap. Barnen har lekt och plockat vinbär i trädgården och efter ett tag hjälpte även Yael och jag till att plocka. Tanken var att vi skulle koka sylt ihop men när vi väl sköljt och repat bären och hade börjat mäta upp insåg vi att klockan blivit mycket och att det snart var läge att åka hemåt.

20140701-215250-78770263.jpg

Men jag hann dela med mig av ett tips till Yael på hur man på bästa och snabbaste sätt repar av röda vinbär utan att behöva plocka dem ett och ett. För mig har det varit en självklarhet i många år men ofta kan man glömma bort att det inte är självklart om man aldrig fått lära sig det. Så därför vill jag tipsa er också, ifall ni inte redan visste om det!

Plocka kvistar med vinbär från busken och lägg i ett durkslag. När du har tillräckligt många sköljer du dem om det behövs. Sen tar du en kvist i taget och med en gaffel börjar du repa. Kvisten ska alltså placeras mellan två gaffeluddar och då är det bar att dra gaffeln neråt längs med kvisten.

20140701-215354-78834149.jpg

Det sparar tid, bären blir inte mosiga och du blir inte lika kladdig. Bra va! På Instagram hittar ni en liten video där jag illustrerar det hela. Jag heter passande nog tildastrixochekofix där.

Imorgon står det syltkok på schemat!