Monthly Archives: March 2013

Hundtandsbyxan

Innan jag blev gravid fanns det ett par byxor som jag tyckte lite extra mycket om. Men så kom den dagen då de inte passade längre och det var ju trist. Jag hämtade ner dem från vinden förra helgen i hopp om att kunna ha dem snart, men insåg väldigt fort att det inte lär hända på ett bra tag.

Häromdagen var jag och min svägerska i Malmö för att secondhandla. De har ju ett lite större utbud än vår lilla stad. Första, andra och tredje butiken hittade jag inget jättekul i. Men sen, där inne på Emmaus, hängde mina hundtandsbyxor, precis likadana som mina för små, med etiketter kvar och allt. Och dessutom i min nuvarande storlek. Och då kändes det inte längre lika tungt att inte komma i mina pre-preggo-pants. Tvåhundra pix fick jag ge, det är nog det mesta jag betalat för ett secondhandlat plagg, men det var det värt!

hundtand1

hundtand2

Filippa hittade ett ascoolt vintage märkesplagg, men det får ni nog läsa om på hennes blogg så småningom!

 

Konstutställning

Jag måste passa på att tipsa om en konstutställning jag var på idag. Det var en del av Konstrundan och hölls på Galleri Kvis i Svedala. Även om du inte bor precis i närheten borde du åka och kika, det är det värt!

Några snapshots från idag:

bm

bmm bmm-tavla bm-tavla

Och ja, det är världens bästa och duktigaste föräldrar som ställer ut, och jag är stoltaste dottern! Ta en tur dit och inspireras!

Adress och karta finns här, ni ska till nummer 15!

Om torrschampo

Ni vet de där dagarna då håret är lite för fett för att det ska vara snyggt, men tiden inte riktigt finns för att tvätta det? Idag var inte riktigt en sådan dag, för The Kiddo tyckte att det var morgon tjugo i sex, men jag hade ändå ingen lust att tvätta håret.

De dagarna tar jag till torrschampo!

Många konventionella torrschampon funkar jättebra, men innehåller uttorkande ingredienser som tex alkohol. Och det är ganska onödigt. Det är dessutom betydligt billigare att göra eget.

torrschampo-before arrowrot torrschampo-after

Det finns några olika varianter. Just nu funkar arrowrot allra bäst i mitt hår. Jag häller ut lite i ena handflatan och använder andra handen för att fördela jämnt i håret. Sen rufsar jag om tills överskottet faller ut. Klar!

Jag har även testat potatismjöl, finmixade havregryn och kakao, allas hår är olika så prova dig fram om du inte hittar rätt direkt. Det går även att göra en blandning av de olika om du skulle vilja. För mig fungerar havregryn helt okej, men arrowroten regerar! Finns bland kryddorna i en butik nära dig. Vi ses!

Bäst är att sparka av sig strumpor och skor

Mitt barn har mest återvunna kläder. Vi köper på second hand, loppisar och ärver från kusiner och vänner. Jag kanske har köpt mellan tio och tjugo nyproducerade plagg, och sen har vi förstås fått en hel del i present. Vi är tacksamma för allt vi får men är det handlat second hand känns det lite extra varmt i hjärtat tycker jag. Dels för att det finns så himla mycket bra begagnade kläder och då är det onödigt att köpa nytillverkat, men även för att många gifter försvunnit med alla tvättar. För visst är det tyvärr så att även barnkläder innehåller en massa skit. Sorgligt nog. Och det går inte att noja sig för allt, giftiga kemikalier stöter vi på överallt, men om man har intresset så kan man ju undvika det bäst det går. En får sätta sin egen gräns, det är min filosofi, och min gräns blir hårdare åtdragen ju äldre jag blir, men jag tycker ju att det är intressant och kul ;)

70tals2

Dessa coola byxor och söta pjucks inhandlades på en barn-second hand i vår lilla stad. Jag minns inte vad de kostade men kanske en tia för byxorna och två för skorna.

Tvätta med rent samvete – del II

Häromdagen publicerade jag ett inlägg om hur du kan tvätta dina kläder med alternativa metoder, och fokuserade på det här med såpnötter. Läs gärna det inlägget här. Nu kommer den utlovade beskrivningen om hur man går tillväga.

Ta 5-8 nötter och lägg i en tvättpåse för underkläder eller stoppa i en strumpa och knyt om. Ju hårdare vatten, desto fler nötter. Släng in påsen med tvättnötter i maskinen ihop med resten av tvätten och välj önskat program. Är det så att du delar tvättstuga med dina grannar kan det vara en idé att torka ur tvättfacken då det samlas så otoligt mycket överskottsmedel där. De gångerna jag glömmer att torka ut luktar mina kläder parfym efteråt, vilket jag inte tycker är så kul…

tvattnotter3

Är det så att du har hårt vatten och vill använda sköljmedel så är det en bra idé att ha i någon kapsyl ättika i sköljfacket, det tar bort kalkavlagringar effektivt och du slipper tillsatt parfym, färgämnen och annat onödigt. Det funkar även om du väljer att använda vanligt tvättmedel och är så mycket bättre för miljön! Eller du kanske vill ha lite doft i din tvätt? Tillsätt istället ett par droppar eterisk olja i någon doft du tycker om. Citron eller lavendel kan jag tänka mig passar bra till nytvättade lakan!

Om du vill få vittvätten extra vit går det alldeles utmärkt att tillsätta lite bikarbonat i tvättfacket. Jag är dålig på att mäta upp utan höftar gärna men kanske en tesked eller två till en maskin tvätt.

Du behöver inte byta ut nötterna efter varje tvätt, utan kan återanvända dem några gånger. Så länge de är glansiga på insidan av skalet (har du hela nötter får du öppna upp och kolla) så avger de saponiner och fungerar att tvätta med!

Tvättnötterna funkar sådär bra i temperaturer vid 30 grader och kallare. Isåfall rekommenderar jag dig att först göra avkok på nötterna och använda som flytande tvättmedel. Och är kläderna väldigt smutsiga kan det behövas en fläcktvål, precis som vid vanligt tvättmedel.

tvattnotter4

Min lilla följeslagare Isolde fick vara med på ett hörn hon med.

Bara ben och brillor

Nu när storm och snöoväder drar in i Skåne såhär i mitten av mars längtar jag lite extra till sommaren då jag kan gå i klänning utan strumpbyxor igen. Förhoppningsvis kommer jag återigen i denna blåröda skönhet som jag fått av min före detta kombo. Handväskan är från min mormor och glasögonen kommer från min svägerska som secondhandlat dem åt mig. Och mannen, ja han är mitt egna original.

gus-til

grandmaspurse

Tvätta med rent samvete

Om man som jag har känslig hy och irriteras av starka tensider (tvättaktiva ämnen i schampo, diskmedel, rengöringsmedel med mera) kan det vara jobbigt att gå runt i kläder som tvättas med konventionella tvättmedel. Även oparfymerade som säljs som ett bättre miljöval kan irritera huden och skapa klåda, vilket är onödigt när det finns andra alternativ.

Till exempel kan man tvätta kläderna med vanlig hederlig såpa, och det blir rent ändå. Såpa finns gjord på många olika växter som tall, hampa, nejlika och lin. Och så finns såpnötter som blivit alltmer vanligt även i västvärlden, och dessa ska vi prata om idag. Fördelen är ganska många enligt mig, nackdelen är typ en (rätta mig om jag har fel).

Såpnötterna kommer från träd och buskar i släktet Sapindus och innehåller naturliga saponiner, vilka gör att de löddrar och tvättar rent. Nötterna (som egentligen är frukter och inget nötallergiker behöver undvika) har använts till att tvätta kläder med i tusentals år i till exempel Indien. Eftersom saponinerna är naturligt förekommande är det också biologiskt nedbrytbart.

tvattnotter

tvattnotter2

Tvätten blir ren. Däremot kan vattnets hårdhet avgöra hur ren den blir, och även temperaturen. Men det blir rent. Det enda vi tvättar med ett (ekologiskt) tvättmedel är sonens handdukar som vi torkat kräks med, mest för att lukten blir kvar annars. På svårare fläckar kan man få ta en fläcktvål, men det behöver man med vanligt tvättmedel också.

Sköljmedel behövs inte, tvätten blir naturligt mjuk. Och även om du vill använda klassiskt tvättmedel så snälla snälla: slopa sköljmedlet! Det behövs inte på kläder, förstör träningskläders andningsförmåga och handdukars uppsugningsförmåga, är irriterande på huden och vidrigt för miljön! Vill du ändå att tvätten ska bli lite mjukare och lukta lite godare: häll lite ättika i sköljfacket och ett par droppar eterisk olja. Har du mjukt vatten är sköljmedel onödigt.

Tvätten luktar inget när den torkat, om du som jag är lite känslig för dofter är det en fördel.

Tvätten blir inte statisk/elektrisk.

Du kan koka upp nötterna och använda avkoket som flytande tvättmedel, diskmedel, rengöringsmedel, flytande tvål, schampo (i håret rekommenderar jag att du gör en surskölj eftersom det är ganska basiskt).

Som du ser har såpnötterna många fördelar och användningsområden, vilket sparar på miljön och plånboken. Den enda nackdelen jag hittat är att de måste transporteras långt, men å andra sidan är det inte som att allt tvättmedel som svenska folket köper tillverkas inom rikets gränser…

Mina är köpta på Tvåleriet, men på tex Jordklok säljs de urkärnade vilket ger mer tvätt per kilo.

Ett inlägg om hur du gör kommer snart! Så vad tror du, vågar du testa?

Leva loppan

Jag vill gå på loppis! Helst imorgon men det går ju inte för imorgon blir det kalas. Men snart, jättesnart vill jag gå på loppis och titta och känna och lukta på alla gamla prylar som en gång var älskade av någon och som kanske kan bli älskade av mig också. Snart…

kladstallning singer

Noppfritt var det här!

Hej! Ett litet tips såhär på kvällskvisten.

Nu när kylan kom tillbaka till Skåne räcker det inte med tunna strumpbyxor till kjolen längre. Och när jag plockade fram mina tjockisar häromdagen var de noppiga och trista. För att inte behöva slänga ett par fullt fungerande strumpbyxor drog jag på mig dem och började raka benen istället. Var noga med att hålla tyget sträckt när du rakar av nopporna (?) så att inte tyget går sönder bara. När du är klar har du inte bara ludd över hela golvet utan även noppfria strumpbyxor, och du behöver inte köpa nya på ett tag. Smart va?!

avnoppa

Fungerar skitbra på koftor och sånt också. Och när du secondhandlar (som jag hoppas att du gör) behöver du inte rata ett annars tufft plagg utan tänka att “det där kan jag snygga till i ett nafs!”

Godnatt!

Balsammetoden – min port in till naturlig hårvård

tilda

Naturlig hud- och hårvård har intresserat mig under ungefär 4½ års tid. Dessförinnan använde jag sånt som jag hört var bra av vänner, genom frisörer eller via reklam. Jag förstod att reklam vilseleder (jag har ju själv läst media!) men inte till vilken grad och jag ifrågasatte egentligen inte produkternas innehåll.

Mitt hår har en naturligt hög sebumproduktion. Det blir alltså fett fort. Och det är så himla tråkigt att behöva tvätta var och varannan hår, för risigt blir det också! Jag hade testat många olika schampon, senast ett från Kérastase som var för just oljig hårbotten. Vad jag då inte visste var att när du använder ett uttorkande schampo rubbas balansen och hårbotten svarar med att producera ännu mer fett. När det var som värst tvättades håret på morgonen för att se fett ut redan på kvällen. Ohållbart, helt enkelt. Men eftersom att Google är vår vän gjorde jag lite efterforskningar och hittade något som hette balsammetoden. Sajten som informerade mig om detta är Lockig.se, ett forum för hårintresserade, kan man väl säga. Jag läste om andra medlemmars erfarenheter och var inte sen med att prova. Prova vadå? Ja, att skippa schampot och bara tvätta håret med balsam, helt enkelt.

För att få håret rent med balsammetoden får man läsa på lite så att man gör rätt. Det är inte svårt och komplicerat men det gäller att man tar sig den lilla tiden i början att sätta sig i hur man ska göra, och varför. Då går det mycket lättare när man kommit igång.

Det finns en del ämnen man vill undvika när man tvättar med balsam, ämnen som inte är vattenlösliga utan kräver stark rengöring för att bli av med, och det är den starka rengöringen som torkar ut håret och gör det trist, livlöst och i många fall frissigt. Dessa ämnen är tex mineraloljor, silikoner och siloxaner. De fungerar så att de lägger sig som en hinna runt hårstrået som hindrar vårdande ämnen från att tränga in, och gör så att håret ser glansigt ut fast att det inte mår bra. Skulle du använda ett balsam med dessa ämnen och inte tvätta bort dem skulle håret få en läskig beläggning efter ett tag och kännas kladdigt. Därför använder man ett starkt schampo. När du börjar med balsammetoden måste du alltså först tvätta bort den här hinnan för att kunna börja på noll. Det gör du med ett så kallat sista-schampo.

Sen är det bara att börja! Jag skulle råda dig att börja med ett balsam till både hårbotten och längderna. Det ska vara ett relativt lätt balsam som inte tynger ner håret. När du sen fått ordning på den nya tvättmetoden och hårbotten har stabiliserat sig kan du experimentera med ett mer vårdande balsam i längderna. Det är inte ovanligt eller konstigt om det tar ett tag för hårbotten att vänja sig när den blivit uttorkad med schampo större delen av ens liv!

På Lockig.se och Nopoo.se finns hur mycket bra information som helst. Är du intresserad är det där jag skulle råda dig att läsa, och fråga mig om det är något du undrar såklart! Själv har jag (efter ett par år med balsam) gått vidare till andra tvättmetoder som passar mitt hår bättre, men mer om det i kommande inlägg!