Monthly Archives: July 2013

Min henna-guide

Jag har alltid trivts väldigt bra i rött hår och önskat att jag hade det naturligt. Rött kan vara en svår färg att få till med konventionella färger och toningar. Det är hyfsat lätt att förutspå hur färgen kommer se ut – i ungefär två veckor. Röd färg försvinner otroligt fort ur håret och kvar blir en urblekt ton som drar åt det gula eller rosa hållet.

När jag för fem år sen valde bort schampo och andra starka, onödiga kemikalier i håret och på huden kändes det självklart att inte färga håret med vanliga metoder heller. Jag var inte helt obekant med henna men hade aldrig haft det i håret förr. Innan jag gjorde min första henna-färgning läste jag på så mycket jag kunde om hennabusken (Lawsonia inermis) från vilken vi tar bladen och mal ner till ett fint pulver. Henna for Hair är en informativ e-bok som du kan ladda ner gratis. Jag förstod snart att henna inte är något absolut, det är svårt att i förväg veta exakt vilket resultat du har att vänta. Det är också lätt att göra små misstag på vägen om du inte är väl insatt, så att läsa på är en god idé. Även om det bara är hår som växer ut med tiden.

hennaguide02

Pulveriserade blad från hennabusken Lawsonia inermis.

hennaguide01

Vi klargör en sak först: Ren henna ger röd färg. Alltid. Nyanserna varierar från orange till rödbrun beroende på vilken hårfärg du hennar på, men det är alltid rödtonat. Vill du få andra nyanser som rödblont, brunt eller svart måste du alltid tillsätta andra örter/växter. “Brun/naturlig/svart henna” är alltså inte ren henna. Henna blandat med cassia ger tex rödblond färg, henna och indigo eller katam ger brun färg. Indigo på redan hennat hår ger svart färg. Du kan aldrig få en ljusare färg än du har naturligt med hennablandningar, däremot kan en varm röd ton upplevas som lite ljusare. Nyansen kan också variera lite beroende på vart hennabusken har växt. Bäst tycker jag om henna från Jemen, den är det sting i!

Hennan som ska användas är ren henna, av så kallad Body Art Quality (BAQ). Det finns henna som är utblandad med metaller för att ge en annan färg utan att blanda i örter och dessa metaller kan reagera på huden och om du hennar på kemiskt färgat hår. Det kan gå bra, men det kan också ge allvarliga reaktioner som skadad hud och hår, och i vissa fall allergi mot vissa metaller i framtiden, allergier du inte blir av med. Som en liten parantes kan jag berätta att de svarta hennatatueringarna man kan göra på festivaler innehåller sådan oren henna och ska undvikas i högsta grad! Använder du bra kvalitet är det dock inga problem.

hennaguide03

hennaguide04

Hennablandning färdig att användas, jag använder en gammal skål jag inte är rädd om.

För att hennan ska avge färg måste vätska tillsättas i pulvret. Vatten kan räcka men beroende på vattnets hårdhet kan det vara klokt att tillsätta något surt för att få ner PH-värdet och få till en hennablandning med mer sting i. Runt PH 5,5 är idealt. Det sura kan vara tex citronsaft eller vinäger. Tillsätt vätskan och rör om tills hennan har konsistensen av tjock yoghurt. Det rekommenderas att hennan blandas 12-24 timmar innan användning och står och gottar sig på en varm plats (intill ett element är bra). Glöm bara inte att täcka över blandningen med plastfolie för att hennan inte ska torka ut. Till mitt korta hår tog jag 1 dl henna, saften från en och en halv citron och en skvätt vatten.

När du applicerar hennan i håret finns det några saker du bör tänka på.

1. Använd alltid, alltid handskar. Hennan innehåller extremt hög koncentration av färg och är permanent. Får du färg på händerna kan den sitta ett par månader om du har otur, resten av kroppen går det bort på några dagar. Allra känsligast är handflatorna (och fotsulorna).

2. Applicera tjocka lager henna i håret, ungefär som när du lägger grädde på en tårta. Se till att få ner hennan ända in i hårbotten för bäst resultat och lägg hennan på tunna lager hårtestar. Hamnar det lite utanför vid hårfästet som i pannan och nacken så gör det inget, det försvinner efter några dagar, och det är trist om det nyhennade håret ser halvdant ut. På långt hår är det smartast att börja bak i nacken och låta det hänga där som en enorm dreadlock. Använd oömma kläder bara!

3. När hela håret är hennat ska det plastas in! Detta är väldigt viktigt för så snart hennan torkar slutar den att avge färg. Så på med en plastpåse eller några varv plasfolie och släng dig i soffan. Eller passa på att städa eller något annat som gör dig varm – värmen gör att färgprocessen går fortare.

hennaguide06

Färghjälmen på. Det som hamnar utanför hårfästet försvinner efter några dagar. 

hennaguide07

Det är inte helt lätt att täcka håret i nacken och polisongerna, men det ger ett mycket bättre resultat om du lyckas eftersom att hennan bara färgar när den är fuktig.

Jag brukar sitta med min henna i minst fyra timmar om jag har tid – gärna längre. Den här gången fick den sitta kvar i åtta timmar.

När du inte orkar sitta med huvudet i plastfolie längre är det dags att skölja ur. Det kan ta en stund, ju finare henna desto lättare att skölja ur. Jag använde en gång en henna som inte var så välsilad och det var meckigare att få den ur håret. När själva leran är ursköljd brukar jag tvätta håret för att hjälpa till att få ut de sista färgresterna som inte känns. Använder du dig av balsam brukar det fungera bra. Nu senast använde jag rasullera.

Bli inte rädd om håret ser mer orange ut än du tänkt dig när du är klar! Du kan visserligen aldrig bestämma hårfärg med bara henna men de första dagarna är det alltid klarare i färgen – sen oxiderar den och mörknar. (Och vill du inte ha en överraskning är det en bra ide att henna lite av ditt hår först, som lösa hårtestar från borsten).

Första nätterna bör du ha en handduk eller ett oömt örngott på kudden då håret fortfarande kan avge lite färg.

Lycka till!

hennaguide05

Före.

hennaguide08

Efter.

Länkar om du vill läsa på mer: 

Henna for Hair – ladda ner boken, där finns bilder över appliceringen och bra information.

Henna finns att köpa lite var stans, det brukar vara billigt i orientbutiker. Hennaboy är en brittisk webshop som har olika sorters henna och andra örter. Vill du hellre köpa från svensk sida kan du titta in på Hennahåret.nu

Ett glas sommar, kanske?

Friskaste, godaste sommardrinken gör du såhär enkelt.

watermelondrink1

Skär bitar av söt vattenmelon och mixa dem slätt med exempelvis en stavmixer. Pressa i generöst med färsk citron, jag tog knappt en halv till ett stort glas. Riv gärna i lite citronskal och rör om. Häll upp i ett glas och njuuut.

watermelondrink2

Har du mynta hemma kan jag tänka mig att det är gott att toppa med, det fick jag tyvärr skippa.

Ett läkande bad med epsomsalt

Nä vet ni vad! Nu är jag tillbaka igen.

Det har varit några veckor av sorterande, packande, flyttande och uppackande men nu är vi på plats i nya lyan. Jag kände att jag behövde lite paus från bloggandet under tiden, orken och lusten har inte riktigt varit med. Det sägs att en flytt är en av livets stora kriser, och det ligger nog en hel del i det.

Igår gav jag mig själv en dos välbefinnande genom att inviga vårt badkar (äntligen ett badkar!) och passade på att göra en liten spa-upplevelse av det. Spa mini-deluxe.

Mina eksem på vaderna har återvänt så jag ville ta hand om dem lite extra. I badvattnet hällde jag alltså ett badsalt jag gjorde på epsomsalt (bittersalt) och finmixade havregryn. Epsomsaltet består av magnesiumsulfat som förutom är en viktig mineral för kroppen mjukar upp torr hud. Havegryn är också mjukgörande och stillar klåda vilket gör det till en utmärkt ingrediens. Jag tog 2 msk epsomsalt, 3 msk havremjöl och så lite torkade rosenblad – mest för den lyxiga känslan. Jag hade även i en skvätt nattljusolja i badet, även det bra för eksem.

epsombad1

epsombad2

epsombad3

Mitt ansikte behövde också lite kärlek eftersom hyn reagerat på stress och sämre matvanor (det har blivit mycket mackor på sistone) genom att bryta ut i finnar, vara torr med en fet hinna. Jag hade en liten påse med rosa lera hemma som passar sig för torr och känslig hy. Den blandade jag med olivolja för att riktigt boosta mig själv, egentligen är oliv en alltför fet olja för mig. Både kropp, ansikte och själ mådde prima efter badet och jag fick nya krafter och tokmjuk hud.

Eftersom jag hållit mig ifrån er så länge bjuder jag på en (om ens) halvsmickrande bild. Jag inser nu i efterhand att om det passerat några grannar utanför hade jag troligen skrämt livet ur dem som jag såg ut. Men jag förblöder alltså inte ur huvudet, det är bara en oskyldig ansiktsmask.

rosalera