Monthly Archives: September 2013

Mammas gamla fina skodon

Dessa skor tillhörde min mamma och de tillverkades i en tid då skor tillverkades för att hålla länge. För några år sen hittade jag dem uppe på föräldrarnas vind och jag fick lyckan att överta dem. Jag har älskat dem sen dess och använt dem flitigt.

mammasskor

mammasskor2

De har dock sett sina bästa år och de senaste åren (!) har de läckt in både väta och grus genom sulan. Och ändå har jag inte kunnat skiljas från dem. När sommarkläderna ännu en gång fick göra plats för höstkläderna dök den ständiga frågan upp: vad ska jag göra med mammas gamla skor? Är det lönt att sula om dem? Jag kan inte slänga dem, affektionsvärdet är för högt. Kanske kan jag ställa en kruka i dem, använda dem för att förgylla mitt hem?

Har ni några andra förslag, kanske?

Mammas gamla fina skodon.

När haven svämmar över, vad gör vi då?

Ny rapport från IPCC, vilket ni säkert inte har missat. De har alltså kommit fram till att det är vi människor som är orsaken till klimatförändringen med förhöjd temperatur och på sina håll torka och översvämningar. Inombords tänker jag: ja men det är väl inte så konstigt att det är vi som är boven! Det känns så självklart. Men det betyder också att vi kan göra något åt det. Nu får vi hoppas att politikerna över hela världen tar till sketna ansvar och kommer med vettiga lösningar på dessa problem, som knappast är några nyheter.

Läs gärna mer själva på dessa länkar från Naturskyddsföreningen om ni vill sätta er in i det hela.

Det du vill veta om om FN:s klimatrapport

FN:s klimatrapport: Nu är det bråttom!

genomskådaskiten

Nu ska jag gå och drömma om översvämmade hav och uttorkade åkrar. Godnatt!

 

Den berömda fredagspizzan

En kväll i vintras var min man och jag hembjudna på pizza hos ett par fina vänner. Mannen i huset, Olof, är kung på det här med pizza och lärde oss ett och annat. När min man fick en pizzasten i julklapp var en ny tradition född även hemma hos oss: fredagspizzan.

Jag är ingen matskribent och inte heller en matfotograf. Men jag vill gärna dela med mig av detta fina fenomen.

Pålägget varierar men består alltid av en smakrik tomatsås, champinjoner och ost. Andra favoriter är rödlök, kronärtskocka, mozzarella och pesto. Jag skulle säga att det blir godare med egengjord pesto då du kan reglera mängden olja. En del gillar ju en flottig pizza men jag tycker att botten ska vara tunn och krispig.

pizzafredag1

pizzafredag2

Tomatsås:

passerade eller finkrossade tomater, 0,5 paket till en sats deg
0,5-1 vitlöksklyfta
tomatpuré
salt
svartpeppar
torkade örter (timjan, oregano, lite vad du har)
vitlökspulver
paprikapulver
chilipulver
cayennepulver

Blanda ihop allt och tillsätt kryddor och hetta efter smak.

Pesto:

50 g basilika
6 msk riven ost (typ parmesan) (för vegansk pesto skippar du detta)
1-2 vitlöksklyftor
1 msk pinjenötter eller solrosfröer
salt efter behag
ca 1 dl olivolja

Mortla basilikan med nötterna/fröerna, krossa i vitlöksklyftan, tillsätt ost, salt och olivolja tills önskad konsistens. Superenkelt, verkligen!

pizzafredag3

Nu till själva degen då! Hemligheten är att använda en rumstempererad öl istället för vatten.

0,5 paket jäst
33 cl öl (tjeckisk fungerar utmärkt har vi upptäckt)
2-3 tsk salt
vetemjöl

Smula jästen i i bunke (jag använder en hushållsassistent). Häll på lite öl för att lösa upp jästen och sen resten. Ha i saltet och häll på mjölet. Jag går inte på några exakta mått vad gäller mjölet, men kanske 800 ml? Häll i lite i taget och arbeta in ordentligt till en smidig deg som släpper lätt men inte är torr. Låt vila under bakduk i minst en halvtimme, gärna längre. Sätt igång ugnen under tiden och förbered påläggen.

pizzafredag4

Om du använder en pizza-/baksten kommer du få den där tunna frasiga botten som är så fräsch, men det är såklart inget tvång, det blir nog gott ändå ska du se! Såhär blev förra fredagens pizza med champinjoner, mozzarella, pesto och rödlök. Jag fotade inte så mycket mer, vi var för trötta och för hungriga för det ;)

Ikväll har maken planerat en tacopizza med nachos på. Det kan bli intressant…

Så vad tycker ni är den bästa pizzaosten?

Trevlig fredag på er alla!

 

Nu är det rökt

365 eko är en trevlig ekoblogg som ni borde kolla in. Igår publicerade bloggaren AnnaCarin ett annorlunda inlägg om rökning – inte så mycket om hälsofaran som alla känner till (och många ignorerar) utan just vad rökandet gör mot miljön.

Jag har också funderat i de banorna och klurat på hur jag skulle skriva om det, men ärligt talat gör AnnaCarin det skitbra så det gör inget att jag inte ens försökt.

In och läs, tycker jag!

Kuriosa: I Australien är det böter på att fimpa utanför fimpkorgar ($220-$440 i Queensland). Överlag har de hårdare lagar för att slänga skräp i naturen vilket leder till renare städer och land. Sjukt bra, när ska det komma hit? Vad mycket pengar staten skulle spara på städning! Å andra sidan skulle fler patrullerande poliser behövas sättas i arbete för att folk verkligen skulle respektera lagarna. Det finns säkert de som tycker att polisens resurser går före fimpjakt, själv väljer jag att se det som ett sätt att få ut fler på arbetsmarknaden.

Är du själv rökare? Har du funderat mycket i dessa banor och vad har du kommit fram till?

fimp

En cocktail utöver det vanliga

Jag vet inte ens om jag någon gång provat en räkcocktail, men de ser ju flådiga ut på alla bilder. Sen jag slutade med kött (ja från alla djur) känns det inte särskilt relevant att testa heller. Men ikväll ville jag i min ensamhet lyxa till det med något riktigt flådigt. I fruktfatet ser jag två grapefrukter och funderar på om jag orkar sitta och pilla loss fruktköttet med fruktsaften sprutandes i ögonen. Det är en sån frukt jag hatar att älska. Så god men så kladdig.

Så jag bestämde mig för att skala eländet, flå skinnet och stycka fruktköttet. Allt blir godare i ett martiniglas och så fick det bli! Några bitar pressade jag saften ur, blandade med saften ur 1 cm ingefära, ett kryddmått agavesirap och lite finhackad mynta.

cocktail2

cocktail1

Så vansinnigt gott! Vem behöver räkor? Nä, de kan få simma vidare bäst de vill!

Ps1: Det smakar alltså inte räka, det är väl färgen som gav mig den associationen. 

Ps2: Har ni hittat eko-grapefrukt någonstans? Berätta gärna vart isåfall!

 

Att mota förkylning i grind

Nu när hösten är här byts allt fler kaffekoppar ut mot te. Te, filtar och tända ljus – det är liksom själva essensen av soffmys under vinterhalvåret. För det mesta blir det te på ingefära, citron och eventuellt lite honung.

Både igår och idag har varit väldigt fina höstdagar och när lillen passade på att somna i vagnen på vägen från affären passade jag på att sätta mig på balkongen och koppla av en stund. Hög, klar luft, nästan vindstilla och en värmande sol. Till det ville jag varken ha kaffe eller te, utan ett glas kall dricka – fast med samma nyttigheter som i teet.

Så jag tog en bit skalad och finriven ingefära, hällde på en skvätt citronsaft och fyllde upp med vatten. I med ett par isbitar och njuuuut.

gingerlemon1

gingerlemon

Lättgjord njutardricka på ingefära och citron, lite lektyr och vårt vinda balkongbord.

Till kyliga kvällar gör du likadant fast med hett vatten och förslagsvis utan isbitar. Om du vill ha i honung så vänta gärna tills teet svalnat och är drickbart så försvinner inte honungens alla gottigheter.

Ni måste prova! Det är så nyttigt och gott och kanske slipper ni bli förkylda också!

Varför jag retar mig på kosmetikprodukter

genomskådaskiten

Det finns många saker jag stör mig på när det kommer till hår- och hudvård och flera av företagen som tar fram dessa produkter. Låt mig förklara på vilka sätt:

1. Den enorma mängd skräp som produkterna innehåller. Med skräp menar jag både sånt som är dåligt för människan och miljön. Det kan vara mineraloljor som pumpas upp ur jordens inre (en ohållbar oljekälla som bland annat bidrar till stora oljeläckage i haven) och som inte bidrar med något för huden (annat än att stänga inne huden, vilket enbart skulle vara positivt under extremt kalla väderförhållanden). Det kan även vara palmolja som i sig inte är en dålig olja men som sättet som den produceras på är fruktansvärd. Som ni säkert vet skövlas gigantiska ytor regnskog varje dag för att göra plats för denna olja – för att den är billig att producera. Många djur- och växtarter utrotas alltså genom att skogarna bränns ner och hela ekosystem förstörs. Jorden urvattnas på näring och efter 30-50 år är den obrukbar. Långt ifrån hållbart! Eller zinkpyrition som är förbjudet i båtbottenfärger pga hur giftigt det är för vattenlevande organismer men som används i mjällschampo för att ta död på mjället. I pälsschampon måste det dessutom stå en liten varning om att det innehåller zinkpyrition, det behövs inte för produkter som Head&Shoulders.

2. Hur företagen främst lyfter fram de finaste ingredienserna i en produkt även om denna ingrediens står sist i en lång INCI-lista. Det är fullt förståeligt varför de gör så, men inte så schysst alla gånger. Som exempel kan vi ta den omtalade Moroccanoil. Vad består den av? Främst silikoner (tre första ingredienserna) och lite längre ner arganolja. Arganoljan är en fantastisk och dyrbar olja från Marocko och det är så sniket att antyda den i namnet på Moroccanoil när produkten i stort sätt inte skiljer sig från någon annan silikonspäckad hårolja. Bättre då att köpa ren arganolja.

3. Oliver och gröna blad är inte detsamma som ekologiskt, naturligt och bra för dig! Ledsen att behöva skaka om dig men att det står naturligt, green eller organic på en produkt betyder inte att den nödvändigtvis är schysst. Det finns flera olika märkningar av ekologiska produkter och alla har olika kriterier för vad som gäller för att få bära dess stämpel. I vissa fall krävs bara 5% ekologiskt innehåll för att få bära en stämpel (Ecocerts märkning Cosmétique ECO) och det är inte lätt att hålla ordning på alla stämplar och vad de betyder. Sen finns det många produkter utan märkningar som slänger runt med dessa fraser ändå, vissa är bra och andra inte, läser man inte på INCI är det svårt att veta om de är något att ha.

4. Ord och fraser som mirakelkräm, dermatologiskt testat, reducerar kluvna topparTa hand om dig, Det är du värd. Det finns inga mirakelkrämer. Alla produkter fungerar olika på olika människor eftersom vår hud och vårt hår har olika förutsättningar. Ingen produkt fungerar på alla. Dermatologiskt testat betyder att produkten har testats på hud, det säger inget om resultatet, om hur många människor som testat den eller under hur lång tid. Totalt onödig fras för att manipulera konsumenter, med andra ord. En kluven topp är en kluven topp, bara att klippa av och börja vårda. Ta hand om dig: ja gör det! Och vad medveten om vad du smetar på dig och hur det kan påverka din hälsa, din omgivning, dina framtida barnbarn och din jord. När Det är du värd spelas upp i reklampausen fnyser jag och säger: jag är värd mer än så! Och känner mig lyckligt lottad över att veta att mitt värde inte sitter i ett balsam eller ett livsnödvändigt serum för tjockt, vackert hår.

Det finns garanterat fler saker som gör att jag dissar många företag och deras produkter, dessa är bara några av orsakerna. Vill ni läsa mer om vad kosmetikprodukterna ofta innehåller och bilda er en egen uppfattning kan jag varmt rekommendera Badskumt av Katarina Johansson, om ni inte redan läst den. Och undrar ni om det verkligen är så illa med palmolja som många påstår tycker jag att ni ska kika in på Say No to Palm Oil och skapa er en åsikt i den frågan också.

Vad säger ni? Brukar ni genomskåda produkterna och se bakom design, namn och marknadsföring?

Instagram-tävling

Nu, mina vänner, har jag nått 100 följare på Instagram och då passar det ju bra med en liten utlottning, eller vad säger ni?

instagram

Det enda som krävs av dig är att du följer mitt instagramkonto, tildastrixochekofix, gillar tävlingsbilden och skriver en valfri kommentar på samma bild. Tävlingen pågår till söndag 22/9 klockan 18.00 då jag drar en vinnare.

Kul va? I potten ligger en finfin egengjord gåva, vad det är får bli en överraskning.

Ps. Är du allergisk mot några råvaror får du gärna berätta det om du vinner!