Monthly Archives: April 2014

Om att släppa sina demoner

Att läsa några ämnen på Komvux tio år efter gymnasiet har gett mig en del insikter. Den tydligaste insikten är hur mycket jag har utvecklats och ändrats. Nu behöver jag inte längre se mig som värdelös på matte för det är inte sant: även om det är svårt så kan jag lära mig. Jag behöver inte vara sjuk vid redovisningar och tal för jag är inte längre skräckslagen vid tanken på att ett gäng personen lyssnar på mig, bara mig. Jag behöver inte hålla tyst av rädsla att säga fel: mina åsikter är värda lika mycket som någon annans.

Förhoppningsvis kan jag nu se tillbaka på gymnasietiden med lättnad. Inte bara för att den är över men för att den också innehöll en del bra saker, även om jag länge glömt bort just de bitarna.

Jag är nog inte ensam med att behöva få distans till något: gymnasiet, högstadiet, ett jobb eller en relation. Det känns bra att skjuta det ifrån sig. Men det känns ännu bättre att få närma sig det och på riktigt förstå att jag inte länge behöver – eller ens kan – kan identifiera mig med den jag var då. Och få lämna det bakom mig – på riktigt.

Att “gå tillbaka” till gymnasiet har gjort mer för mig än att bara komplettera några ämnen jag behöver för att ta mig vidare i studierna. Det har stärkt mig så att jag kan gå vidare på många fler plan.

20140424-120248.jpg

Med pollensäsongen kommer nya hårtvättsmetoder!

Ja visst är det så. Nu när våren är här njuter vi av att knoppar exploderar i klasar med gröna löv och blommor samtidigt som ögonen rinner och halsen kliar.

Är du allergisk mot björkens pollen är detta kanske inte för dig, men annars vill jag passa på att berätta om ett skonsamt och kostnadsfritt schampo.

20140423-213447.jpg

Förra våren skrev jag om hur du kan tvätta håret med björklöv och jag skulle vilja tipsa dig om att gå in och läsa det inlägget om du är nyfiken, nu när löven börjar slå ut. Själv trivdes jag inte så bra med den tvättmetoden när jag testade men jag ska ge det en ny, ärlig chans i år igen och passa på att plocka löven snarast. Ju tidigare de plockas desto högre halt saponiner innehåller de även om de kan plockas fram till midsommar utan problem.

20140423-213648.jpg

Prova gärna och berätta vad du tyckte. Eller du kanske redan tvättar håret med detta naturliga och lokalproducerade schampo?

Glad påsk!

Hoppas att ni alla haft en fin påskhelg än så länge. Vädret här nere i Skåne har varit perfekt och det har varit mycket umgänge med familj och vänner för vår del. Och än är det inte slut! Mellan varven försöker vi hinna med lite studier också, nästa vecka blir det intensivt – igen!

Tycker ni att jag är dålig på att uppdatera bloggen just nu (ja det tycker jag också) kan ni följa mig på Instagram, där är jag något bättre i alla fall. @tildastrixochekofix heter jag såklart!

Här ser ni mitt nyhennade hår. Jag älskar när solen ligger på och det sprakar som eld! En fördel med att de vita hårstråna blir allt fler är att det hennade håret blir allt mer nyanserat och levande. När jag någon gång slutar färga och låter håret vara vitt vitt vitt hoppas jag att jag kan bära upp det lika bra som min mamma <3

tilda-1

tilda-2

tilda-3

Min nya ärvda klänning fick jag av bästa June och skorna är ett gammalt fint secondhandfynd.

Om växtmjölk

Vilken är den bästa växtmjölken?

Ja, det beror på vad den ska användas till och vilka egenskaper som krävs för syftet. Ska mjölken drickas som den är, användas i matlagning eller skummas till en god kopp cappuccino? Även smaken spelar såklart in. Själv tycker jag att det också är viktigt att mjölken producerats schysst, även om det inte är lika viktigt som vid komjölk, av naturliga skäl. Ska kossor nyttjas för vår vinning får vi ta hand om dem på bästa sätt också!

Men åter till växtmjölken. Jag dricker i princip aldrig mjölk som den är, utan har den till kaffe, varm choklad samt i matlagning eller bakning. När den används till kaffet är det viktigt för mig att den inte är för tunn och att det går att få till ett mjukt, krämigt skum. Jag har testat några varianter på mjölk till min dagliga cappuccino, låt oss titta närmare på dem.

Rismjölk: tunn och vattnig och gav inget skum whatsoever = fail. Havremjölk: lagom tjock och gav ett skum som oftast höll ihop mot slutet av koppen. Smaken var inte helt perfekt i mitt tycke, men funkar i brist på annat. Sojamjölk: den bästa jag testat i skrivande stund. Förr avskydde jag sojamjölk och tyckte att den var för söt men numera kan jag dricka både den osötade och den sötade utan problem. Jag föredrar den osötade som ger en lite vuxnare smak. Skummet blir mjukt och krämigt som jag vill ha det, kan även bli hårdare skum om jag vispar för länge. Mandelmjölk: För söt och ganska dåligt skum. Hasselnötsmjölk: Alldeles för söt, ingen höjdare den heller.

havresoja

havresoja2

Till produktionen då. Det bästa av dessa alternativ är väl havremjölken som går att få både närproducerad och ekologisk. Sojamjölken går att få till under både schyssta och oschyssta förhållanden, beroende på var bönan växt (på skövlad regnskogsmark eller ej). Även här finns ekologiska alternativ, men inte vidare närproducerat och sojaplantagen är oftast stora utan annan vegetation vilket inte är optimalt för mångfalden. Rismjölken kanske också finns som ekologisk även om jag inte stött på det, men vidare miljövänlig är den inte. Ris växer i sumpmarker och i sumpmarker är det varmt, fuktigt och syrefattigt.  Det är en perfekt miljö för arkéer – samma mikroorganismer som trivs i kornas magar och som producerar metangas. Metangas är en av växthusgaserna och ett kg metangas verkar har samma klimatpåverkan som 20-35 kg koldioxid. Så den växande risproduktionen är precis som den ökade köttkonsumtionen ett problem för vår globala uppvärmning. Hasselnöt- och mandelmjölk har jag inte några uppgifter på miljöpåverkan, vet ni något får ni gärna dela med er.

Alltså. Det bästa ur miljösynpunkt vore om jag bara drack havremjölk, men eftersom att en god kopp kaffe förgyller dagen väldigt mycket kommer jag fortsätta använda sojamjölken till det och använda havre i maten så långt det går. Rismjölk skippar jag helt, om jag kan välja.

Hur gör ni? Vill ni att jag lägger upp recept på hur du gör egen havremjölk på bästa sätt?