Monthly Archives: December 2013

Nytt år och andra icke-löften

Jag har aldrig varit mycket för nyårslöften. Några år har jag väl haft ambitioner att äta mindre godis, träna mer eller hitta en mening med saker och ting. Men nyårslöften har egentligen aldrig varit min grej. När jag var yngre kändes det lite jobbigt när kompisarna frågade vad jag lagt för löften vid tolvslaget. Måste man trycka fram nåt? Men med åren har jag förstått att det helt enkelt inte är för mig.

Den sortens löften blir alltför ofta begränsningar på ett jobbigt sätt. Missförstå mig rätt, jag ser inget fel i begränsningar i sig (och tycker det är en märklig tid vi lever i när begränsningar är bland det fulaste vi kan utsätta oss för). Men dessa löften har för mig bara skapat ångest och kamp. Sluta äta godis innebär att försöka ignorera sötsuget sista metrarna fram till kassan. Börja träna regelbundet innebär att hitta ursäkter till varför jag inte orkar ut i regnet eller upp på morgonen. Kamp och strid, trots att både mindre godis och mer träning är områden som skulle vara bra för mig, och borde ses som en belöning istället för en frustration.

Men det är så lätt att fokusera fel när det kommer till nyårslöften. Och därför dissar jag dem numera öppet.

Mål, drömmar och förhoppningar däremot, de välkomnar jag. Året som gått har jag slutat äta kött, tränat mer än jag någonsin gjort (vilket kanske inte säger så mycket, men det är ändå en stor bedrift trots att hösten varit seg på träningsfronten) och skurit ner på sötsaker. Och det lustiga är att detta är tre ganska typiska saker man kan lova sig vid tolvslaget men jag har aldrig haft inställningen att sätta upp förbud eller krav.

För att livet som vegetarian inte skulle bli alltför livsomvandlande och övermäktigt satte jag upp ett personligt delmål på ett år. Det var även för att kunna säga det till alla bekanta som undrade när jag tänkte börja äta kött igen. Efter att ha slutat blunda för köttindustrin var det ett enkelt val.

När det kommer till träningen insåg jag att jag måste ta tag i den för att inte sluta som en krokig gammal gumma. Plus att jag så småningom vill komma i några favoritplagg som ligger och väntar på mig i källaren.

Raffinerat socker gav jag upp under två månader i höstas för att se om de var en bidragande faktor till mina eksem. Kanske var det för kort tid för att märka någon förändring men jag tröttnade efter ett tag på att tacka nej till varje kaka jag blev erbjuden. Däremot mår jag väldigt bra av att slippa sockertoppar och -dalar och kommer fortsätta köra sockerfritt emellanåt.

Dessa tre riktlinjer kommer jag alltså försöka hålla mig till även nästa år eftersom jag mår bra av dem. Eller ja, köttet blir inte svårt att vara utan. Jag kommer dessutom börja plugga och sträva efter att komma vidare i livet eftersom att jag numera har en tydligare plan än jag haft på länge. Så på många sätt ser jag fram emot ett mer hoppfullt år.

Jag ska också försöka vara äkta och sann i det jag gör. Men nu blev det lite väl mycket nyårslöfte över det hela så jag säger gott nytt 2014 till dig och hoppas att det blir ett fantastiskt år!

kollageStort tack för det här fina bloggåret! Ni får mig att vilja fortsätta <3

 

Sammanfattning av julkalendern 2013

sammanfattning

Ingen månad har jag bloggat så frekvent som i december när jag tvingats hosta fram ett inlägg om dagen, plus något extra. Och det har varit kul! Jag får nog ha lite återkommande teman oftare framöver. Dessutom jätteroligt med all fin respons på min variant av julkalender där jag varje dag presenterat en blogg jag tycker att fler borde upptäcka. Däremot är 24 dagar alldeles för kort tid för att visa upp alla störtsköna bloggar som finns, men det finns ju inget som säger att jag inte kan tipsa er om dem under det kommande året.

Här följer en väldigt kortfattad lista med alla tips ni har fått ta del av. Klicka på rubriken för att komma till aktuellt inlägg om du vill läsa mer.

Lucka 1 – Lev mer på mindre

Ekoblogg som fokuserar på hållbart tänkande och agerande i vardagen på ett avslappnat sätt.

Lucka 2 – Naturligt snygg

Ekologisk och naturlig skönhet – Hannah har provat det mesta och det bästa bland köpeprodukter.

Lucka 3 – Amy’s Piece of Cake

Grym matblogg med vegetariska och veganska recept.

Lucka 4 – Sagokällan

“En sagoblogg för barn och andra barnsliga” – uppdateras varje torsdag.

Lucka 5 – June’s Abstracts

Skönhetsblogg med fokus på no’poo och sånt naturligt du naturligtvis vill använda.

Lucka 6 – Ekodeko

Ekoblogg med mycket återbruk, pyssel och miljösnack.

Lucka 7 – Allt det gamla goda

Retroblogg som pratar om och visar upp loppade fynd så som svenska porslinsklassiker och andra inredningsdetaljer från 50- och 60-talen.

Lucka 8 – Elsa Billgren

Sprudlande, färgstarka Elsa som har vintageblogg, vintageklänningsuthyrning, vintageföreläsningar…

Lucka 9 – Anna Ritar

Anna är en väldigt talangfull konstnär/illustratör som gärna ritar porträtt, pysslar, rustar upp gamla möbler med sin personliga prägel.

Lucka 10 – Morotslandet

Vegansk matlagning är inte bara morötter!

Lucka 11 – Violer och Linneor

Trädgård och pyssel! Bloggen uppdateras inte så ofta men är väldigt trevlig att läsa.

Lucka 12 – Hildablue

Gör dina egna skönhetsprodukter – Hilda delar med sig av tips och recept!

Lucka 13 – Made in History

Inspireras av mode på ett hållbart sätt: Leta på loppis, i garderoben, gör om och gör rätt!

Lucka 14 – Ett Eko

Ekoblogg som tar upp hållbarhet, återvinning, återanvändning och sånt trevligt.

Lucka 15 – Vegoriket

Ännu en vegansk matlagningsblogg för alla som vill värna mer om sig själva, miljön och djuren!

Lucka 16 – Johannas tårtor

Kanske inte eko, men en förbaskat talangfull tårtbagare och kreatör.

Lucka 17 – A Sonoma Garden

Här kan du få tips på egengjorda produkter, en del del finns gratis på bloggen, några kan du ladda ner som digital bok för några få tior.

Lucka 18 – UnderbaraClara

I UnderbaraClaras Värld hittar du både pyssel, miljötänk, genusfrågor och annat viktigt.

Lucka 19 – Ekofamiljen

Ännu en smart och läsvärd ekoblogg!

Lucka 20 – Spiderchick

Vardagsblogg när den verkligen funkar! Hög igenkänningsfaktor var det här!

Lucka 21 – Knivlisa

Ännu mer vardagshumor och -betraktelser från en av de coolare tvåbarnsmödrarna.

Lucka 22 – Pysselbolaget

Här pysslas det och du får tips på allt möjligt, som gåvor att ge bort, heminredning och paketeringslösningar.

Lucka 23 – Vegologi

Glass åt alla! är boken som kom ut i höstas och bloggens matkreatör är en av medförfattarna.

Lucka 24 – En miljon små steg

Snarare en hemsida, men en väldigt bra sådan, om små och stora steg du och jag kan ta för en bättre värld. Tillsammans kan vi jobba för en bättre närmiljö, en bättre hälsa och ja, en bättre värld.

Och med det önskar jag dig ett riktigt gott 2014 – må det bli det bästa året i ditt liv.

Fröken Frimans krig

frimans

Jag var nog inte ensam om att titta på första delen ur dramaserien Fröken Frimans krig igårkväll men om ni inte såg den så vill jag starkt rekommendera den!

Fröken Frimans krig handlar om en grupp kvinnor som i Stockholm 1905 gör uppror mot den snuskiga livsmedelshanteringen som råder och startar en egen mataffär. Av kvinnor för kvinnor. Detta var extremt kontroversiellt i en tid då kvinnan skulle veta sin plats, inte fick rösta och där männen var deras förmyndare. Kvinnornas agerande är givetvis inte helt utan komplikationer då männen och andra kvinnor rasar över friheten de tar sig.

Serien är inspirerad av en sann historia.

Nästa avsnitt sänds på måndag 30:e december och det sista på onsdag den 1:a januari. Här kan du läsa mer och titta på första delen i serien.

Tänd ett ljus för allt du tror på

God fortsättning ! Har du haft en skön jul?

Dessa dagar blev inte riktigt som väntat, jag hade svårt att komma i stämning vilket kändes trist. Men det kommer förhoppningsvis fler jular.

Några av klapparna jag och familjen gav bort var egengjorda, några secondhandlade och några helt nya. Exempel på egengjort är dessa ljusen.

ljus1

ljus2Fotona är tagna med telefonen, därav kvaliteten.

Jag smälte ljusstumpar med några helt nya ljus (hälften vet jag var stearin, de andra köpte jag för 5 år sen och kan lika gärna vara paraffin, men de ska ju användas upp de med). Jag hade även i lite bivax för doftens skull, men inte för mycket då jag inte ville slösa på mitt bivax. Det gula ljuset är gult för att jag haft i vita och orange ljusstumpar, helt enkelt.

Sen gjöt jag ljusen i olika formar, konservburkar, glasburkar och tomma mjölkkartonger. Ett av ljusen hade jag kaffebönor i och så knöt jag fina band runt när de stelnat. Tänk på att använda rätt sorts veke när du gjuter eller stöper ljus. Till dessa bredare ljus har jag haft veke nummer 15 från Panduro Hobby. De ska även funka till rullade bivaxljus.

Brukar du gjuta ljus till dig själv eller för att ge bort? Har du några tips att dela med dig av?

 

Lucka 24

lucka24

GOD JUL kära vänner! Jag hoppas att ni ska få allt ni önskar och behöver den här julen, och inte nödvändigtvis materiella ting. Fast kanske ändå. Allt materiellt är inte av ondo.

Idag öppnar vi alltså sista luckan (de känns lite vemodigt faktiskt) och det är ingen blogg egentligen men en hemsida som är så sjukt bra att jag vill dela med mig av den här.

En miljon små steg heter sidan och tar upp smått och stort vi alla kan göra för miljön, naturen, vår omgivning, oss själva. Smarta, små steg som inte måste kosta många kronor eller mycket ansträngning. När jordens alla naturkatastrofer, miljökatastrofer och framtidsutsikter ser minst sagt mörka ut är det en idé att titta in här för att se vad vi kan göra annorlunda. Ett litet steg mot en bättre värld, en värld våra barn och barnbarn kan få växa upp i. En bättre värld än den vi växte upp i.

Det önskar jag mig i jul. En bättre värld. Och med små, små steg kan både jag och du ge oss själva och våra barn det. På sikt, men det börjar idag.

Än en gång säger jag god jul och jag hoppas att dessa dagar ska få bli rofyllda och njutbara oavsett anledning till varför du firar eller inte firar denna högtid.

Här kan du läsa om min tanke med kalendern.

Lucka 23

lucka23

Dan före dopparedan! Om du liksom jag inte tänker doppa i grytan så kommer ännu ett tips på fräsch grön mat. Ifall du skulle behöva fler tips på vad du ska ställa fram på julbordet imorgon. Eller till något helt annat.

Vegologi är en schysst vegansk matblogg fylld med recept på vegansk mat. Även om du inte är vegan själv (jag är det inte) så kommer du garanterat hitta flera godbitar här, kanske rentav nya återkommande favoriter.

Rasmus som driver bloggen gav ut en bok i höstas tillsammans med några andra matkreatörer. Boken heter Glass åt alla! och är just en kokbok med glassar. Åt alla. Vare sig du är mjölk- eller äggallergiker så ska du kunna njuta av en god glass – det är det som är så bra med vegansk mat. Det och mycket annat såklart.

Jag har inte boken själv, jag gör aldrig till sällan glass, men jag är lite sugen på att köpa den. Eller låna den på biblioteket för att se om jag kommer få användning för den. Men om du gillar att göra egen glass så tycker jag att du ska köpa den och stötta visionärerna och allt arbete de lagt ner på den. Den innehåller dels recept på klassisk chokladglass men även nya, skumma smaker som grönkålsglass. Det vill man ju testa för att det låter så bisarrt.

Det blev mycket glass-snack nu, kanske en liten illa dold längtan efter snö och riktig vinter? Nåja, bloggen innehåller så mycket mer än glass. Titta gärna in och prova något nytt!

Fjärde vinnaren!

4advent

Idag tänder vi det fjärde ljuset i staken och vi utser också den fjärde och sista vinnaren.

Grattis till Madde! Skicka över dina uppgifter så kommer det en liten gåva på posten efter alla röda dagar.

Ha en god julledighet vänner! Imorgon och på tisdag kommer nya bloggtips, i vanlig ordning.

Här kan du läsa om min tanke med kalendern och inom inte alltför lång tid kommer jag sammanfatta alla tips i ett längre inlägg. Håll utkik!

Lucka 22

lucka22

Glad fjärde advent!

Ni har säkert också någon julklapp kvar att slå in och här får ni tips på en pysselblogg för att det bara ska kännas roligt och inte minsta jobbigt.

Pysselbolaget sysslar med just pyssel, av alla möjliga slag. Pynt till barnkalaset, till barnrummet, till vilket annat rum som helst, till paketinslagningen, till godistillverkningen, till smyckestillverkningen och så vidare, och så vidare.

De lägger upp mallar som du kan ladda ner och skriva ut för att göra pysslandet enklare och roligare. Och nu till jul finns det även finfina etiketter som du kan skriva ut om du inte orkar göra egna eller har lust att köpa de klassiska på affären.

Jag tror du kan hitta mycket skoj hos Pysselbolaget, se efter själv!

Senare under dagen kommer jag att utse den fjärde och sista vinnaren för årets julkalender. Spännande!

Badtryffeln – min sorts konfektyr

Ja, jag gillar chokladtryfflar också, som smälter mjukt i munnen (och mellan fingrarna!), men den här badtryfflen är riktigt fin den med. Och smälter också mellan fingrarna om man håller den för länge, så gör inte det! Och försök motstå att stoppa den i munnen också.

badtryfflar1

Den är väldigt enkel att göra och jag tänkte att jag skulle dela med mig av receptet till er. Kanske ni inte har fixat klart de sista klapparna och vill ha ett snabbt och enkelt förslag till någon ni vet uppskattar avkopplande bad och egengjorda gåvor. Det är första gången jag testade att göra badtryfflar och jag måste säga att de blir lite väl mjuka. Jag förvarar dem i frysen och ändå mjuknar de fort när jag tar ut dem. Så experimentera gärna lite med receptet och ha i mindre flytande olja och mer fast fett.

Men såhär gjorde jag och min vän Yael:

2 dl sheasmör
1/2 dl mandelolja
1/2 dl rapsolja
10 droppar muskatellsalviaolja
10 droppar lavendelolja
rosenblad till dekoration

Smält sheasmöret över vattenbad. Tillsätt de bärande oljorna och rör ut. Låt svalna ner till 40 grader och tillsätt de eteriska oljorna. Lägg i lite rosenblad i botten på formar, jag använde hjärtformade silikonformar tänkta till iskuber. Häll på blandningen och ställ in i frys tills de stelnat, kanske 20 minuter, sen kan du enkelt trycka ut tryfflarna ur sina formar. Lägg i en söt ask eller i cellofan och ge bort. Eller släng ner en i badet och njut själv.

badtryfflar2

Puss på er <3

Det blir en jul hemma

Nu är det inte många dagar kvar till julafton och sista luckan i årets kalender, hörrni! Tack för att ni hängt med såhär länge och för den fina feedbacken. När julfirandet är över kommer jag att sammanställa alla bloggtips i ett enda stort fett inlägg, vad tror du om det?

I förrgår fick jag lite panik kan jag ärligt erkänna. Inte med de klassiska “måstena” som ska hinnas med. Men vi har haft ett sjukt barn i över en vecka vilket har gjort att vi halkat efter i planeringen. Vi hade hunnit med allt inför avresa om vi bara bockat av listan i tur och ordning och inte chillat alls, men så blev min man sjuk i torsdags också. Så min hjärna gick på högvarv och jag gav mig själv panik. Dessutom börjar jag känna mig lite förkylningsmör själv i kroppen.

hejmittvinterland1

hejmittvinterland2

Vintern för tre år sen, efter farfars begravning.

Så istället för att dra till fjälls idag som planerat tog vi det tradiga beslutet att stanna hemma istället. Skulle vi alla vara sjuka skulle det ändå bara bli jobbigt att resa långt. Speciellt för min man som hade tvingats köra själv. Och så allt som skulle förberedas med tvätt, packning, matsäck, presentinslagning… Jag fick kortslutning i hjärnan i torsdags av tanken på att jaga jullugnet med att vada igenom några dagar i komplett kaos och ångest. Så, istället för att spendera ledigheten med min familj i fjällen kommer vi umgås med min mans familj och de släktingarna som bor i närheten. Om vi får vara friska, det vill säga.

Och även om det är tråkigt att resan blir inställd så var det nog det klokaste vi kunde göra just nu. Jag känner mig lugnare i själen och efter en stressig och allmänt jobbig höst behöver vi varva ner så gott vi kan och välkomna ett nytt, bättre 2014.