Monthly Archives: August 2013

Tildas Hälsodryck

Hälsodryck är en måltidsdryck som inte direkt lever upp till sitt namn. Vi drack den till söndagssteken nästan varje vecka när jag växte upp. Det har alltid varit något speciellt med mammas hälsodryck.

Saften består av röda vinbär, citron och socker. Inte nödvändigtvis i den ordningen. Jag som inte tycker om alltför söta drycker har modifierat receptet lite genom att nästan halvera mängden socker. Använd gärna ekologiska citroner eftersom att skalet ska rivas med enligt originalreceptet. Jag hittade inga fina ekologiska citroner så jag köpte pressad citron på flaska, ekologisk från Kung Markatta.

saft

Gör så här:

2 liter röda vinbär, repa dem om det inte är gjort.
3 ekologiska citroner, med zest och saft eller 1 och 3/4 dl koncentrat
800 g socker eller mer om du önskar, i barndomsreceptet var det 1,5 kg

Koka 1,5 liter vatten och låt svalna helt. Det tar ett tag.

Mosa de röda vinbären med en potatisstomp eller annat lämpligt verktyg, använd gärna en stor kastrull. Häll på det svalnade vattnet och blanda i citronsaft och zest (eller bara koncentrat). Låt stå kallt i 24 timmar under lock.

Sila saften i en saftmaja, pressa ut så mycket det går. Häll i sockret och rör om tills allt har löst sig. Häll på mer om du tycker att det behövs. Häll upp i flaskor/burkar och frys in. Eftersom att saften fryses behövs inget konserveringsmedel. Det klarar sig säkert någon vecka i kylen också, beroende på hur mycket socker som tillsatts, men jag fryser in allt. Ju mer socker desto mjukare blir saften infryst och med originalreceptets mått kan den skopas upp när den är fryst, ur tex en bigpack-burk, vilket är smidigt. Jag väljer dock mindre socker och att hälla upp på små flaskor och tina vid behov.

Hoppas ni har vinbär över och kan testa denna ljuvliga dryck!

Mustaschvax och Kokossalva

Då var det dags att koka ny salva igen, och eftersom att jag alltid vill testa nya saker blev det en ny variant även denna gång.

vaxsalva

Salvan är gjord på kokosolja, bivax och nattljusolja. Nattljusolja luktar inget vidare enligt mig men kokosoljan kamouflerar doften rätt bra. Härligt!

Jag använde 20 g bivax, 5 msk kokos och 1 msk nattljus. Annars gjorde jag precis som här.

Det blev en liten bonussalva också. Eller ett vax, snarare. Ett hårvax till mig och ett mustaschvax till min man. Det var rent experimenterande från min sida och jag kommer behöva mer stadga i nästa gång, jag tror faktiskt att jag ska ta och smälta ner och göra om. Det vet ni att man kan göra med “misslyckade” salvor va? Eteriska oljor kan förlora doft och egenskap vid upphettandet eftersom att de är flyktiga men det är bara att tillsätta mer.

vax

Till vaxet utgick jag från grundreceptet till salvan men minskade på mängden olja i förhållande till bivaxet.

10 g bivax
2 msk mandelolja
4 droppar cederträ eterisk olja (jag kunde absolut haft i mer!)

Cederträ är en lite manligare doft, och jag gillar ju när det doftar rustikt och mustigt. Vanilj och ros får jag lätt huvudvärk av. Jag smälte bivax och olja i vattenbad, tog av från värmen, rörde om tills temperaturen var nere på 50 grader och tillsatte den eteriska oljan. Sen fortsatte jag röra emellanåt efter att jag pytsat upp på burkar.

Min man och jag har bara precis testat det lite snabbt, men båda två eftersträvar som sagt mer stadga. Vad tror ni om att ha i lite socker nästa gång? Du kanske sitter inne på ett trevligt hårvaxrecept som du har lyckats med?

Rosenskrubb

När vi flyttade nu i sommar och blev med trädgård följde det med en rosenbuske av något slag. Den har jättefina rosa-röda kronblad och dessa har jag använt i dagens pyssleri.

Jag tog en liten näve färska kronblad och lika mycket torkade. Dessa mortlade jag med en halv deciliter strösocker.

rosenskrubb1

Sen hällde jag på lite kokosolja till önskad konsistens, ca 20 gram, och rörde runt. Det blev en tjusig rosa-lila skrubb som fick testas direkt.

rosenskrubb2

rosenskrubb3

In i duschen, tvätta hår och kropp med lera som vanligt, och sen skrubba in hela kroppen med denna väldoftande skrubb. Jag blev lite rosa i huden men det försvann när jag sköljde av mig.

Sen lät jag kroppen lufttorka och var len och go som mitt barns rumpa efteråt.

Eftersom att det blir en rivig skrubb med strösocker i bör du inte göra det alltför ofta, en gång i veckan max. Jag fick över och har till två eller tre duschar framöver. I en söt liten burk är det en perfekt gåva att ge bort. Och fort gick det att göra!

Instapost

Ni kanske har märkt att jag numera finns på Instagram också? Jag skapade kontot eftersom att jag inte riktigt har tid att uppdatera bloggen så ofta som jag hade velat men ändå vill hålla er uppdaterade.

2013-08-03_1375508684

Det blir lite småtips, snapshots och sånt som inspirerar mig. Följ mig gärna om du inte redan gör det, jag heter tildastrixochekofix.

#visespåinstagramhörrni