Monthly Archives: May 2013

Loppat var det här!

I veckan åkte jag och min fina vän Yael till Framtid i Helsingborg. Det är en sådan loppis som vid ena besöket inte har något av intresse, och vid andra hur mycket fint som helst. Den här gången blev det det senare!

Jag var på jakt efter lite småsaker eftersom att jag inte vill släpa hem nya möbler och stora prylar innan vi flyttat i sommar. Här får ni se några av de finaste skatterna.

framtid-1

Sovande skrutt och nyfyndad bricka.

framtid-2

 

framtid-3

 

framtid-4

Leksakståg och lyftkran i trä. Får stå och se fint ut på en hylla tills lillskrutten är stor nog att leka med dem.

framtid-5

 

framtid-6

Gamla böcker från slutet på 1800-talet och början på 1900-talet. Jag förälskar mig lätt i gamla böcker. Språket, de vackra illustrationerna, att de luktar lite unket och använt. Den röda boken från 1880 har Carl Larsson illustrerat. Synd på stearinspillet på framsidan, annars fint skick!

framtid-7

Kavatskor.

Inga tokiga priser heller. För skorna gav jag hela tio (tio!) riksdaler. Väldigt överkomligt.

Vintagemässan!

Som en del av er vet var det alltså vintagemässa här i Skåne i helgen, närmare bestämt i Malmö. Jag hade sett fram emot den ungefär hur länge som helst och på lördagen besökte jag den ihop med en nyfunnen vän.

vintagemassa-1

Oj vad mycket fina saker utställarna bjöd på (ja som man fick titta på, det enda som delades ut gratis var lite karameller och visitkort förstås). Jag förälskade mig i en kjol som jag kommer att visa en annan dag, och min kompis Anna hittade ett par söta små örhängen.

vintagemassa-4

vintagemassa-5

Dagens höjdpunkt var för mig att få lyssna på Elsa Billgren och hennes föreläsning om just vintage. Hon är ju så otroligt kunnig, sprudlande och inspirerande. Lika fantastisk som jag föreställt mig henne! Jag blev starstuck men vågade mig fram och fick insidan av min kameraväska signerad.

vintagemassa-3

Vi lyssnade även till Caroline Möllerström som pratade om skadliga kemikalier i vår vardag, gav en del tips på hur en kan tänka kring nyköp, när en handlar begagnat, vilka prylar som är bättre att kasta än spara (gamla plastleksaker som det inte går att veta vad för gifter de består av)… Det blev en fin dialog med publiken och jag tror att flera fick lära sig något nytt och att det skapade en nyfikenhet och kanske ett intresse. Jag hoppas det! Det är viktiga saker…

Är det någon av er läsare som besökte mässan i helgen, kanske på söndagen? Vad tog ni mer er och gjorde ni några fynd?

 

Shikakai

För ett par månader sen fick jag hem detta hårtvättspulver efter en sambeställning med min kompis Julia. Anledningen att jag inte har recenserat tidigare är att jag är lite tveksam till vad jag tycker om det. När jag provade det för något år sedan älskade mitt hår det, men sen upptäckte jag rasulleran vilken jag fallit för ännu hårdare.

shikakai-1

Shikakai betyder Frukt för håret och kommer från det lilla trädet Acacia Concinna som växer i centrala Indien. Frukten, löven och barken pulveriseras och används sedan för att tvätta håret med. Förutom att tvätta rent, stärker det håret, vårdar och ger naturlig glans, motverkar mjäll och ska även främja hårväxten. Pulvret luktar väldigt syrligt. Jag kan inte säga att jag tycker om doften, men den stör mig inte lika mycket som förr.

Du blandar till pulvret ungefär som med rasulleran:

Häll upp önskad mängd (mitt korta hår kräver 1 msk pulver), häll på lite varmt vatten, blanda och låt stå tills det inte är för varmt att ta i. Blöta håret, ta i lite av smeten åt gången i håret, massera hårbotten, låt sitta i medan du tvättar av kroppen och skölj ur. Inget balsam eller surskölj behövs då shikakai är så pass vårdande.

shikakai-2

shikakai-3

Första gången jag provade shikakai fick jag rent och luftigt hår – jag som annars saknar allt vad volym heter. Men nu när jag testat det igen känns det inte lika luftigt längre, kanske för att jag vant mig vid rasulleran som inte är fullt så vårdande som shikakai. Troligen kommer jag att fortsätta använda rasulleran till vardags och shikakai någon gång ibland när jag vill vårda håret lite extra. Jag kan tänka mig att pulvret blir jättebra att blanda med lite valfri kallpressad olja, aloe vera och honung för en härlig inpackning. Det måste testas!

Heja mamma!

Låt oss fira kvinnan som gav oss liv!

morsdag

I år ger jag bort ett par egengjorda produkter till mor och svärmor. Ceratet innehåller solskyddsfaktor och ni finner recept på här. För att göra kroppsskrubben har jag utgått från detta recept och lagt till kakao. Enklaste gåvan någonsin, och ni borde redan ha alla ingredienser hemma. Använd gärna en ren kakao utan onödiga tillsatser, en bra kakao behöver varken aromer, surhetsreglerande medel eller kaustiksoda(!) also known as natriumhydroxid (E524).

Eftersom att skrubben inte ska användas direkt har jag använt mig av torkad kaffesump, det är onödigt att få in vatten som riskerar att förstöra produkten i förtid. Går att använda så länge den ser och luktar bra!

Vill man inte göra eget eller köpa något färdigt finns det finfina presentkort att ge bort som gör nytta för någon annan. Hos Läkarmissionen kan man köpa en förlossning för en kvinna i Kongo eller Tanzania. Jag tror inte det finns någon mamma som inte önskar någon annan mamma att få föda på ett sterilt sjukhus med kompetent personal. 150 respektive 215 kronor kostar det.

Vad ska ni ge er kära mor på söndag?

 

Pela Case

Vill snabbt tipsa om detta skal till iPhone.

PCI5_collection-624x356
Bild lånad från Pelacase.se

Det är ett miljövänligt, världens första men förhoppningsvis inte sista, mobilskal. De är gjorda av bioplast och till skillnad från plast gjord på råolja kommer denna från växtriket. Självklart är de fria från Ftalater och BPA, och när du inte längre behöver skalet kan du antingen skänka det vidare eller slänga ner det i komposten. Ett halvt år tar det för naturen att bryta ner ett Pela Case, till skillnad från vanlig plast som tar 1000 år.

Svårt val va?!

Inget sammarbete med Pela Case, jag vill bara sprida budskapet!

En viss sorts människor

Det finns en viss sorts människor som alltid har imponerat lite extra på mig. Jag talar om alla de som kan hålla liv i växter och dessutom lyckas få dem att se välmående ut. Själv har jag aldrig haft gröna fingrar, hur gärna jag än önskar. För ett hem är inget hem utan blomma och katt. Katt har vi redan, två stycken, men det var länge sen det stod en blomma i våra fönster. Är det inte vi som glömmer vattna så kan man vara säker på att katterna hjälper till att ta död på dem åt en. Så vi engagerar oss inte så mycket just nu. Är du en av dessa människor; släng hit dina bästa tips, jag vill också ha fönster belamrade med gröna ting!

Då och då köper vi hem färska örter som vi planterar om, och de brukar hålla ganska bra. All matlagning blir ju så mycket godare när man själv får plocka örterna. Och så doftar det gott.

basilika

Den här gången blev det en basilika och jag planterade den i en gammal tekanna. Jag hittade den på en loppis för ett par år sen och tyckte att den var cool, men eftersom att den är värdelös för sitt ändamål (läderhandtaget gör det stört omöjligt att hälla upp hett te utan att spilla) har den använts väldigt lite. Så nu får den agera kruka.

basilika-3

I botten hällde jag lite dekorationsstenar eftersom att jag inte hade så mycket jord hemma. Sen fick basilikan och den nya jorden samsas i kannan, i med lite växtnäring och så vatten förstås.

basilika-4

Nu står basilikan i köksfönstret ihop med Tristan <3

Om att slänga fullt duglig mat

Detta är ett jätteintressant (och skrämmande) videoklipp om matavfallet i vår värld. Hur mycket mat produceras och hur mycket använder vi? Vart tar resten vägen, och på vilka grunder använder vi inte upp dem?

Titta!

Det jag tar med mig är bland annat att vi inte har några problem med att mätta världens befolkning men hur vi ändå gör allt för att öka matproduktionen för att sen slänga så stora mängder. Och att dagsfärsk mat ratas på grund av utseende och storlek. Vansinne! Det gör mig arg. Och jag kommer aldrig igen dissa änden på en brödlimpa.

Vad fastnade ni för?

Björklövstvätt!

Jo, det är så att jag gjort björklövsschampo! Det måste vara det enklaste, renaste och billigaste en kan tvätta håret med, så länge det är vår och det bor en björk i närheten.

bjorklov-1

Björklöv innehåller saponiner, ett tvättaktivt ämne som finns naturligt i diverse växter som tvättnötter, nejlika och lin. När löven är nya är saponinhalten som högst och därför funkar det bäst att plocka löven innan midsommar.

Men vaddå tvätta med? Hur gör man då, gnuggar man håret med löven som en annan skogsmulle?

Inte alls! Du tar en näve färska löv, stoppar i en burk och fyller på med ca 4 dl vatten och skaka skaka skaka! Då ser du att vattnet börjar skumma, och där har du saponinerna. Sen silar du bort löven, häller vattnet på en ren flaska för enklare hantering i duschen och tvätta på. Det kommer inte att löddra som ett schampo och för den ovana kan det kännas som att det inte blir rent. Men det blir det. Häll på lite i taget, massera, häll på lite på ett annat ställe, massera. Jag tvättade hela huvudet, sköljde ur och hade sen i resten av björkschampot innan jag sköljde ur det också.

bjorklov-2 bjorklov-3

bjorklov-4

Detta är första gången jag provat björklövsschampo eftersom att jag för två år sen fick reda på det för sent på sommaren och i fjol var jag höggravid och inte sugen på att flåsa runt och plocka löv. Så det var ett efterlängtat experiment, om jag gillar det i längden får vi se. Just nu är håret blött eftersom att det blev en sen dusch efter (inställd) träning för min del. (Jag fastnade framför en naturskön dokumentär om vackra, sköra Östersjön, kolla på svtplay) Än så länge känns håret rent och om jag gillar metoden ska jag passa på att plocka mängder med löv och torka så att jag har till resten av [h]året. Jag berättar om det går helt åt skogen…

Som sagt, världens enklaste hårtvättsrutin, du borde testa du med! Kanske inte om du är allergisk mot björken förstås. Schampot är en färskvara och håller upp till en vecka i kylen. Använder du fortfarande konventionella tvättmetoder, typ schampo, bör du läsa detta inlägg först…

Dumpa inte sumpen!

Som liten tös drack jag upp farfars sista kaffedroppar, och gärna på fat så som han drack det. Sen avskydde jag kaffe som pesten fram till mitten av tonåren och därefter har jag gärna avnjutit en kopp då och då. Först var det snabbkaffe, sen svart, sen espresso och numera dricker jag helst en latte eller cappuchino. Och “då och då” har bytts ut mot en kopp och dagen. Minst.

Kaffesumpen är bra till mycket. Du kan använda den som gödning i rabatten, hälla i avlopp som lätt propplösning och den kan även användas i hudvård. Som här, i en kroppsskrubb gjord på kaffesump och kokosolja. Den är vårdande och så doftar den gott också!

kaffeskrubb

kaffeskrubb3

kaffeskrubb2

Gör såhär:

Använd färsk eller torkad kaffesump. Jag torkar min på ett kaffefat och häller sen upp i en liten burk, för just sådana här ändamål. Min sump är från espressokaffe och ger en finkornig skrubb. Vill du ha lite rivigare skrubb kan du använda bryggkaffesump.

Häll någon matsked sump i en skål. Skopa upp någon matsked kokosolja. Blanda.

Jag höftar gärna, men det är ju inte rocket science direkt. Ta tills du är nöjd med konsistensen. Eftersom att kokosolja är så känslig för temperaturer kommer skrubben bli lösare på sommaren och fastare på vintern. Är du inte nöjd kan du antingen ställa in burken i kylen eller värma den en stund över vattenbad. Men det är inte så noga.

In i duschen och skrubba på! När du är färdig sköljer du av dig så att du blir av med all kaffesump men tvätta inte bort den härliga oljan som blir kvar på kroppen. Där har du den bästa body lotionen du kan tänka dig! Om du har möjlighet är det bra att låta kroppen självtorka och kanske klappa den torr med hjälp av händerna. Har du lite mer brått så klappa försiktigt torrt med en frottéhandduk så att du får behålla oljan.

Eftersom att sumpen är lätt propplösande gör det inte så mycket att du har olja i duschen, annars brukar jag själv vara försiktig eftersom att det ihop med hår och annat läskigt gärna sätter sig i rören.

Tro mig, du kommer att bli så ren och len och go och dofta så ljuvligt!

Kuriosa: Koffeinet i kaffesumpen tillsammans med de masserande rörelserna sägs vara bra mot celluliter. Källa: Shenet